Ανοίγουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Οι πιέσεις και το σχέδιο… με γνώμονα το λιανεμπόριο – Οι επιστήμονες παρουσιάζουν το πρώτο ελληνικό Rapid test

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανοίξουν τα Χριστούγεννα οι εκκλησίες  GRTimes.gr

Οι πιέσεις αυξάνονται καθώς μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί τρίωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ 12 μητροπολιτών με συντονιστή τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να διατυπωθούν όλες οι απόψεις.

Ήδη υπάρχει η προειδοποίηση της ΔΙΣ ότι δεν θα γίνει ανεκτό να είναι κλειστές οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα, η προσωπική επιστολή του Μητροπολίτη Πατρών για το άνοιγμα των εκκλησιών, ενώ ο Μητροπολίτης Κερκύρας είπε ότι η εκκλησία είναι υπό διωγμό.

Οι ψηφιακές αυτές συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα κρατήσουν για 3 ημέρες, ενώ την Παρασκευή αναμένονται -σύμφωνα με πληροφορίες – οι ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπάρχει το αίτημα να είναι ανοικτοί οι ναοί, με ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τους ιεράρχες και τους πιστούς.

  • Αλλά και από πλευράς κυβέρνησης φαίνεται ότι αναζητούνται τρόποι ώστε να αποφασιστεί το άνοιγμα των ναών, παρά το προηγούμενο παράδειγμα στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπάρχουν ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο και οι αντίθετες φωνές, που θεωρούν ότι θα έπρεπε τα Χριστούγεννα η θεία λειτουργία να τελεστεί όπως και το Πάσχα, χωρίς πιστούς, οι οποίοι θα γιορτάσουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται τις ημέρες των γιορτών να αυξηθεί ο αριθμός των λειτουργιών, ώστε να ανοίξουν οι ναοί αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, ο οποίος δεν θα ξεπερνά τους 50.

Ακόμη, οι ιεράρχες προτείνουν να υπάρχει αγιασμός σε μικρά ατομικά μπουκαλάκια για τους πιστούς, όπως και αντίδωρο στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ώστε να μπορούν να τα παραλάβουν με πειθαρχία και τήρηση των αποστάσεων. Για τον εορτασμό των Φώτων και τον Αγιασμό των υδάτων, συζητείται η Εκκλησία να μη κάνει φέτος λιτάνευση και η τελετή του αγιασμού να γίνεται εντός των ναών με ρίψη του Σταυρού στην κολυμπήθρα.

Οι πιέσεις που ασκούνται για άνοιγμα των εκκλησιών είναι έντονες. Με σύνθημα «Ζητούμε ανοικτές Εκκλησίες μη φυλακίζετε τις ψυχές μας» 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα προβαίνουν σε γενική διαμαρτυρία για το κλείσιμο των εκκλησιών εν όψει μάλιστα της επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες της Ελλαδικής Επικρατείας εγκαλούν για μονομέρεια την Πολιτεία, καθώς την κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, ενώ αδιαφορεί για το πνεύμα, τις ανάγκες της ψυχής των πολιτών της: «Πώς να δεχθούμε την απαγόρευση αυτή, όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετάβαση στις αγορές τροφίμων, αλλά όχι στους Ναούς για την τροφή της ψυχής; Όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική σωματική άθληση ή για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι για τις ψυχές μας;», γράφουν χαρακτηριστικά.

Άνοιγμα του λιανεμπορίου

Για τα υπόλοιπα μέτωπα, διακηρυγμένη είναι η στρατηγική για την άρση των περιορισμών που προβλέπει ότι θα γίνει σταδιακά και μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αυτής της εβδομάδας.

Αναζητείται η ασφαλής επιλογή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από τις απαραίτητες προσαρμογές στο νυχτερινό ωράριο, με δεδομένες τις υφιστάμενες απαγορεύσεις.

Οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν πρωτίστως στην αποτροπή φαινομένων συνωστισμού αλλά και στην απαραίτητη χρονική ευχέρεια που πρέπει να δοθεί σε καταναλωτές και εργαζόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός κανόνας για την εορταστική περίοδο είναι ότι θα υφίσταται η απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης αλλά θα επέλθει μια μετατόπιση στην ώρα έναρξης της.

Κατά την εορταστική περίοδο δεν θα προβλέπεται, επίσης, μετακίνηση στα εξοχικά, όμως θα προβλεφθεί μια ευελιξία με την οποία θα καλύπτονται και κατηγορίες όπως οικογένειες τα μέλη των οποίων εργάζονται διαφορετικούς νομούς.

