Απίστευτη απόφαση Γκάγκα: «Έκοψε» γιατρό από Επιμελήτρια Β’ επειδή «έχει δύο μικρά παιδιά» – Δούρου: Μαζί με τους αθλούμενους απαιτούμε, διεκδικούμε ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους της Περιφέρειας

Ένα απίστευτο περιστατικό φέρνει στη δημοσιότητα το Ενωτικό Κίνημα Ανατροπής (ΕΚΑ), παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή αξιολόγηση του Συμβούλιο Επιτροπής για θέση γιατρού Επιμελητή Β κλάδου ΕΣΥ σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, με πανεπιστημιακές κλινικές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, το 2016 έγινε η προκήρυξη σε ένα τμήμα μιας θέσης γιατρού Επιμελητή Β’ κλάδου ΕΣΥ.

«Με την συνήθη … ταχύτητα τέτοιων διαδικασιών στο ελληνικό κράτος (που αν είναι για περικοπές μισθών και απολύσεις γκρεμοτσακίζεται να διεκπεραιώσει μέσα σε μια νύχτα ενώ αν είναι για προσλήψεις διεκπεραιώνει σε δεκαετίες) η κρίση στο Συμβούλιο Επιλογής έγινε φέτος 2021, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη. Στο πρακτικό λοιπόν αυτό αναγράφεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως μια συγκεκριμένη γιατρός είναι μεν η αξιολογότερη από τους/τις υποψηφίους όμως … δυστυχώς «έχει δυο μικρά παιδιά» ( ; ) κάτι που κατά τους κριτές δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος ( ! ).»

Προσφυγή στο υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΑ:

«…Φυσικά η θιγόμενη γιατρός προσέφυγε στο υπουργείο Υγείας ήδη από τον περασμένο Μάϊο 2021 απαιτώντας αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης). Δεν υπήρξε επί τέσσερεις μήνες καμία απάντηση μέχρι τις 24/9/21 που έκπληκτη παρέλαβε ως συστημένο ένα έγγραφο με υπογραφή της νέας αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Μίνας Γκάγκα και ημερομηνία 20/9/21 με το οποίο απορρίπτεται η αίτηση της γιατρού για επανάληψη της κρίσης γιατί «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Δηλαδή η κυρία Γκάγκα εγγράφως και ενυπογράφως δηλώνει πως ΔΕΝ συντρέχει κανένας λόγος αναπομπής ενός πρακτικού το οποίο «κόβει» μια γιατρό με την αιτιολογία πως είναι μεν πολύ αξιόλογη, όμως το πρόβλημα είναι η οικογενειακή της κατάσταση ως μητέρα δυο μικρών παιδιών».

Ευθυγράμμιση υπουργείου με φασίζουσες απόψεις Πλεύρη

Η ανακοίνωση του  Ενωτικού Κινήματος Ανατροπής επισημαίνει τα εξής:

«Προφανώς λοιπόν η κυρία Γκάγκα (και πριν από αυτήν αυτό το συγκεκριμένο απαράδεκτο συμβούλιο επιλογής) συμμερίζεται την άποψη πως οι νέες μητέρες δεν πρέπει να επιτρέπεται να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα. Γενικότερα να μην εργάζονται ούτε να σπουδάζουν, γιατί ο ρόλος τους είναι αποκλειστικά να κλείνονται στο σπίτι αφού έκαναν το λάθος να γεννήσουν παιδιά. Και ακόμα γενικότερα ίσως καλύτερα να απαγορεύεται σε όλες τις γυναίκες η μόρφωση και η εργασία προληπτικά, αφού ο ρόλος κάθε γυναίκας είναι να αποτελεί αποκλειστικά ένα εργαλείο αναπαραγωγής και οι νέες γυναίκες αν σπουδάσουν μπορεί να αποκτήσουν κι αυτές το θράσος να απαιτήσουν να εργάζονται όταν με το καλό τεκνοποιήσουν. Πλήρης ευθυγράμμιση με τις γνωστές φασίζουσες απόψεις του υπουργού κ. Πλεύρη που πριν λίγους μήνες είχε στηρίξει το Συνέδριο του Αίσχους και του Μισογυνισμού στα Ιωάννινα που ακυρώθηκε μετά τις αντιδράσεις. Μεσαιωνικές θρησκόληπτες απόψεις που υποκριτικά ενδιαφέρονται για τα «αγέννητα παιδιά» ενώ αδιαφορούν για τα γεννημένα.

