Αντιγριπικά εμβόλια: Μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με αυτά κατά της Covid; – Μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα: Σε ποιους θα χορηγείται η θεραπεία

Η γρίπη ήρθε αλλά τα εμβόλια δεν υπάρχουν

 Το ασυνήθιστο φαινόμενο για τον προγνωστικό παράγοντα

Για άλλη μία χρονιά, η περίοδος της γρίπης θα συμβαδίσει με την πανδημία της Covid-19 και η ανησυχία των ειδικών είναι να μην υπάρξει ταυτόχρονη έξαρση και των δύο λοιμώξεων.Την εβδομάδα που αρχίζει από αύριο, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, και έως το τέλος του μήνα, τα φαρμακεία αναμένεται να έχουν παραλάβει 1.600.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων από τις 4.000.000 που έχουν δεσμευθεί για τις ανάγκες της χώρας μας, ενώ πέρσι είχαμε παραλάβει περίπου 4.100.000 δόσεις που είχαν χορηγηθεί, κυρίως, στους πολίτες.

Στις αρχές Οκτωβρίου (επισήμως από την 1η Οκτωβρίου) ξεκινάει η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων. Το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε φέτος να υπάρχει από νωρίς επάρκεια εμβολίων.

«Ήδη ετοιμάζεται η εγκύκλιος για τη φετινή χρονιά, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Και πέρυσι, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό για την γρίπη επειδή τα δεδομένα ήταν άγνωστα. Φοβόμαστε ότι πραγματικά η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων του αναπνευστικού, μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην υγεία των πολιτών», επεσήμανε, πρόσφατα, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Όπως και πέρσι, η διάθεση των εμβολίων θα γίνει μόνο με ηλεκτρονική συνταγή (η εκτέλεση της συνταγής θα καταγράφεται και στο μητρώο εμβολιασμού) στις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες συνιστάται ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια
 • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
 • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
 • Σύνδρομο Down
 • Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
 • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
 • Άστεγοι
 • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ασφαλές το εμβόλιο χωρίς αντενδείξεις

Σχετικά με τον ενδοιασμό πολλών πολιτών να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, εν μέσω κοροναϊού, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αντένδειξη στην περίπτωση που κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης, αντίθετα αποτρέπει το ενδεχόμενο να νοσήσει ταυτόχρονα από δύο ιούς, της γρίπης και τουSARS-COV-2.

Τονίζουν, επίσης, ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός βοηθάει στο να νοσήσει κάποιος από την Covid-19, πιο ελαφρά.

Εντυπωσιακό ήταν, τη χρονιά που πέρασε, το γεγονός ότι στην Ελλάδα, δεν καταγράφηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, ούτε θάνατος από επιπλοκές της νόσου.

Απόσταση μεταξύ του αντιγριπικού και του εμβολίου κατά της Covid

Αυτές τις ημέρες, ξεκίνησε η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου της Covid-19 σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ενώ τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου θα έχουν, από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί που ολοκλήρωσαν τον βασικό τους εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

 • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το εάν χρειάζεται να μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολίων, γρίπης και Covid-19. Πάντως, η σύσταση από διεθνείς οργανισμούς αλλά και από φαρμακευτικές εταιρείες είναι ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης και έναντι της Covid-19 μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα.

«Ο εμβολιασμός για τη γρίπη μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα αν χρειαστεί, για αυτούς που θέλουν να κάνουν και εμβόλιο κατά του κοροναϊού ή είναι ο χρόνος να εμβολιαστούν για τον κοροναϊό ή έχουν άλλο εμβόλιο σε εκκρεμότητα (πχ το πνευμονιοκοκκικό), όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας», εξήγησε πρόσφατα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα προγνωστικά για τη φετινή περίοδο της γρίπης

Ένας προγνωστικός παράγοντας για την εποχική περίοδο της γρίπης είναι η αντίστοιχη κίνηση που σημειώθηκε στο Νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην Αυστραλία. Η εποχή της γρίπης νότια του ισημερινού διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, ενώ κορυφώνεται τον Αύγουστο. Αξιωματούχοι υγείας και επιδημιολόγοι που παρακολουθούν την κίνηση του ιού στην Αυστραλία, φέτος επισήμαναν δύο παράγοντες: ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και μια εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση για εμβόλια γρίπης.

«Όσα στελέχη κυριάρχησαν πέρσι –έστω και αν υπήρξε μικρή κυκλοφορία του ιού– έχουν συμπεριληφθεί στο νέο αντιγριπικό εμβόλιο», δήλωσε στο libre ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι καλό είναι να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο, μέσα στον Οκτώβριο, μόλις ξεκινήσει η χορήγησή του.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

 

Μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα: Σε ποιους θα χορηγείται η θεραπεία, η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Μονοκλωνικά αντισώματα: Πόσο δραστικά είναι έναντι του κορωνοϊού - Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγείται θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με σύστασή του έχει ανακοινώσει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτωνγια δύο κατηγορίες ασθενών. Πρόκειται για εκείνους με μη σοβαρή νόσο που όμως αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν τελικά νοσηλεία, καθώς και για όσους έχουν βαριά νόσο και αδυνατούν να αναπτύξουν τα δικά τους φυσικά αντισώματα έναντι του νέου κορωνοϊού.

«Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις» είπε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 • Όπως ανέφερε «η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται».

«Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει», εξήγησε ο υπουργός.

 • Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις μιας εν δυνάμει θεραπείας κατά της Covid-19 βασισμένης σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ. Η συμφωνία αυτή ήταν το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ γι’ αυτό το είδος φαρμάκου.

Την Πέμπτη, η Eli Lilly ανακοίνωσε συμφωνία Κοινής Προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορά έως 220.000 δόσεις των μονοκλωνικών αντισωμάτων μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης για τη θεραπεία της COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με τις προκλινικές μελέτες, μπορούν να εξουδετερώσουν τις μεταλλάξεις Δέλτα και Άλφα.