Απαξιώνουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία: Αναφορά γιατρών στην εισαγγελία για την Παθολογική Ρεθύμνου — Θεσσαλονίκη: Έσπασε αγωγός της ΕΥΑΘ. Πλημμύρισε η Ερμού — Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται αναδρομικές αυξήσεις στους λογαριασμούς

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φρόντισε» όλα αυτά τα χρόνια να απαξιώσει όσο περισσότερο μπορεί το ΕΣΥ, προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου είναι αντιμέτωπη ακόμα και με λουκέτο, ενώ αναφορά στην εισαγγελία κατέθεσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για την κατάσταση στην Παθολογική κλινική.

Συγκεκριμένα, η κλινική εξυπηρετείται πλέον μόνο από μετακινήσεις γιατρών από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αφού οι τρεις γιατροί της βρίσκονται σε άδεια.

Όπως τονίζουν: «Το ερώτημα που τίθεται είναι η εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση; Η εισαγγελία θα ενεργοποιηθεί όταν συμβεί αυτό που οπωσδήποτε θα συμβεί, δηλαδή να τρωθεί αθεράπευτα η υγεία των νοσηλευόμενων μέχρι και να προκύψει θάνατος; Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως έχοντας την αρνητική εμπειρία φοβόμαστε, ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση».

Ειδικότερα, στην αναφορά τους προς την εισαγγελία οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου ξεκαθαρίζουν:

«1. Θέτουμε υπ όψιν σας τα εξής:

α. Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας έχει 6 οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας συνάδελφος με βαθμό διευθυντή. Ο συνάδελφος βρίσκεται από μερικές μέρες σε άδεια για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του, με δεδομένο ότι μόνος αυτός είχε την ευθύνη της κλινικής στην οποία νοσηλεύονται ως 30 ασθενείς. Δύο ακόμη συνάδελφοι, μία με βαθμό διευθυντή βρίσκεται σε άδεια μητρότητας και μία επιμελήτρια Β σε άδεια κύησης.

β. Αυτοί που ευθύνονται για την αρνητική και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών κατάσταση, επινόησαν να καλύψουν τα κενά με μετακινούμενους γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ασφαλή λειτουργία της κλινικής και τούτο διότι ο μετακινούμενος δεν γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία «σκοπού σε φυλάκιο», έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωση μας δεν υπάρχει ‘’στράτευμα’’ να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό που είναι εκεί για ότι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών.

2. Κατά τη γνώμη μας έχουμε κλασική περίπτωση του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο, αλλά και παράβαση των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής βάσει νόμου και δράστες είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ ο οποίος κατοικεί στο Ηράκλειο.

3. Το ψευδεπίγραφο που συνιστά η μετακίνηση γιατρού για να υπάρχει απλά κάποιος στην παθολογική κλινική είναι αποτέλεσμα συνειδητής πράξης του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, ο οποίος εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, αδιάφορη για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νοσηλευόμενων, αλλά και εκείνων που μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση προστρέχουν με εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Επιπλέον οι ειδικευόμενοι της κλινικής δεν έχουν προϊστάμενο και συντονιστή (που πρέπει να είναι διορισμένος στην κλινική γιατρός).

Η ένωση μας έπραξε τα αναγκαία, δηλαδή έθεσε επανειλημμένα στον διοικητή του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, το ζήτημα της έκθεσης, ανέχθηκε την αυτοστράτευση των γιατρών μελών της να εργάζονται αδιάκοπα και να προσφέρουν ότι μπορούν και τους επιτρέπει η κούραση από το ξενύχτι και την πολύωρη καθημερινή εργασία.

6. Το ερώτημα που τίθεται είναι η εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση; Η εισαγγελία θα ενεργοποιηθεί όταν συμβεί αυτό που οπωσδήποτε θα συμβεί, δηλαδή να τρωθεί αθεράπευτα η υγεία των νοσηλευόμενων μέχρι και να προκύψει θάνατος; Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως έχοντας την αρνητική εμπειρία φοβόμαστε, ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση.

