Αντιδρούν οι εστιάτορες: Βιαστική η απόφαση. Τα 4 σημαντικά λάθη που εντοπίζουν – Κεραμέως: “Κλείδωσε” η παράταση Τι θα γίνει με τη βάση εισαγωγής στις πανελλαδικές – Γιατί ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών. Η εξήγηση Μαγιορκίνη

Fine dine: Τα top εστιατόρια της Αθήνας! | Life Magazine

Οι εστιάτορες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά έως αρνητικά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα. Πιστεύουν πως είναι μία βιαστική απόφαση η οποία δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και εκτός των άλλων θέτει σε κίνδυνο το μεγάλο στοίχημα της χώρας που είναι ο τουρισμός και μαζί με αυτόν και η εστίαση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των εστιατορίων εκτιμούν, ότι αφού χάνεται η περίοδος του Πάσχα, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγο για τόση βιασύνη. Αντίθετα οι εκπρόσωποι των καφέ είδαν την απόφαση, μάλλον με ανακούφιση.

  • Επιχειρηματίες αντιτείνουν ότι η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η εστίαση να επαναλειτουργήσει στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τέσσερις είναι οι βασικές ενστάσεις που βάζουν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι του κλάδου, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από την ΓΣΕΒΕΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)

Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διερεύνηση, τα οποία εκτιμά ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν.

  • Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση της εστίασης με το 7% του τζίρου του 2019, εντούτοις δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι τεχνικά αδύνατο να έχει δοθεί η ενίσχυση, ή έστω ένα μέρος αυτής έως την επομένη του Πάσχα. Η ενημέρωση που υπάρχει πάντως είναι ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο, άγνωστο όμως πότε.
  • Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός η ημέρα ανοίγματος έρχεται μετά από 3ήμερη αργία, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, οι επιχειρήσεις να έχουν ομαλό εφοδιασμό, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους.
  • Η 3η ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανακοινώνεται η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν βελτιωθεί, αντίθετα βρίσκονται στην κορύφωσή τους.
  • Και η τελευταία είναι το θέμα το ωραρίου. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι ακόμη και μετά την διεύρυνση του ωραρίου στις 23:00 υπάρχει θέμα, αφού στη καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να φύγει ο πελάτης στις 22:30 από το κατάστημα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι θα νυχτώνει πλέον στις αρχές Μαΐου στις 21:00, είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα. Επίσης σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστό με τι κωδικό να πηγαίνει ο πελάτης για φαγητό.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, αφού όπως σημειώνουν άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου, θα πρέπει να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις σε μία ευαίσθητη περίοδο.

 

Ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία: “Κλείδωσε” η παράταση – Τι θα γίνει με τη βάση εισαγωγής στις πανελλαδικέςΥπουργείο Παιδείας: Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα - Fosonline

Στις 11:00 η ηγεσία του Υπ. Παιδείας θα ανακοινώσει τις ημερομηνίες για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, τις προαγωγικές εξετάσεις, την παράταση του σχολικού έτους για όλες τις βαθμίδες καθώς και των θεμάτων, που άπτονται των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων έχει «κλειδώσει» για τις 10 Μαΐου και μόνο κάποια μεγάλη ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να την αλλάξει.

Όσον αφορά στην παράταση του σχολικού έτους φαίνεται ότι θα ορισθεί στις:

  • 11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια
  • 25 Ιουνίου για Δημοτικά σχολεία

Παράλληλα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις, προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα του Ιουνίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 14η ή την 15η Ιουνίου.

Όσον αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις φέτος, όπως όλα δείχνουν δεν θα διεξαχθούν, λύση η οποία επιλέχτηκε και πέρσι, προκειμένου οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο με περισσότερα δια ζώσης μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί ούτε και φέτος το σύστημα της επιλογής θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί για φέτος για τους μαθητές της Α΄ λυκείου.

Και ενώ για όλα τα προηγούμενα ζητήματα οι αποφάσεις πάρθηκαν σχετικά εύκολα παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στις πανελλαδικές, όπως η κατανομή των εισακτέων στα πανεπιστήμια, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων και πάνω απ΄ όλα η εφαρμογή η όχι της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις φετινές εξετάσεις. Φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των εισακτέων με τροπολογία, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15 Μαΐου (σ.σ. αντί 15 Απριλίου όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων.

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων και η κατανομή τους σε κάθε τμήμα είναι μια εξαιρετικά σημαντική πληροφορία για τους υποψήφιους, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος κάποια τμήματα μπορεί και να «εξαφανιστούν» από τον χάρτη των λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή. Κατά τα λοιπά προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε σημαντικό βαθμό φέτος, το πιθανότερο είναι ότι θα πριμοδοτηθούν με περισσότερες θέσεις τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, επιλογή που έχει προκριθεί και κατά το παρελθόν.

Για φέτος πάντως και όσον αφορά στις πανελλαδικές αυτό που πραγματικά «καίει» τους υποψήφιους και κυρίως αυτούς των χαμηλών επιδόσεων είναι η εφαρμογή η όχι της ΕΒΕ (Βάση εισαγωγής). Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, και κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος καθώς τα παιδιά της Γ’ Λυκείου είναι εξαιρετικά πιεσμένα και αγχωμένα και αυτό είναι κάτι που θα τα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Παρ΄ όλα αυτά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επικρατεί προβληματισμός για το ζήτημα καθώς τουλάχιστον η κυρία Κεραμέως, δεν θα ήθελε να κάνει και αυτή την υποχώρηση, που όμως είναι αναγκαία και σωστή για τους μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες και πάντως όχι ισότιμες για όλους.

 

Γιατί ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών – Η εξήγηση ΜαγιορκίνηΕγκύκλιος: Διευκρινίσεις για τη διαδικασία εμβολιασμού εκπαιδευτικών με  αδιάθετες δόσεις εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα | esos.gr

«Η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ» τόνισε το πρωί στο Mega ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Απαντώντας στους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα, αλλά και στο γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «Το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα. Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self-tests. Επίσης, για το Πάσχα, δε θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια. Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος».

«Μας προβλημάτισαν τα κορωνοπάρτι σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του κόσμου. Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορωνοπάρτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι βέβαια τα κορωνοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δε νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να περάσουμε άμεσα στη φάση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, είναι νωρίς να μιλήσουμε για κλειστούς χώρους, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό που έχουμε στο έπακρο», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την αποσυμπίεση

«Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τις επόμενες κινήσεις αποσυμπίεσης.

«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα. Θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με self-tests με τη βοήθεια των γονιών για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self-tests, πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια», συνέχισε ο ίδιος.

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «Η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ».

«Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική», συνέχισε σχετικά με τον προβληματισμό γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Για τις γυναίκες που εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο εμβολιασμός δε φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ασφαλές. Για τα παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια», είπε ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης.

Η επόμενη μέρα των εμβολιασμών

Ο κ. Μαγιορκίνης, απαντώντας στο ποια θα είναι η συνέχεια για όσους εμβολιαστούν, πόσο διαρκεί η ανοσία, και αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν εκ νέου σε κάποιο χρονικό διάστημα, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε απόλυτες απαντήσεις, ωστόσο σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις, η επανάληψη του εμβολίου φαίνεται πως θα χρειαστεί να γίνει μετά από 1-2 χρόνια.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για ανάσταση στις 21.00, ο ίδιος σημείωσε ότι «Έγινε εισήγηση της εκκλησίας όπως αντιλαμβάνομαι, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τις πολύ βραδινές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι η βραδινή κυκλοφορία έχει συσχετιστεί με πάρτι. Γενικά έχουμε πει ότι δε θέλουμε να επεκτείνουμε την κυκλοφορία μετά τις 23.00».