
Φόβους για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, λόγω των φαινομένων συνωστισμού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και του επικείμενου «ανοίγματος» του τουρισμού εκφράζουν οι επιστήμονες.
Αν και η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι επιστήμονες δεν παύουν να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με τη χαλάρωση που δείχνουν πολλοί πολίτες σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, τα κρούσματα μπορεί να εκτροχιαστούν.
Οι εικόνες συνωστισμού σε μπαρ και κλαμπ στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές της χώρας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα 97 κρούσματα το διάστημα 4-8 Ιουνίου, το κρούσμα κοροναϊού σε εκπαιδευτικό στην Ξάνθη που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τέσσερα σχολεία και το επικείμενο «άνοιγμα» των διεθνών πτήσεων από και προς Ελλάδα από τη Δευτέρα, έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.
Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για μία εβδομάδα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης, με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς καθηγητής αγγλικών, ο οποίος έκανε μαθήματα σε τάξεις και των τεσσάρων σχολείων, διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ και οι δάσκαλοι που υπηρετούν σε αυτά και ήρθαν σε επαφή με τον συνάδελφό τους, έχουν τεθεί σε δεκαήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.
Στην πόλη της Ξάνθης εξακολουθεί να βρίσκεται κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για να συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε δημόσιες Υπηρεσίες. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε «συγκρατημένα ανήσυχος», εξηγώντας πως μπορεί να αυξάνονται τα κρούσματα στην Ξάνθη, ωστόσο «μετά τα μαζικά τεστ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ξέρουμε πλέον πώς πρέπει να κινηθούμε και ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε, οπότε ανάλογα θα πράξουμε». Ο κ. Καραδέδος τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα για να μην συνεχιστεί να ταλαιπωρείται η τοπική κοινωνία της Ξάνθης και να υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι να γίνουν προληπτικά τεστ σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, πόρτα- πόρτα». Μόνο έτσι, όπως σημείωσε, θα βρεθούν οι θύλακες που συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα. «Πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύψας: Σε δύο βδομάδες θα έχουμε περισσότερα κρούσματα
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτίμησε μιλώντας στον Σκάι πως οι εικόνες συνωστισμού των προηγούμενων ημερών θα «δώσουν» περισσότερα κρούσματα σε δύο εβδομάδες. Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα μέρη τις τελευταίες μέρες, καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Ανέφερε μάλιστα πως αυτό θα φανεί στην καμπύλη. Σε δύο βδομάδες, εκτίμησε, θα έχουμε «ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά». «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, εξάλλου, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ. Αναφερθείς στο ζήτημα του τουρισμού και στο άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός», καθώς και ότι «αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους».
Μεγάλες ουρές και σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου – Έκλεισε για λίγα λεπτά η Κατεχάκη
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν από τα ξημερώματα, και σήμερα, έξω από την κεντρική Υπηρεσία Ασύλου από ανθρώπους που ταξίδεψαν ακόμη και από άλλες περιοχές για να ενημερωθούν είτε για τις άδειες παραμονής τους, είτε για τις αιτήσεις ασύλου είτε για εγγραφές στα δημοτολόγια. Μεταξύ αυτών και πολλές μητέρες με μικρά παιδιά.
Χθες δόθηκε παράταση, για έξι μήνες, της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Εκατοντάδες άνθρωποι, βρίσκονται έξω από το κτήριο εδώ και ώρες, κάποιοι κοιμήθηκαν εκεί τη νύχτα για να έχουν προτεραιότητα και να εξυπηρετηθούν.
Επιτόπου μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, υπενθυμίζοντας την παράταση που έχει δοθεί. «Στη χώρα μας υπάρχουν εκατό χιλιάδες αιτούντες άσυλο κάτι που δημιουργεί πίεση σε μια υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν το όγκο των αιτήσεων και των ανανεώσεων. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωσή τους, έχουν μια προσωπική ανασφάλεια και έρχονται εδώ για να λάβουν μια πληροφορία η οποία υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο, σημείωσε ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας πως οκτώ στους δέκα, δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. «Το λέμε με κάθε τρόπο, η Αστυνομία είναι εδώ για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε.
Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους, έκλεισαν για λίγα λεπτά τη Μεσογείων, έξω από την υπηρεσία Ασύλου.