7. Αναμένουμε τις ενέργειες σας, γνωστοποιώντας ότι το κείμενο αυτό θα δοθεί στην δημοσιότητα».

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου

Αντιμέτωπη ακόμα και με… λουκέτο φαίνεται πως είναι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς η διευθύντρια, Εύα Μιχαηλίδου, υπέβαλε την παραίτησή της.

Παρότι η κ. Μιχαηλίδου έχει ξεκαθαρίσει πως θα μείνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το τι θα συμβεί στη Μονάδα που εξυπηρετεί περίπου 200.000 κατοίκους του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με το Open, για το θέμα έγινε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ και ο διοικητής Γιάννης Καρβέλης αναφέρει πως «έχουμε ζητήσει με επείγον έγγραφό μας από το Υπουργείο Υγείας την προκήρυξη δύο μονίμων θέσεων εντατικολόγου. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας».

 

Θεσσαλονίκη: Έσπασε αγωγός της ΕΥΑΘ – Πλημμύρισε η ΕρμούΘεσσαλονίκη: Έσπασε αγωγός της ΕΥΑΘ - Πλημμύρισε η Ερμού

Σε “ποτάμι” μετατράπηκε η οδός Ερμού στο κέντρο της Θεσσαλονίης, εξαιτίας βλάβης σε αγωγό της ΕΥΑΘ. Αρκετές ζημιές, κλειστά τα καταστήματα της περιοχής λόγω διακοπής ρεύματος.

Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (05/08) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς έσπασε αγωγός της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

Σύκγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό συνέβη στην οδό Ερμού, περίπου στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, το πρωί άκουσαν μία έκρηξη, έσπασε ο αγωγός και άρχισε να γεμίζει νερά ο δρόμος. Σημειώνεται πως σε παρακείμενο σημείο υπάρχει και υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά αναμένεται να γίνει αυτοψία για να διακριβωθούν τα αίτια

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και η αστυνομία, η οποία έχει κλείσει τον δρόμο: συγκεκριμένα από την Αγίας Σοφίας μέχρι την Βενιζέλου. Επίσης, αναμένονται συνεργεία της ΕΥΑΘ.

Οι καταστηματάρχες που βρίσκονται στην περιοχή έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αφού ορισμένοι δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν την είσοδό τους.

Στο σημείο έχουν πλημμυρίσει υπόγεια, ενώ τα νερά μπήκαν και σε ισόγειο ξενοδοχείου, με τους τουρίστες που διαμένουν εκεί να αναγκάζονται να βγάλουν τα παπούτσια τους για να διασχίσουν τα “ποτάμια” νερού.

Μάλιστα, στο σημείο όπου έσπασε ο αγωγός και πλημμύρισε ο δρόμος, έχει “φουσκώσει” το οδόστρωμα.

Ηλεκτρικό ρεύμα / Έρχονται αναδρομικές αυξήσεις στους λογαριασμούς133753911a.jpg

Χωρίς τέλος είναι οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών στο ρεύμα, καθώς οι νέες αναπροσαρμογές στα μεσοσταθμικά κόστη κεφαλαίου των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) και συνακόλουθα στα ρυθμιζόμενα έσοδά τους σηματοδοτούν επιπλέον αυξήσεις στις σχετικές χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω του σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου (Wacc), που συνδέεται με τις επενδύσεις τους και είχαν ζητήσει οι δύο Διαχειριστές, φέρεται ότι έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) και συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση για όλες τις καταναλώσεις, που μάλιστα φαίνεται πως θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά και το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για τον ΑΔΜΗΕ ο σχετικός δείκτης ανεβαίνει στο 7,51% για την τριετία 2023-2025, ενώ ο αντίστοιχος για τον ΔΕΔΔΗΕ θα ανέλθει σε 7,66% για τη διετία 2023-2024. Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει αναθεώρηση από το τρέχον 6,1% στο 8,51% για τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τα αναθεωρημένα ποσοστά θα επιμεριστούν σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και φαίνεται πως εξετάζεται η σταδιακή απόδοσή τους σε όλη την τριετία για την πιο ήπια… προσαρμογή των καταναλωτών.

