Στην απαγόρευση διαδηλώσεων για την αστυνομική βία, στη «σκιά» της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλαπό σφαίρα αστυνομικού, προχώρησε η γαλλικήδικαιοσύνη.
Ειδικότερα, το διοικητικό δικαστήριο στην περιοχή Σερζί-Ποντουάζ, κοντά στο Παρίσι, που συγκλήθηκε εκτάκτως, επικαλέστηκε «τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του Ναέλ» την 27η Ιουνίου για να τεκμηριώσει την απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (8/7).
Αν και τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών «μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες» δεν μπορεί «να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει περάσει ο κίνδυνος για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με το δικαστήριο.
Η απαγόρευση αυτή δεν είναι η μοναδική. Οι αρχές του ίδιου νομού ανακοίνωσαν την Πέμπτη (6/7) πως απαγορεύουν την ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός ακόμη θύματος της αστυνομικής βίας, που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016.
Η επιτροπή Ανταμά, της οποίας ηγείται η αδελφή του και ακτιβίστρια Ασά Τραορέ, κατέθεσε αίτημα να αρθεί η απαγόρευση, οδηγώντας στην κατεπείγουσα δικαστική διαδικασία.
Ο Αριέ Αλιμί, συνήγορος της επιτροπής Ανταμά, έκρινε στην ακροαματική διαδικασία πως οι τοπικές αρχές «εργαλειοποιούν πολιτικά» τις πρόσφατες ταραχές για να περιστείλουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση».
Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί το μέτρο, δήλωσε πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης.
Η συλλογικότητα «Αλήθεια για τον Ανταμά» συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους, καλεί σε κινητοποίηση για να προβληθεί το αίτημα να προσαχθούν οι χωροφύλακες σε δίκη και, ευρύτερα, για να καταδικαστούν η αστυνομική βία και ο ρατσισμός, που φαίνεται να καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο «χώρο» στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Γαλλία: Η δυστοπία Μακρόν. Αστυνομικοί θα παρακολουθούν «υπόπτους» εξ αποστάσεως
Η αστυνομία θα μπορεί από απόσταση να ενεργοποιεί το GPS, την καταγραφή οθόνης και την λήψη φωτογραφιών σε συσκευές «υπόπτων» για εγκλήματα
Την υποστήριξή του στο έργο των αστυνομικών επιλέγει να δείξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δέκα μέρες μετά τον εξ επαφής πυροβολισμό οργάνου της τάξης απέναντι στον 17χρονο Ναέλ, η δολοφονία του οποίου έχει μετατρέψει την Γαλλία σε εξεγερσιακό τοπίο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ τα πολυήμερα επεισόδια φαίνεται να έχουν κοπάσει, με την οργή ακόμα να ξεχειλίζει, από την Εθνοσυνέλευση πέρασε διάταξη «διά χειρός» κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η γαλλική αστυνομία θα μπορεί να κατασκοπεύει «ύποπτους» πολίτες.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Le Monde, η παραπάνω πρόβλεψη είναι μέρος του νέου μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου για την Δικαιοσύνη στη Γαλλία. Την συγκεκριμένη ρύθμιση κατάρτισαν οι νομοθέτες αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Βάσει των πληροφοριών, η αστυνομία αναμένεται να μπορεί να παρακολουθεί τους υπόπτους εξ΄αποστάσεως, με την ενεργοποίηση της κάμερας, του μικροφώνου και του GPS των τηλεφώνων, αλλά και άλλων συσκευών.
Ειδικότερα, το μέτρο θα αφορά λάπτοπ, τηλέφωνα, αυτοκίνητα και συναφείς ηλεκτρονικές συσκευές, μέσω των οποίων θα επιτρέπεται ο γεωγραφικός εντοπισμός ανθρώπων που είναι ύποπτοι για εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση πέντε ετών τουλάχιστον.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως η εκάστοτε συσκευή θα μπορεί να τίθεται υπό παρακολούθηση εξ αποστάσεως και θα ενεργοποιείται η καταγραφή ήχου και εικόνας.
Το μέτρο αυτό, μέρος ενός πολυνομοσχεδίου, υπερψηφίστηκε από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές του Μακρόν εισήγαγαν τροπολογία για περιορισμό της εξ αποστάσεως κατασκοπείας, με σκοπό αυτή να γίνεται «μόνο όταν δικαιολογείται από τη σοβαρότητα του εγκλήματος».
