Αντιδράσεις για την σκανδαλώδη χορηγία Μητσοτάκη στη Θεολογική Βοστώνης-Γαβρόγλου: Τόσο κόστιζαν τα προγράμματα σπουδών για 1500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ που ανέστειλε

Δυο εκατ. ευρώ τον χρόνο στη «σκανδαλώδη» θεολογική Σχολή της Βοστώνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στην ομογένεια των ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα, προκαλεί η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να επιχορηγήσει με 2 εκ. ευρώ ετησίως την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης.

Την είδηση αποκάλυψε ο υπουργός που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο με τη μη αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο ΚολούμπιαΑντώνης Διαματάρης, αναφέροντας μάλιστα ότι, μέσω αυτής της κίνησης, ο κ. Μητσοτάκης «επενδύει» στον Ελληνισμό των ΗΠΑ.

Στην απόφαση αντέδρασε με ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου λέγοντας ότι τόσο ακριβως, δήλ 2 εκ. ευρώ ήταν το κόστος των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ όπου θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1.500 νέοι.

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
vs.
ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

2 εκατ ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για την λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και θα έπαιρναν τα παιδιά αυτά επαγγελματικά πιστοποητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Σε αυτά θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1500 νέοι, δηλαδή 3000 την διετία. Θα δίδασκαν κατά 30% μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και οι υπόλοιποι θα ήταν άτομα με εμπειρία στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Τώρα θα λαμβάνει η Θεολογική Σχολή Βοστώνης τα λεφτά αυτά για 100 σπουδαστές σε μία χώρα που υποτίθεται πως οι «οι πολιτες με ελληνική καταγωγή αγαπούν και φροντίζουν την πατρίδα».
Τα 65 Προγράμματα είχαν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των αντίστοιχων Πανεπιστημίων και είχαν προταθεί μετά και από συνεννοήσεις με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
Η κυβέρνηση τα ανέστειλε, με την δικαιολογία ότι «δεν είχαν προετοιμαστεί με σωστό τρόπο»! Ανεπίσημα η αναστολή ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από του Μαξίμου για εξοικονόμηση χρημάτων.

ΥΓ. Στο σάιτ του Κολλεγίου αναφέρεται ότι μόνον τα δίδακτρα είναι 21.940 δολλάρια. Χώρια τα έξοδα διαβίωσης.

Τόσο απλά και τόσο στενάχωρα.»

Αντώνης Η. Διαματάρης@AHDiamataris

«Μέγα Σκάνδαλο»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί και δημοσίευμα του ομογενειακού Τύπου, που κάνει λόγο για διαφθορά στις τάξεις της θεολογικής Σχολής, μαύρες τρύπες εκατ. ευρώ, κατάσταση η οποία φέρεται να απέτρεψε ακόμα και το ίδρυμα Νιάρχος και άλλους ανώνυμους και επώνυμους Ομογενείς να στηρίξουν οικονομικά τη Σχολή, εάν δεν αποδοθεί λογαριασμός «για τα κλοπιμαία».

Η απόφαση αυτή μπήκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστική τη δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, που επικρίνει τον πρωθυπουργό πως «ψωνίζει ομογενειακές ψήφους».

