Ανδρέας Ξανθός για Κουφοντίνα: Ούτε η Δημοκρατία εκδικείται, ούτε η Ιατρική μπορεί να χρησιμοποιείται από την εξουσία – Καλογήρου: Χρειάζεται ένα σχέδιο υποστήριξης των θυμάτων (ηχητικό)

«H κυβέρνηση και το υπ. Δικαιοσύνης κρύβονται πίσω από τις εισαγγελικές αποφάσεις και μεταθέτουν την ευθύνη στους θεράποντες γιατρούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας ιατρικής δεοντολογίας, βιοηθικής και αποφάσεων διεθνών οργανισμών που θεωρούν μη αποδεκτή ιατρική πράξη την αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Η απεργία πείνας του καταδικασμένου για εγκληματικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, έχει φτάσει πια στο κρίσιμο όριο της απώλειας ζωής. Με τη μέχρι σήμερα  αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, το τέλος φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο. Μετά από δεκαετίες στην Ευρώπη και για 1η φορά στην Ελλάδα θα έχουμε νεκρό απεργό πείνας. Και έμμεση επαναφορά της θανατικής ποινής», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Και επισημαίνει:

Αυτή η ακραία  και τραυματική  εξέλιξη πρέπει  να αποτραπεί. Όχι μόνο για λόγους ισονομίας και σεβασμού στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε φυλακισμένου. Ούτε μόνο για λόγους αντοχών και ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το όριο του θανάτου δεν πρέπει  να ξεπεραστεί και για λόγους προστασίας του κύρους και της αξιοπιστίας της ιατρικής  επιστήμης. Γιατί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κρύβονται πίσω από τις εισαγγελικές αποφάσεις και μεταθέτουν την ευθύνη στους θεράποντες γιατρούς. Κατά παράβαση κάθε έννοιας ιατρικής δεοντολογίας, βιοηθικής και αποφάσεων διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, World Medical Association) που θεωρούν μη αποδεκτή ιατρική πράξη την αναγκαστική σίτιση  απεργών πείνας.

Είναι  ώρα να ενισχύσουμε  τη φωνή της ανεκτικότητας και όχι του ιδεολογικά φορτισμένου τιμωρητισμού. Γιατί ούτε η Δημοκρατία εκδικείται, ούτε η Ιατρική μπορεί να χρησιμοποιείται από την Εξουσία για τη  διαχείριση  πολιτικών προβλημάτων που αφορούν τον  πυρήνα του Κράτους Δικαίου.

 

Καλογήρου: Χρειάζεται ένα σχέδιο υποστήριξης των θυμάτων (ηχητικό)

«Το κίνημα υποστήριξης των θυμάτων από πλευράς καλλιτεχνικού κόσμου είναι από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει αυτό το χρονικό διάστημα» είπε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο για περιπτώσεις κακοποίησης είναι στιβαρό και εξέφρασε το φόβο ότι «αν στην δημόσια συζήτηση κυριαρχήσει η άποψη ότι δήθεν το πλαίσιο είναι ελαστικό ή ευνοϊκό, αυτό θα ενθαρρύνει μελλοντικούς δράστες και θα αποθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν».