Αντιδράσεις για κυβερνητικό σχέδιο απονέκρωσης των εργατικών διαφορών – Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έξι μήνες πετούσε χαρταετό

Ακόμα ένα βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τη μεθοδική διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με προφανή στόχο η εργασία χωρίς δικαιώματα να αποτελέσει μόνιμη συνθήκη

«Η αποκάλυψη του LEFT.gr, ότι η επαίσχυντη κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του Βρούτση, ετοιμάζεται να καταργήσει, επί της ουσίας, τις εργατικές διαφορές, μεταφέροντας τες στον ΟΜΕΔ, είναι συντριπτική σε ότι αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για το μέλλον του ΣΕΠΕ και την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην γενικός γραμματέαςτου υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, σχετικά με την επιχειρούμενη μεταφορά του θεσμού των εργατικών διαφορών από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ.

«Oι εργατικές διαφορές, που πραγματοποιούσε το ΣΕΠΕ, ήταν το αποκούμπι για τις χιλιάδες των εργαζομένων που έβρισκαν, σε αυτές, ένα καταφύγιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία», υπογραμμίζει ο Ανδ. Νεφελούδη. Θυμίζει επίσης ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιοποιηθεί και ο θεσμός της τριμερούς συμφιλιωτικής συνάντησης, στο επίπεδο του γενικού γραμματέα και  «έλαβαν χώρα περίπου 700 τέτοιες συναντήσεις».

«Όλα αυτά ενόχλησαν τον ΣΕΒ και τα κυβερνητικά του φερέφωνα, γιατί ήταν θεσμοί αντιμετώπισης της εργοδοτικής παραβατικότητας και της κυβερνητικής συνενοχής», σημειώνει ο Ανδ. Νεφελούδης και προαναγγέλλει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά σύντομα στην κυβέρνηση, θα καταργήσει αυτές τις επαίσχυντες διατάξεις, αν τολμήσουν να τις εισάγουν, θα ενδυναμώσει το ΣΕΠΕ καθιστώντας το Γενική Γραμματεία και θα περιφρουρήσει τον ρόλο των επιθεωρητών, για να χτυπηθεί στην ρίζα της η λατρευτή για την ΝΔ και τους ακραίους του ΣΕΒ παραβατικότητα».

Στη μεγάλη σημασία της διαδικασίας των εργατικών διαφορών για τους εργαζόμενους στέκεται και ο Πάνος Κορφιάτης, Αναλυτής Επιχειρησιακών Δεδομένων στον τομέα της Ασφάλισης και πρώην Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ, με ανάρτησή του στα social media: «σταθερά πάνω από 12.000 εργατικές διαφορές διεξάγονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Αρκεί να δει κανείς τα ποσά δεδουλευμένων αποδοχών που εισπράττουν οι εργαζόμενοι που είναι πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως, την στιγμή που η οδός της προσφυγής στα δικαστήρια κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα»

Εξηγεί επίσης τι θα επιφέρει η μεταφορά της διαδικασίας αυτής από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, όπως ανέλυσε την Πέμπτη 25/9/20 και το δημοσίευμα του Left.gr:

1. Λιγότερες εργατικές διαφορές. Η δομή του ΟΜΕΔ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν τέτοιο όγκο δουλειάς καθώς ούτε το προσωπικό ούτε την αντίστοιχη δομή διαθέτει.

2. Δυσκολότερη πρόσβαση των εργαζομένων στην διαδικασία. Μέχρι σήμερα οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ένα από τα 66 τμήματα του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα και να ζητήσει την πραγματοποίηση μιας εργατικής διαφοράς συμπληρώνοντας απλά μια αίτηση. Στον ΟΜΕΔ πέρα από την δυσκολία πρόσβασης θα απαιτείται και η συνδρομή δικηγόρου από εργαζόμενους που στην μεγάλη τους πλειοψηφία προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ επειδή είναι απλήρωτοι.

3. Αλλάζει η φύση της διαδικασίας καθώς χάνονται δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, η γνώση της αγοράς και της εικόνας της παραβατικότητας που έχουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που ήταν αυτή που οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των διαφορών.

«Στο τέλος της ημέρας», προσθέτει ο Π. Κορφιάτης, «θα χαθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους και θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΣΕΠΕ».

«Η κίνηση αυτή , ολοκληρωτικά αχρείαστη, εξυπηρετεί μόνο ένα πράγμα: λιγότερη παρέμβαση από το κράτος στην αγορά εργασίας, ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για παράβαση του εργατικού δικαίου και τέλος διαλύοντας βήμα βήμα την Επιθεώρηση Εργασίας να διασφαλίσουμε ότι η εργασία χωρίς δικαιώματα θα αποτελέσει μόνιμη συνθήκη», συμπεραίνει ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ.

 

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έξι μήνες πετούσε χαρταετό στο θέμα των σχολείων

Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία και να κινητοποιηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι «έξι μήνες πετούσαν χαρταετό στο ζήτημα των σχολείων».

Ο Ν. Ηλιόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1», είπε ότι «είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη, 20.000 λιγότερους αναπληρωτές σε σχέση με το 2019 και χωρίς να διενεργηθούν τεστ. Και τώρα μια σειρά από σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «όπως κανείς δεν αμφισβήτησε στο πρώτο lockdown ότι το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, έτσι και τώρα δεν μπορούμε να αρνηθούμε στους μαθητές να το υπερασπιστούν», προσθέτοντας πως «τα αιτήματα των μαθητικών κινητοποιήσεων είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ των περισσότερων προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού και καθαριστριών, και λιγότερων μαθητών ανά τμήμα». «Θα ήταν, λοιπόν, τουλάχιστον υποτιμητικό να συκοφαντήσει η κυβέρνηση τους μαθητές 16 και 17 χρονών ως υποκινούμενους στις καταλήψεις ή ως αρνητές της μάσκας», υποστήριξε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανατικά υπέρ του δικαιώματος στη μόρφωση και ενάντια σε όποιο αίτημα βάζει μπροστά την άρνηση της μάσκας, που είναι απαραίτητο εργαλείο για όλους».

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «καταστροφική επιλογή» το ενδεχόμενο εφαρμογής του νόμου κατά των καταλήψεων που, όπως είπε, υποστηρίζουν εντός της ΝΔ. «Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη νέα γενιά που εκφράζει ένα απόλυτα δίκαιο και λογικό αίτημα, και να μην αποκλίνει από την πολιτική επίλυση του προβλήματος, προσφεύγοντας στην καταστολή», σημείωσε. Όπως τόνισε, η λύση για τα σχολεία, ειδικά στην Αττική, θα ήταν «τα τμήματα πρωί-απόγευμα, με τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων στις απογευματινές βάρδιες, ώστε να μην υπάρχει το άγχος της φύλαξης στις οικογένειες που εργάζονται». «Δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά η πιο ρεαλιστική δεδομένων των συνθηκών», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας: «Επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, ώστε να μην γίνουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ κλίνες Covid στα δημόσια νοσοκομεία, ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, περισσότερα συνταγογραφούμενα τεστ, προκειμένου να ιχνηλατηθεί η διασπορά του ιού, και ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, αφού καμία μόνιμη πρόσληψη δεν έχει γίνει ακόμη στο ΕΣΥ». Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «χθες παραιτήθηκε ο συντονιστής των ΜΕΘ στην Κρήτη γιατί η σχετική προκήρυξη προσλήψεων αποκλείει ανθρώπους με εμπειρία», μιλώντας για «πολιτική απάτη εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσον αφορά στην αύξηση των ΜΕΘ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*