«Από που να πρωτoξεκινήσει κανείς; Απίστευτες οι διαστάσεις του σκανδάλου αυτού…» αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Μέγα σκάνδαλο: O Μητσοτάκης «επιδοτεί» την Θεολογική Βοστώνης με $2.2 εκ. το χρόνο!!», ενώ απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι δουλειά έχει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να ενισχύει τους απατεώνες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που κατασπατάλησαν το κληροδότημα και τις άλλες ιδιωτικές και κρατικές ενισχύσεις της Θεολογικής Βοστώνης; Γιατί δεν ρίχνουν μια ματιά στην επιστολή του υπ.Παιδείας της Μασαχουσέτης (Μάρτιος 2019 – εδώ αυτούσια March-13-2019 DEPT OF EDUCATION LETTER TO HELLENIC COLLEGE HOLY CROSS); Γιατί δεν κοιτάνε επίσης την άλλη επιστολή 11 μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου ένα χρόνο νωρίτερα, το 2018; Τι λόγο έχει η χρεοκοπημένη Ελλάδα, που δεν έχει χρήματα να πληρώσει γάζες για τα νοσοκομεία της, να ενισχύει τους άχρηστους έως διεφθαρμένους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής; Η Ελλάδα που δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της θα σώσει την σχεδόν χρεοκοπημένη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης;
  • Γνωρίζει κανείς ότι αυτή η Θεολογική Σχολή έχει αυτή τη στιγμή 22 καθηγητές και λιγότερο από 100 μαθητές; Και ότι οι μαθητές αυτοί δεν μαθαίνουν γρυ ελληνικά; Η Σχολή είναι μισό βήμα από την αυτόματη διάλυση της από το υπ.παιδείας της Μασαχουσέτης και δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί με τα μυαλά που κουβαλά η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Χωρίς απολογισμό των περασμένων λαθών, κακοδιαχείρσης και διαφθοράς και χωρίς σχέδιο για το μέλλον… Ετσι θα «σωθεί» η Σχολή;
  • Οπως γράψαμε χθες στο αγγλικό κείμενο, η καλύτερη λύση θα ήταν να διαλυθεί η Σχολή και να πωληθεί το τεράστιας αξίας ακίνητό της. Το υπάρχον καταπίστευμα της Σχολής (που το λήστεψαν παράνομα οι διοικήσεις της τα περασμένα χρόνια) μαζί με τα χρήματα της πώλησης του ακινήτου θα μπορούσαν άνετα να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των ιερέων της Αμερικής σε άλλη σχολή – ακόμα και στη διπλανή σχολή του Χάρβαρντ!! Η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να διευκολύνει την φοίτησή τους για τουλάχιστον ένα χρόνο (από τα τέσσερα χρόνια σπουδών) στη Θεολογική Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μάθουν μερικά βασικά ελληνικά και να φωτιστούν πνευματικά από το παραπλήσιο Αγιο Ορος! Ετσι θα βοηθούσε η Ελλάδα και όχι πετώντας εκατομμύρια στο πηγάδι δίχως πάτο της Θεολογικής Βοστώνης!…
  • Μήπως έχει κανείς ιδέα ποιά είναι η αξία του ιδιόκτητου οικοπέδου έκτασης 59 εκταρίων (240.000 τ.μ.!!) στο οποίο κατοικοεδρεύει η Σχολή; H αξία του ακινήτου αυτού που βρίσκεται στην αριστοκρατικότερη περιοχή της Βοστώνης, το περίφημο Brookline, υπολογίζεται μεταξύ $100-200 εκατομμυρίων εάν σκεφθεί κανείς ότι τις μέρες αυτές πωλείται παραπλήσιο ακίνητο του διάσημου παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ Tom Brady και του σούπερ-μοντέλου συζύγου του Gisele Bundschen, έκτασης μόνο 5 εκταρίων για $33 εκατομμύρια δολάρια!! Εάν οι “φωστήρες” της Αρχιεπισκοπής έχουν τόση πεποίθηση για το μέλλον της Σχολής και τόση εμπιστοσύνη στις …διοικητικές τους ικανότητες γιατί δεν πάνε σε κάποια τράπεζα να πάρουν έαν δάνειο υποθήκης – που πολύ εύκολα θα λάβουν με βάση την αξία τρου ακινήτου;

«Είπατε τίποτα; Ασφαλώς και είστε άφωνοι όπως είμαστε όλοι μας στην Ομογένεια με το απίστευτο θράσος της ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής… Ασφαλώς κάτι άλλο ίσως να κρύβεται πίσω από την ύποπτη αυτή υπόθεση που δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εντός της Αρχιεπισκοπής και ερευνούν μεταξύ άλλων την υπόθεση εξαφάνισης $10 εκατομμυρίων από το ταμείο ανοικοδόμησης του Αγ.Νικολάου στο Ground Zero!! Οι δωρητές και λοιποί μεγαλοσχήμονες (μεταξύ των οποίων και το Ιδρυμα Νιάρχου και δεκάδες ανώνυμοι και επώνυμοι Ομογενείς) αρνούνται να δώσουν άλλα χρήματα ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ. Η ελληνική κυβέρνηση τι λόγο έχει να επιδοτεί την διαφθορά – τη στιγμή μάλιστα που και η ίδια περιλαμβάνεται στους δωρητές του Αγ.Νικολάου στο Gound Zero; Γιατί ο κ.Μητσοτάκης – μετά την υπόθεση Διαματάρη – πέφτει για ακόμα μια φορά θύμα των λαμογιων της Ομογένειας;» καταλήγει το επίμαχο άρθρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*