Σύμφωνα με τους περιορισμούς, η χρήση της διάταξης θα μπορεί να γίνεται ύστερα από έγκριση δικαστή και δε θα μπορεί να υπερβαίνει την παρακολούθηση ατόμου για πάνω από έξι μήνες.
Μεξικό: Νεκροί και φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή από έκρηξη σε εξέδρα πετρελαίου (Video)
Tουλάχιστον δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η τύχη τρίτου εξακολουθεί ακόμη να αγνοείται μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που προκάλεσε νωρίς χθες Παρασκευή το πρωί σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου που ανήκει στη μεξικανική δημόσια επιχείρηση Μεξικανικά Πετρέλαια (Petróleos Mexicanos, PEMEX), στο νότιο άκρο του Κόλπου του Μεξικού, στα ανοικτά των ακτών του Καμπέτσε και του Ταμπάσκο (νοτιοανατολικά).
Μέσω Twitter, η PEMEX ανέφερε ότι στην πλατφόρμα εργάζονταν 328 άνθρωποι, προσθέτοντας πως σχεδόν όλοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την εξέδρα. Έκανε λόγο για 8 τραυματίες, 3 εργαζόμενους της ίδιας και άλλους 5 ιδιωτικής εταιρείας με την οποία συνεκμεταλλεύεται την πλατφόρμα, πέρα από τους δυο νεκρούς.
Σε φωτογραφίες και βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπει κανείς την τεράστια εξέδρα και τις σωληνώσεις της μέσα στους καπνούς καθώς παραπλέοντα σκάφη της πυροσβεστικής και του πολεμικού ναυτικού προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά εκτοξεύοντας υγρό.
Η PEMEX ανέφερε πως η παραγωγή στο κοίτασμα Κανταρέλ, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο αποδοτικά στον κόσμο, υπέστη «σημαντικό» πλήγμα.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην πλατφόρμα Νοχότς και εξαπλώθηκε σε παρακείμενη, πάντα σύμφωνα με την διοίκηση της επιχείρησης.
«Οι τεχνικοί μας μελετούν πώς θα επισκευαστούν οι αγωγοί, οι διασυνδέσεις και άλλα μέρη για να αποκατασταθεί πλήρως» η εξέδρα, ανέφερε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Πέμεχ, ο Οκτάβιο Ρομέρο, τόνισε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Twitter πως «θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε» τον αγνοούμενο εργαζόμενο, «αυτή είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα», καθώς και το «πώς θα αποκαταστήσουμε τη δραστηριότητα στην περιοχή, διότι [η εξέδρα] Νοχότς είναι πολύ σημαντική».
Την τελευταία δεκαετία η παραγωγή στο κοίτασμα Κανταρέλ έχει μειωθεί, ωστόσο συνεχίζει να είναι αξιόλογη, φθάνει τα 170.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με εταιρικά δεδομένα.
Η καταστροφή της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deepwater της BP το 2010 προκάλεσε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.
Η πλειονότητα της μεξικανικής πετρελαϊκής παραγωγής οφείλεται στην αξιοποίηση κοιτασμάτων σε ρηχά νερά στον Κόλπο της Καμπέτσε, όπου όμως η Πέμεχ έχει υποστεί αρκετά βιομηχανικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.
Εξάλλου την 24η Φεβρουαρίου, πάνω από δέκα εργαζόμενοι τον πετρελαϊκό τομέα υπέστησαν εγκαύματα όταν ξέσπασαν δυο πυρκαγιές στην πολιτεία Βερακρούς (νοτιοανατολικά).
Οι υποδομές της δημόσιας μεξικανικής πετρελαϊκής εταιρείας γίνονται εξάλλου συχνά στόχος κλοπών.
Τον Ιανουάριο του 2019, 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε έκρηξη και πυρκαγιά σε πετρελαιαγωγό στην Τλαουελίλπαν, στην πολιτεία Ιδάλγο (κεντρικά). Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την τραγωδία σε πολίτες που είχαν πάει να κλέψουν καύσιμο, καθώς υπήρχε διαρροή στον αγωγό.