Αρνητική… πρόσθεση για τους καταναλωτές

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επιβαρύνσεις που, όπως κι αν κατανεμηθεί η απόδοσή τους, έρχονται να προστεθούν στις έως και πολύ πρόσφατες ανατιμήσεις που πέρασαν ήδη στους λογαριασμούς στα τέλη χρήσης δικτύου μεταφοράς και διανομής (τον Σεπτέμβριο 2022 και τον Μάιο 2023 υπέρ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα). Θυμίζουμε ότι με την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), που ισχύει από τον Μάιο, ήδη άρχισαν να καταφτάνουν λογαριασμοί με αυξήσεις – αν και αρχικώς είχε αναφερθεί ότι δεν αλλάζει το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής… Πλέον η χρέωση ισχύος (συνδέεται με το είδος παροχής: μονοφασικό/τριφασικό) υπεροκταπλασιάζεται, στα 4,434 ευρώ/kVa το έτος, από 0,52 ευρώ, ενώ μειώνεται σχεδόν στο μισό η χρέωση κιλοβατώρας, στα 0,01415 ευρώ, από 0,0213 ευρώ. Η δε αύξηση στην έτερη ρυθμιζόμενη χρέωση για το δίκτυο μεταφοράς (υπέρ ΑΔΜΗΕ) βρίσκεται σε ισχύ «αθόρυβα» από τον περασμένο Σεπτέμβριο: χρέωση 0,00844 ευρώ/κιλοβατώρα, έναντι 0,0056, δηλαδή αύξηση άνω του 50%.

Στον πάγο έχει μπει, προς το παρόν τουλάχιστον, η τρίτη αύξηση που είχε αποφασιστεί και αφορούσε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς μεγαλώνει και το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού (ΕΛΥΚΩ) που τροφοδοτεί μέρος των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (από τον Οκτώβριο 2022), με την έξτρα χρέωση για τις ΥΚΩ η τελική τιμή θα ανερχόταν στο 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα, ήτοι αύξηση κατά 146% (από 0,0101 ευρώ/κιλοβατώρα σήμερα για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο). Και βέβαια όλες αυτές οι ανατιμήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας προστίθενται στα ήδη επιβαρυμένα τιμολόγια ρεύματος, αφού και με τις επιδοτήσεις παγιώνεται μια αύξηση στην κιλοβατώρα άνω του 30%.

Για συνολική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 12% κάνει λόγο το εργαλείο σύγκρισης τιμών allazorevma, συνυπολογίζοντας μόνο τις αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ και του δικτύου διανομής που αυξάνονται κατά 86% (για κατανάλωση 3,75 MWh τον χρόνο), αφού πλέον από 119 ευρώ ετησίως ένας καταναλωτής θα πληρώνει 221 ευρώ. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 50% στο κόστος των ρυθμιζόμενων – από 56 σε 83 ευρώ/MWh.

Κρυφές ανατιμήσεις και ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ

Σημειώνεται ότι ήδη 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΝ σχετικά με τις μεγάλες επιβαρύνσεις των καταναλωτών από την «κρυφή» αύξηση των τελών χρήσης δικτύου και τον ρόλο του ιδιωτικοποιημένου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με επιδοτήσεις στηρίζει την αισχροκέρδεια των προμηθευτών. Οι βουλευτές αναδεικνύουν εκ νέου το ζήτημα των επιβαρύνσεων των καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος, αυτή τη φορά στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ επισημαίνουν για τον ΔΕΔΔΗΕ ότι αντί να έχει ως αποστολή του τη βέλτιστη λειτουργία του δικτύου διανομής και την ανάπτυξή του σε όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας και να λειτουργεί με τη μέγιστη αποδοτικότητα και λελογισμένα κέρδη, θέτει ως μοναδική του προτεραιότητα την κερδοφορία, μια στρατηγική που ακολουθείται και στη ΔΕΗ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.