
Με μία μακροσελή ανάρτηση, ο Ευάγγελος Αντώναρος εξηγεί διεξοδικά τι σημαίνει για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία η κυνική δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα ως προς τα εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων γιατί “στην Ελλάδα υπάρχει καπιταλισμός”.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευ.Αντώναρου:
Στα 46 χρόνια της μεταπολίτευσης έξη πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού: Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας έβδομος πρωθυπουργός ήταν ο υποδειγματικός Τζανής Τζαννετάκης που δεν είχε όμως την προεδρία του κόμματος. Οι έξη από τους επτά, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλη μέχρι και τον Αντώνη Σαμαρά, έμειναν πιστοί, άλλος σε μεγαλύτερο άλλο σε μικρότερο βαθμό,. στην βασική αρχή που είχε διατυπώσει και, κυρίως, είχε κάνει πραξη ο ιδρυτής του κόμματος του οποίου πρωτοεγινα μέλος (μεταξύ των άλλων ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ) από το 1976: Στην Ελλάδα εφαρμόζονται όι αρχές της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς με ξεκάθαρα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Δεν είμαστε με τους επιχειρηματίες. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Αλλά είμαστε με τον άνθρωπο
Κανείς από τους έξη δεν είχε διανοηθεί να εκφράσει δημόσια την άποψη ότι στην Ελλάδα “έχουμε καπιταλισμό”, ούτε καν ακόμη όταν ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο μεγάλα στρατόπεδα κατα τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου μέχρι το 1989/90. Η λέξη καπιταλισμός — όπως έχει γραφεί επανειλημμένα σε διάφορες γλώσσες — ηχεί παράταιρα στα αυτιά όλων σχεδον των Ευρωπαίων. Έχει μια απεχθή υπόγευση. Ακόμη κι όταν τη χρησιμοποιούν οι κεντρικοί αντίπαλοι του, οι κομμουνιστές.
Ίσως γι αυτό δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είπε σήμερα σε συνέντευξη του ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. “Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν”, είπε σε συνέντευξη στο OPEN ΄’οταν τον ρώτησαν για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων. Τους έριξε δηλαδή στην πυρά.
H τοποθέτηση αυτη δεν εκπλήσσει, ειδικά προερχόμενη απο το συγκεκριμένο κύριο. Μέχρι προσφατα όχι μόνο δεν ηταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ήταν αντίπαλός της. Παλιότερα ήταν ( και μάλιστα μετά την πτώση του τείχους του αίσχους) γραμματέας της ΚΝΕ, αργότερα “περπάτησε” σε διαφορους χώρους κι εμεινε μέχρι σχετικά πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ. Αρα που να ξέρει ποια είναι η βασική αρχή δράσης της Νέας Δημοκρατίας, θα μου πει κάποιος.
Η μήπως εκφράζει καλύτερα από όλους τις απόψεις της σημερινής Νέας Δημοκρατίας που δείχνει να έχει νεοφιλελεύθερο, άρα αμιγώς κυνικά νεοκαπιταλιστικό πρόσημο τύπου Θάτσερ; Όσο η σημερινή ηγεσία δεν δείχνει διάθεση να αποκηρύξει τετοιες ακραίες συμπεριφορές καθε υπόθεση είναι θεμιτή. Τέτοιες διατυπώσεις, που ασφαλώς δεν οφείλονται σε γλωσσική ολίσθημα αλλά σε βαθειά εδραιωμένη πεποίθηση, αποδεικνυουν, είτε προερχόμενες από πρώην αριστερούς είτε από ακροδεξιούς μουσαφιραίους (οποία σύμπτωση!) πόσο έχει απομακρυνθεί η Νέα Δημοκρατία από τις βασικές κατευθυντήριες αρχές του ιδρυτή της αλλά και του Κωστα Καραμανλή που 24 ώρες πριν τις εκλογές του Μαρτίου 2004 μου είχε πει σε μια συνεντευξη: “Στην καρδιά της πολιτικής μας είναι φυσικά η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς αλλά με έντονα κοινωνικα χαρακτηριστικά με επίκεντρο τον άνθρωπο.” Οποιος γυρίζει την πλάτη του σε αυτά, συνειδητά η όχι, δεν ξέρει ποιο χώρο έχει κληθεί να υπηρετήσει.

Στα 46 χρόνια της μεταπολίτευσης έξη πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού: Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας έβδομος πρωθυπουργός ήταν ο υποδειγματικός Τζανής Τζαννετάκης που δεν είχε όμως την προεδρία του κόμματος. Οι έξη από τους επτά, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλη μέχρι και τον Αντώνη Σαμαρά, έμειναν πιστοί, άλλος σε μεγαλύτερο ά…
Έτσι βάζει τάξη ο Μητσοτάκης: Στα 308,7 εκ.εκτινάχθηκαν τα χρέη της ΝΔ το 2019, σχεδόν 100 εκ. περισσότερα από όσα ήταν όταν έγινε πρόεδρος το 2016!
Στο ύψος των 308,7 εκατομμυρίων ευρώ έχουν φτάσει πλέον οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας σε δάνεια, σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος για το 2019.
Το κυβερνών κόμμα, παρουσιάζει αύξηση ρεκόρ, ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στις οφειλές της προς τις Τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών της Νέας Δημοκρατίας, το 2010 οι οφειλές από δάνεια ήταν στο ύψος των 127,8 εκατ. ευρώ και έκτοτε καταγράφουν φρενήρη αύξηση κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2019.
Σύμφωνα με το tvxs.gr, η κατάσταση είναι απόρροια του γεγονότος πως, ουσιαστικά, έχουν πάψει να εξυπηρετούνται παρόλο που η κρατική χρηματοδότηση έχει εκχωρηθεί στις πιστώτριες τράπεζες αφού οι ετήσιες καταβολές υπολείπονται κατά πολύ των υποχρεώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενάρη του 2019, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε τις υπέρογκες οφειλές του κόμματός του και υποστήριξε ότι μετά το κάλεσμά του είχε βρει τη λύση για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών και τα μέλη της ΝΔ είχαν ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου 155.000 μέλη είχαν εγγραφεί και θα κατέβαλαν ένα ευρώ το μήνα για την αποπληρωμή των χρεών “ένα εσπρέσο το μήνα, 12 ευρώ το χρόνο”, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Με βάση το πλάνο του αρχηγού της ΝΔ και με δεδομένες τις οφειλές 308,7 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν… 165,9 χρόνια για την ολοσχερή εξόφληση των τραπεζών, δηλαδή θα γίνει το 2186 και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που φαίνεται αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.
Άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν περιγράψει πιο κυνικά ότι αυτά τα δάνεια δεν υπάρχουν περίπτωση να εξοφληθούν ποτέ και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση, κοινώς να διαγραφούν οι οφειλές.
Το 2016 είχε παρουσιάσει σχέδιο αποπληρωμής
Ένα σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ με το σύνθημα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας» είχε παρουσιάσει το 2016, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Σχέδιο που υποτίθεται θα στηριζόταν σε 3 βασικές αρχές, τη διαφάνεια , η οποία, όπως είπε είναι αίτημα των πολιτών και απαραίτητη προϋπόθεση για να δομηθούν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης, στον σεβασμό στον φορολογούμενο, καθώς όπως έλεγε το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής στήριξης προέρχεται από χρήματα του φορολογούμενου, αλλά και στην ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».
«Τα κόμματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια έσοδα τους. Θα εισηγηθώ καταστατική πρόβλεψη που να απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται» δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση στη ΝΔ. Όπως είχε πει τότε, η ΝΔ είχε συνολικά χρέη ύψους 214 εκ. ευρώ κυρίως προς τράπεζες με τις ετήσιες δαπάνες της να φτάνουν τα 8,2 εκ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα για το 2016 να είναι 4,2 εκ ευρώ.