
Σαν ανεξέλεγκτη φωτιά εξαπλώνεται η εξέγερση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.
Οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις, οι λεηλασίες, οι πυρπολήσεις, δεν σταμάτησαν – το αντίθετο, μάλιστα – παρά την σύλληψη του αστυνομικού και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του.
- Χθες ήταν η έκτη νύχτα διαδηλώσεων, συγκρούσεων, λεηλασιών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
- Πλέον, διαδηλώσεις και επεισόδια κάθε είδους έχουν πραγματοποιηθεί σε 140 πόλεις των ΗΠΑ’
- Η Εθνοφυλακή έχει αναπτυχθεί σε 21 Πολιτείες.
- Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Μόνον χθες στην Ουάσιγκτον έγιναν αναφορές για 50 τραυματίες.
- Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 4.100 ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες, έστω και για λίγες ώρες, ήταν και η 25χρονη κόρη του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, ντι Μπάτζιο, Κιάρα.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε περίπου 40 πόλεις
Λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολη και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστόνη και στην Ουάσιγκτον.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις, πολλοί πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές.
- Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.
Περισσότεροι από 50 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις έξω από τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Λόγω των επεισοδίων ο Ντόναλντ Τραμπκαι η Μελάνια Τραμπ φυγαδεύτηκαν στο υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου το οποίο έχει να χρησιμοποιηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επί προεδρίας Μπους Τζούνιορ.
Στην Ουάσιγκτον, η ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μπροστά από τον Λευκό Οίκο πυρπολήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Οι ταραχοποιοί έριξαν κοκτέιλ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά στην αστερόεσσα στο πάρκο Λαφαγιέτ.
Στη Φιλαδέλφεια δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν σε εκτεταμένες επιδρομές και λεηλασίες. Στη Βοστόνη πυρπολήθηκε ένα ταχύπλοο κρουαζιερόπλοιο ενώ δυνάμεις αστυνομικών αναπτύχθηκαν έξω από καταστήματα για να αποτρέψουν τις επιδρομές.
Η αστυνομία συγκρούστηκε επίσης με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη. Στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.
Στην Καλιφόρνια, στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή πόλη.
Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την Δευτέρα 25 Μαΐου και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας.
Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορωναϊού και περίπου 40 εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες είναι αυτές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειές της.
Austin Kellerman
✔@AustinKellermanMan shot and killed by law enforcement in Louisville, Kentucky early Monday during another night of #GeorgeFloyd protests | from @WLKY https://buff.ly/3eGEjjs
Πηγή: hellasjournal.com, Με πληροφορίες από The New York Times, Reuters, CNN
N.Y.Times:Ποιο είναι το κίνημα ANTIFA που ο Τραμπ θεωρεί τρομοκράτες

Επιδιώκοντας να αποδώσει ευθύνη για τις διαμαρτυρίες που έπληξαν πόλεις στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, λόγω της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν το κίνημα antifa, ομάδα που σχετίζεται με ακροαριστερούς ακτιβιστές κατά του φασισμού, τρομοκρατική οργάνωση.
Οι επικριτές του προέδρου σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αφενός δεν έχουν νόμο για την τρομοκρατία και ότι οι antifa δεν είναι οργάνωση με αρχηγό και μέλη.
Αντίθετα, πρόκειται για ένα κίνημα ακτιβιστών, των οποίων οι οπαδοί μοιράζονται μια φιλοσοφία και τακτική. Έκαναν γνωστή την παρουσία τους σε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ράλι “Unite the Right” στο Charlottesville, Va., Το 2017.
Ο Ντόναλντ Τραμπ με tweet του ανακοίνωσε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα κηρύξουν το ANTIFA τρομοκρατική οργάνωση».
Παράλληλα επιρρίπτει στο κίνημα αυτό και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά την διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.
Πώς ξεκίνησε το κίνημα Antifa;
Το όνομα Antifa είναι συντομογραφία της λέξης αντιφασίστες (anti-fascists) που περιγράφει μια ευρεία ομάδα ανθρώπων των οποίων οι πολιτικές πεποιθήσεις κλίνουν προς τα αριστερά, «όχι όμως προς το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ». Δανείστηκε το όνομά του από μια γερμανική φράση που σήμαινε αντίθεση στον ναζισμό.
Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συμμετέχουν στο κίνημα ειδικά μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016.
Μία από τις πρώτες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποίησαν το όνομα αυτό ήταν η Rose City Antifa, η οποία αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 2007 στο Πόρτλαντ του Ore. Έχει πολλούς ακολούθους στα κοινωνικά μέσα, όπου μοιράζεται άρθρα ειδήσεων και μερικές φορές επιδιώκει να κάνει αποκαλύψεις ταυτοτήτων και προσωπικών στοιχείων των δεξιών.
Το κίνημα antifa κέρδισε μεγαλύτερη προβολή το 2017, μετά από μια σειρά γεγονότων, που το έφεραν στο προσκήνιο. Κάποια γεγονόταν που συνέβαλαν σε αυτό ήταν η ακύρωση μιας εκδήλωσης από έναν δεξιό συγγραφέα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και η αντιπαράθεσή τους με λευκούς εθνικιστές διαδηλωτές στο Charlottesville που έγιναν βίαιοι.
Ποια είναι τα μέλη του κινήματος;
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα άτομα συνολικά θεωρούνται μέλη. Οι οπαδοί του γνωρίζουν ότι το κίνημα είναι μυστικό, δεν έχει επίσημους ηγέτες και είναι οργανωμένο αυτόνομα τοπικά. Έχουν ενωθεί με στόχο να αντιταχθούν στην ακροδεξιά.
Τα μέλη του κινήματος Antifa κάνουν εκστρατεία ενάντια σε ενέργειες που θεωρούν αυταρχικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές ή ξενοφοβικές.

Ποιος είναι ο σκοπός του κινήματος;
Οι υποστηρικτές γενικά επιδιώκουν να σταματήσουν αυτά που βλέπουν ως φασιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές ομάδες, ισχυριζόμενοι ότι η δημόσια επίδειξη αυτών των ιδεών οδηγεί στη στόχευση περιθωριοποιημένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών μειονοτήτων, των γυναικών και των μελών της LGBTQ κοινότητα.
Πολλά μέλη antifa συμμετέχουν, επίσης, σε πιο ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας, αλλά πιστεύουν ότι η χρήση βίας είναι δικαιολογημένη λόγω των απόψεών τους, ότι εάν οι ρατσιστικές ή φασιστικές ομάδες επιτρέπεται να οργανώνονται ελεύθερα, «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε βία κατά των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων», όπως δήλωσε ο κ. Μπρέι, του οποίου η υπεράσπιση του αντιφασιστικού κινήματος προκάλεσε κριτική και δημιούργησε υποστήριξη στο Ντάρτμουθ, σύμφωνα με τη NYTimes.
Τι κοινά έχουν με άλλα κινήματα διαμαρτυρίας;
Ο κ. Μπρέι είπε ότι οι ομάδες antifa χρησιμοποιούν συχνά τακτικές παρόμοιες με τις αναρχικές ομάδες, όπως το ντύσιμο με μαύρα ρούχα και χρήση μάσκας. Οι ομάδες έχουν, επίσης, παρόμοιες ιδεολογίες, καθώς και οι δύο επικρίνουν συχνά τον καπιταλισμό και επιδιώκουν να διαλύσουν δομές εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών δυνάμεων.
Πηγή: NYTimes
Φοβερή εικόνα: Διαδηλωτές γονατίζουν μπροστά στους αστυνομικούς για τη δολοφονία του Φλόιντ
Viral έχει γίνει η φωτογραφία με τους διαδηλωτές για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ να έχουν γονατίσει μπροστά στους αστυνομικούς, άλλοι σηκώνοντας ψηλά τα χέρια τους και άλλοι απλά κοιτώντας τους στα μάτια, στο Σαν Χοσέ.
Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ γίνονται “τσουνάμι” στις ΗΠΑ και εκτείνονται σε όλο και περισσότερες Πολιτείες.