Αποκάλυψη των New York Times: «Οι Ουκρανοί έριξαν βόμβες διασποράς σε δικές τους πόλεις» — Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουγκάνσκ

Bόμβες διασποράς χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αμερικανική εφημερίδα Νew York Times μεταφέρει την αποκαλυπτική μαρτυρία ενός χωρικού. Το Κίεβο σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρησιμοποίησε το απαγορευμένο όπλο για να απομακρύνει τους Ρώσους από την περιοχή

Ο Ουκρανός Γιούρι Ντοροσένκο μιλάει για την βόμβα διασποράς που προσγειώθηκε ελάχιστα μέτρα από το σπίτι του στο χωριό Χουσαρίβκα, στις αρχές Μαρτίου.

«Oι βόμβες διασποράς που προσγειώθηκαν δίπλα στο σπίτι του κ. Ντοροσένκο δεν προήλθαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Με βάση στοιχεία που εξέτασαν οι New York Times κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή, είναι πολύ πιθανό να είχε εκτοξευθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την περιοχή» γράφει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

«Κανένας δεν πέθανε σε εκείνο το χτύπημα στο χωριό, νότια του Χαρκόβου, έναν αγροτικό οικισμό που περιβάλλεται από σιτοβολώνες και γραμμές φυσικού αερίου, αν και τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις το βομβάρδιζαν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, στοχεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις».

Το αφιέρωμα συνεχίζεται αναφέροντας ότι: «… η απόφαση των Ουκρανών να χτυπήσουν το χωριό τους με πυρομαχικά διασποράς που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν αδιάκριτα αθώους ανθρώπους υπογραμμίζει τον στρατηγικό τους υπολογισμό: Αυτό έπρεπε να κάνουν για να ανακαταλάβουν τη χώρα τους, ανεξάρτητα από το κόστος.»

Τα πυρομαχικά διασποράς – μια κατηγορία όπλων που περιλαμβάνουν ρουκέτες, βόμβες, πυραύλους, όλμους και βλήματα πυροβολικού – ανοίγουν στον αέρα και διασπείρον μικρότερες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή. Ο κίνδυνος για τους αμάχους παραμένει σημαντικός έως ότου εντοπιστούν και απορριφθούν κατάλληλα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από ειδικούς.

Η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2010, απαγορεύει τη χρήση τους λόγω της αδιάκριτης βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν στους αμάχους: Οι ανθρωπιστικές ομάδες έχουν σημειώσει ότι το 20% ή περισσότερο των υποπυρομαχικών κατά προσωπικού αποτυγχάνουν να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά μπορεί να εκραγούν αργότερα. Περισσότερα από 100 κράτη έχουν υπογράψει το σύμφωνο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν το έχουν υπογράψει.

«Δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι σίγουρα απογοητευτικό να ακούς ότι έχουν προκύψει στοιχεία που δείχνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς σε αυτήν την τρέχουσα σύγκρουση», δήλωσε η Mary Wareham, διευθύντρια υπεράσπισης του τμήματος όπλων στο Human Rights Watch.

«Τα πυρομαχικά διασποράς είναι απαράδεκτα όπλα που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αμάχους σε ολόκληρη την Ουκρανία». Σύμβουλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει τη Χουσαρίβκα από ουκρανικές μονάδες τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, καταλαμβάνοντας κτίρια στα περίχωρά της και κοντά στο κέντρο της κοινότητας.

 

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουγκάνσκ

«Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού»

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σήμερα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα» της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κρεμίνα, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

«Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού… Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», πρόσθεσε.

Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς που αποτελεί έναν από τους στόχους της Μόσχας σε αυτή την περιοχή.

Η πόλη είναι κοντά στο Ρούμπινζε, που δέχθηκε σφοδρά πυρά από ουκρανικό πυροβολικό και όλμους, σημείωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αυτήν την τοποθεσία, ειδικά από το χωριό Νοβοντρούζεσκ, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά.

Από αυτό το χωριό, μπορούσε κανείς να δει και να ακούσει ισχυρές εκρήξεις στο Ρούμπινζε, ορισμένες φορές ακολουθούμενες από πυρκαγιές, με μαύρους και λευκούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη.

Στις 13 Απριλίου, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, είχε πει ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να ελέγχουν «μέρος» της πόλης Ρούμπινζε.

«Μόλις απελευθερώσουμε (όλη την περιοχή), θα λάβουμε μια απόφαση για να παράσχουμε βοήθεια στους αδελφούς μας στο Ντονέσκ και, τελικά, στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες το βράδυ τη Ρωσία ότι θέλει να «καταστρέψει» ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και ότι «ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση» στο ανατολικό τμήμα της χώρας.