Το γυναικείο κίνημα έχει δώσει μεγάλους και αιματηρούς αγώνες, από τις αρχές του 20ου αιώνα, για την κατάκτηση του δικαιώματος όλων των γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία. Σε μία περίοδο που οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος ξηλώνονται, στην περίοδο που ζούμε τη φρίκη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στην περίοδο που στην χώρα μας ζούμε αναβίωση παραθρησκευτικού σκοταδισμού και μισογυνισμού που σιγοντάρεται από συστημικά και κυβερνητικά κέντρα, στην περίοδο που οι γυναίκες διεθνώς έρχονται ξανά αντιμέτωπες με τον σεξισμό και τις διακρίσεις λόγω του φύλου τους με απαράδεκτες διακρίσεις και στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς, η υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού υγείας στην κατάπτυστη απόφαση του συμβουλίου κρίσης αποτελεί μνημείο σεξισμού και οπισθοδρόμησης. Η ίδια κυβέρνηση που τάχα κόπτεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν καλύπτει κάθε λογής βιαστές, γυναικοκτόνους και αρχίζει να αμφισβητεί και το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση. Η κυρία Μίνα Γκάγκα προσβάλλει με την υπογραφή της τις χιλιάδες γιατρίνες που αφιερώθηκαν και αφιερώνονται στην ιατρική και κάνουν περήφανα τα παιδιά τους και περήφανη την τάξη τους επειδή επιμένουν να προσφέρουν υγεία στον λαό.

Αν η κυρία Γκάγκα, ο κύριος Πλεύρης και ο κύριος Μητσοτάκης νομίζουν πως θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα και να μας επιβάλλουν τέτοιον σεξισμό και μισογυνισμό μεσαιωνικού τύπου, είναι βαθιά μα πάρα πολύ βαθιά γελασμένοι. Η Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία μας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην καταπίεση των γυναικών καθημερινά και κάθε χρόνο τιμούν απεργιακά και αγωνιστικά την 8η Μαρτίου. Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δηλώνουμε πως το συγκεκριμένο θέμα το θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρό και θα το αναδείξουμε όσο δεν παίρνει ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΑΣ.

Θα την πάρετε πίσω την αθλιότητα που υπογράψατε, κυρία Γκάγκα.

Δεν θα περάσει ο μισογυνισμός σας, ο σκοταδισμός σας, ο μεσαιωνισμός σας.»

 

Ρ. Δούρου: Μαζί με τους αθλούμενους απαιτούμε και διεκδικούμε ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους αθλητικούς χώρους της Περιφέρειας

«Μαζί διεκδικούμε το αυτονόητο, το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν άθλησης των πολιτών σε όλους τους αθλητικούς χώρους της Περιφέρειας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Ζωής

Στο πλευρό των αθλούμενων πολιτών που διεκδικούν ελεύθερη και δωρεάν άθληση στο Αττικό Άλσος βρέθηκε την Κυριακή το πρωί αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Χρήστο Καραμάνο και Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη. Η Δύναμη Ζωής στηρίζει τη συνέχιση του προγράμματος «Αττικό Άλσος – Άθληση για μικρούς και μεγάλους», απαιτώντας από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να πάψει η προωθούμενη επιχειρηματική χρησιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από ένα Αθλητικό Σωματείο, με ευθύνη και επιλογή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το ζήτημα αρνήθηκε να συζητήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας, κατά την πάγια πολιτική πρακτική της, στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Ρένα Δούρου παρατήρησε μεταξύ άλλων: “Κανείς, για κανένα λόγο, δεν μπορεί να αποκλείσει τους πολίτες από την ελεύθερη και δωρεάν άθληση. Γιατί το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών της Αττικής σε όλους τους αθλητικούς χώρους της Περιφέρειας Αττικής είναι αδιαπραγμάτευτο. Και δεν μπορεί να υπόκειται σε καμία σκοπιμότητα. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή αφορά την παραχώρηση δημόσιων γηπέδων σε ιδιώτες, όπως επιχειρείται να γίνει στο Αττικό Άλσος.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής οφείλει άμεσα να βάλει τέλος στην καταχρηστική εφαρμογή της σύμβασης από το Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η Δύναμη Ζωής βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών.

Μαζί διεκδικούμε το αυτονόητο, το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν άθλησης των πολιτών σε όλους τους αθλητικούς χώρους της Περιφέρειας».