Αντίστοιχη πρόνοια θα ληφθεί για τις περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις από αυτές από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους.

 

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν το πρώτο ελληνικό Rapid test

 

Η παραγωγή των αντισωμάτων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020 πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Για το πρώτο ελληνικό rapid test κορονοϊού και το βασικό στοιχείο του, τα αντισώματα, μίλησαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ Βασίλης Γοργούλης.

Ο κ. Γοργούλης τόνισε στην ΕΡΤ ότι τo βασικό στοιχείο του rapid test είναι τα αντισώματα και ξετύλιξε το κουβάρι που οδήγησε στην κατασκευή του: «Η παραγωγή των αντισωμάτων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020 πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Προβλέψαμε ότι αυτό που συμβαίνει στη μακρινή Κίνα ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στην Ελλάδα».

Εστιάζοντας στη διαδικασία, δήλωσε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες, τι αγωνίες, τι δυσκολίες έχουμε περάσει. Υπήρξε μια συστράτευση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και αυτή δείχνει το πολύ σημαντικό δυναμικό που έχει η χώρα και το οποίο οφείλει η πολιτεία και να το αντιληφθεί και ο ελληνικός λαός, ότι πρέπει να το αξιοποιήσει».

Tο τεστ αυτό θα δώσει στη χώρα μας την απαραίτητη αυτονομία ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμα και σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ελλείψεις στα τεστ στην παγκόσμια αγορά.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που είναι συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα που ανακάλυψε το διαγνωστικό τεστ, εξήρε το έργο του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη: «Ο καθηγητής Γοργούλης έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά η οποία συνεχίζεται και η ομάδα όλη των καθηγητών του Πανεπιστημίου μάς βοηθάει όχι μόνο στα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και στη διαγνωστική του ιού, στη μοριακή αλληλούχιση, δηλαδή να κοιτάξουμε το γονιδίωμα, RNA του ιού, να βρούμε τρόπους που ο ιός εξελίσσεται ώστε να τον αντιμετωπίσουμε και να παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα τον κορωνοϊο».

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «τα μονοκλωνικά αντισώματα όταν τα αναπτύξει μια χώρα από μόνη της δίνει έναν άλλον αέρα. Το να τα προωθήσει στη διαγνωστική φτιάχνοντας φτηνά τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον ελληνικό χώρο και βεβαίως σε συνεργασία και με πανεπιστήμια του εξωτερικού -είναι κάτι πιο δύσκολο-, να αναπτυχθούν θεραπευτικές εφαρμογές».

Ο καθηγητής Χρήστος Κίττας, καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, είπε πως πρόκειται να μπει στη διαδικασία παραγωγής μόλις τελειώσουν όλα τα διαδικαστικά θέματα, πολύ σύντομα.

«Τα αντισώματα θα είναι πολύ χρήσιμα για τους συμπολίτες μας που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια και δεν θα αναπτύξουν ανοσία» επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Παράλληλα, ο Βασίλης Γοργούλης επισήμανε ότι τα αντισώματα αυτά για να γίνουν θεραπευτικά, γίνεται η διαδικασία «εξανθρωποίησης» τους και τότε είναι κατάλληλα να μπουν σε κλινικές δοκιμές και αφού περάσουν τα τρία στάδια των κλινικών δοκιμών, μετά περιμένουν έγκριση για να χορηγηθούν στους ασθενείς.

Ο καθηγητής Γοργούλης διαπίστωσε με την ερευνητική του ομάδα «ότι ερευνώντας νεκροτομικό υλικό ασθενών με covid-19 πως ένα ποσοστό των κυττάρων είναι γηρασμένα. Δηλαδή ο ιός μπορεί να προκαλεί γήρανση».

Aναφερόμενος στους Έλληνες επιστήμονες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό η επιστήμη να συνεχίσει το έργο της σε καιρούς δύσκολους».

Η έγκριτη επιστημονική ομάδα, υπό τον καθηγητή Βασίλη Γοργούλη, αποτελείται από τους: Δημήτρη Βασιλάκο, δρ. Μοριακής Βιολογίας (MSc, PhD), μεταδιδάκτορας ερευνητής – Νεφέλη Λαγοπάτη, δρ. Βιολογίας-Νανοϊατρικής (MSc, PhD), Μεταδιδακτορική ερευνήτρια – Δημήτρη Βερούτη, βιοχημικός-βιοτεχνολόγος (MSc), υποψήφιος διδάκτορας – Κωνσταντίνο Μπελογιάννη, ιατρός, υποψήφιος διδάκτορας, και Βενετία Φλώρου, ιατρός, υποψήφιος διδάκτορας.