Αποδόμηση του αφηγήματος Μητσοτάκη από την Έφη Αχτσιόγλου — ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Με το βλέμμα στραμμένο στην Κεντρική Επιτροπή. Εβδομάδα αποφάσεων

Αποδόμηση του αφηγήματος Μητσοτάκη από την Έφη Αχτσιόγλου

Κατά την ομιλία της η Εφη Αχτσιόγλου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στην κοινωνία μια αριστερή και προοδευτική, άρα μια ρεαλιστική, προοπτική

Στην αποδόμηση των βασικών στοιχείων που αφηγήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη -με αναφορές στον ίδιο τον πρωθυπουργό- εστίασε με την ομιλία της στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Τονίζοντας μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι περισσότερο πολύτιμος από ποτέ». Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε μάλιστα πως το κόμμα της δεν θα ασκήσει απλώς τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά «θα είμαστε μια δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» προκειμένου να δώσει στην κοινωνία «μια αριστερή και προοδευτική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική».

Η Έφη Αχτσιόγλου εστίασε αρχικά στην «καρδιά» των κυβερνητικών ισχυρισμών όπως εκφράστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, δηλαδή την «ανάπτυξη». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός «υιοθέτησε μια αφήγηση της πραγματικότητας η οποία πόρω απέχει από ότι πραγματικά ισχύει» επισημαίνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις που έγινενα την προηγούμενη 4ετία -στο 90%- ήταν είτε ιδιωτικοποιήσεις, είτε αγορές από funds είτε real estate πάλι από funds» δηλαδή «δεν μετασχηματίζουν το παραγωγικό υπόδειγμα». Αντιπαρέβαλλε την ανάγκη για μια «εντελώς διαφορετική στρατηγική προτεραιοποιώντας τους παραγωγικούς κλάδους» αλλά και την «συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Έμφαση έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου και στο ζήτημα της φορολογίας. Είπε πως «αυτό που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν να ενισχύσει την αδικία στην κατανομή των φορολογικών βαρών» αφού «όταν έχεις ένα τέτοιο κύμα ακρίβειας και κρατάς σταθερούς τους συντελεστές δημιουργείς μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες και διαλύεις το εισόδημά τους». Τόνισε πως απάντηση ειναι «μια προτεραιότητα μείωσης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα».

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στους μισθούς και στις προβλέψεις του Κ.Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «αυτό θα επιτευχθεί ακολουθώντας την ίδια πολιτική που οδήγησε σε μείωση του μέσου μισθού» και «λέει ότι θα συμβεί με τον αυτοματισμό της οικονομικής ορθοδοξίας». Όμως, αντέκρουσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,«δεν αυξάνεται αυτόματα ο μέσος μισθός μόνον εάν υπάρχει ανάπτυξη» αντιθέτως απαιτεί «κλαδικές ΣΣΕ» «χρειάζεται διαιτησία» αλλά και «σαφής κατοχύρωση του χρόνου εργασίας» όπως και «ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε το σχολιασμό των αναφορών του πρωθυπουργού στην Βουλή και ιδίως την φράση του σχετικά με το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι «εχθροί» αλλά «αντίπαλοι». Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου «αυτό αντιλαμβάνονται ως αυτοκριτική γιατί πριν από 15 μέρες ο ίδιος άνθρωπος χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση».

Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου ήταν εμφατική όσον αφορά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας πως στην Βουλή καταγράφθηκαν «θέσεις που αμφισβητούν κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους». Εξέφρασε την ευχή-προειδοποίηση ότι η Ν.Δ δεν θα υιοθετήσει ανάλογες απόψεις, σημειώνοντας με νόημα πως «στην παράταξη σας υπάρχουν πρόσωπα που φλερτάρουν με τέτοιες απόψεις».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Με το βλέμμα στραμμένο στην Κεντρική Επιτροπή – Εβδομάδα αποφάσεων

13363597a.jpg

Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, καθιστώντας διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές της Κουμουνδούρου έναντι των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί αυτές τις μέρες όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ λόγω προγραμματικών δηλώσεων, ωστόσο οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενόψει της Πολιτικής Γραμματείας, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Παρελθόν θεωρείται και επίσημα πλέον από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία παραιτήθηκε. Θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει.

Οι συζητήσεις, πάντως ,δεν εξαντλούνται μόνο στο ζήτημα της νέας ηγεσίας και της επόμενης ημέρας του κόμματος. Υπάρχουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου.

Εβδομάδα αποφάσεων

Με σημείο αφετηρίας την Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προθέσεις των διαφορετικών πλευρών στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, όπως φάνηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ., στελέχη με διαφορετικές αφετηρίες προκρίνουν, έστω και ανεπίσημα, την ανάγκη για μια νέα πλειοψηφία στη βάση της νέας ηγεσίας που θα προκύψει. Αυτή η ανασύνθεση, βέβαια, δεν αναμένεται να περπατήσει απλά και μόνο στη βάση του προσώπου που θα μπει στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα έχει πολιτικά θεμέλια. Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν τα κεντρικά στελέχη της Κίνησης Μελών να μην έχουν καταλήξει σε κοινή μεταξύ τους συμφωνία για την επόμενη ημέρα τόσο ως προς τον οδικό χάρτη, όσο όμως και ως προς τα πρόσωπα «κλειδιά» που θα αναλάβουν το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Την ίδια ώρα, κοινός τόπος για την Ομπρέλα είναι η δημιουργία μίας νέας αριστερής πλειοψηφίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές στην ΑΥΓΗ, ενώ στο ενδεχόμενο που υπάρξει υποψηφιότητα Τσακαλώτου, τότε αναμένεται να υπάρξει και στήριξη προς το πρόσωπό του. Κάτι, βέβαια, που ούτε δεδομένο θεωρείται ούτε όμως υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των στελεχών της. Η ΡΕΝΕ προκρίνει τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές του φθινοπώρου και την εκλογή ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να υπάρξει σημαντικός χρόνος για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Στο μεταξύ, στελέχη προερχόμενα από τη Γέφυρα, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ προκρίνουν την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών με βάση και την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μην κληθεί να δώσει «ακέφαλος» τις μεγάλες μάχες που έρχονται. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν κρίσιμο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ένα αριστερό, πλατύ κόμμα εξουσίας με σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς παράλληλα να γκρεμιστούν οι γέφυρες συνεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Οι «6+6» αναμένεται να ξεδιπλώσουν τα χαρτιά τους τις επόμενες ημέρες, ενώ στηρίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία θεωρούν απαραίτητο βήμα για την ανασυγκρότηση του κόμματος.