Ανδρέας Δρακόπουλος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα! “Οποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό”! — “Μέγγενη” Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη με σενάριο τρίτης κάλπης!

Ανδρέας Δρακόπουλος – Ίδρυμα Στ. Νιάρχος: «Όσο αντέχουμε συνεχίζουμε»

“Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό”! Γκρέμισε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – Ανήσυχος και τρομοκρατημένος ο πρόεδρος του «Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα!

«;ποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα,είπε,χρειάζεται γιατρό.Φτασαμε να αναρωτιόμαστε πως μπορούμε να βοηθή σουμε».

Το κλείσιμο του «SNF Nostos Health 2022», επέλεξε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος για να «διαλύσει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αναφορά του στο σοβαρότατο πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ήταν καταιγιστική.

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά και στην 40η της κατάταξης του Reuters και είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μείζον και τον «απασχολεί πάρα πολύ ως πολίτη. Τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να τους απασχολεί. Αλλά νομίζω όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί», προσθέτοντας ότι «όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό».

Να υπενθυμίσουμε ότι το σύνολο της κυβέρνησης και φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχαν αμφισβητήσει τα ευρήματα των δύο κορυφαίων οργανισμών, προσπαθώντας απεγνωσμένα να παραποιήσουν ακόμα και τις ευρωπαϊκές έκθεσης προκειμένου να συγκαλύψουν την κατάντια των ελληνικών ΜΜΕ. Χρειάζονται λοιπόν, «γιατρό».

Επιπλέον, ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε ότι απασχολεί και το Ίδρυμα αυτή η εξέλιξη, λέγοντας ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο που λέμε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό».

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε τα «παράπονά» του προς τους δημοσιογράφους που δεν καλύπτουν επαρκώς διάφορες δράσεις. «Μοιραζόμαστε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο για την Υγεία. Το βασικό μέρος θα πάει στην Ελλάδα και περιλαμβάνει νοσοκομεία, εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση, συνεργασίες και δεν ήσασταν εκεί, όχι για να μας κάνετε διαφήμιση αλλά για να μεταφέρετε στον κόσμο τον οποίο υπηρετείτε ένα πολύ καλό γεγονός» είπε ο κ. Δρακόπουλος.

Με αμείωτη ένταση λειτουργεί ο γαλάζιος μηχανισμός στον δρόμο προς την κάλπη, παρά την προχθεσινή προσπάθεια του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες να θολώσει τα εκλογικά νερά. «Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός, μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχετικό ερώτημα επιχειρώντας να δείξει ενοχλημένος από τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης. Το εκλογικό παράθυρο του φθινοπώρου, ωστόσο, το άνοιξε ο ίδιος διαμηνύοντας ότι ο τόπος δεν αντέχει μια παρατεταμένη περίοδο πόλωσης. Επιδιώκει δε να μετακυλίσει προκαταβολικά την ευθύνη στην «τοξική» αντιπολίτευση σε περίπτωση που αποφασίσει να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο προχθές ακύρωσε τον ίδιο τον πολιτικό του εαυτό ισχυριζόμενος ότι η υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης από τα τέλη Απριλίου είχε στείλει σε υπουργούς του το δηκτικό μήνυμα ότι θα τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους αν επιθυμούν να αφοσιωθούν στην προετοιμασία των εκλογών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις αποφάσεις του για την ημερομηνία των εκλογών μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Συνιστούν να μην παραβλέπεται η εκδοχή της εξάντλησης της τετραετίας. Όπως επισημαίνουν, η πρόωρη έλευση του έκτου πανδημικού κύματος προδιαγράφει ένα ανησυχητικό φθινόπωρο, που «ίσως δέσει τα χέρια της κυβέρνησης». Επίσης, το επίπεδο διαχείρισης των πύρινων μετώπων θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι ίδιοι κύκλοι δεν υποτιμούν και την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο που θα αναβάλει κάθε εκλογικό σχεδιασμό.

Πρέσινγκ στο ΠΑΣΟΚ

Ο επιτελικός μηχανισμός χτίζει πάντως τη στρατηγική του σε βάθος πολιτικού χρόνου. Η Ν.Δ. θα εμμείνει στο πολιτικό πρέσινγκ προς το ΠΑΣΟΚ με «έπαθλο» τους κεντρογενείς ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Πειραιώς και Χ. Τρικούπη. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει και σε τρίτες εκλογές αν η δεύτερη κάλπη τού στερήσει οριακά την αυτοδυναμία. Οι συγκεκριμένες διαρροές προκύπτουν μετά τη δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη ότι από το ΠΑΣΟΚ «πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης». Γαλάζιοι αξιωματούχοι εκτιμούν, με αιχμηρή διάθεση, ότι αν η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα στη δεύτερη κάλπη αλλά το ΠΑΣΟΚ εμμείνει στον δρόμο της αλαζονείας, τότε ο ελληνικός λαός θα κληθεί να δώσει κυβερνητική λύση αλλά και να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες.

Επίσης, σε αντιδιαστολή με τις δημόσιες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη κατά της «μηδενιστικής» αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. επενδύει στην πόλωση. Ο Αλ. Τσίπρας ήδη εγκαλείται για σχέδιο «τραμπισμού α λα γκρέκα» με αφορμή τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε για την ομαλή πορεία προς τις κάλπες. Πρόσφατα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Μ. Βορίδης περί παρεμβάσεων στους θεσμούς και στο κράτος ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά. Έχει δοθεί, συνάμα, εντολή στα γαλάζια στελέχη να ερμηνεύουν τον στόχο της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε «προσπάθεια αναβίωσης της διακυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη». Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, όταν και θα κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο, η κυβερνητική πλευρά αναμένεται να επαναφέρει το παραπλανητικό δίλημμα «βαριοπούλες ή βιβλιοθήκη».

Υπό αυτό το πρίσμα, η παράταξη θα επιχειρήσει να μετατοπίσει τους προβολείς μακριά από το πεδίο της ακρίβειας. Οι βουλευτές, που περιοδεύουν στη χώρα, λαμβάνουν σταθερά μηνύματα κοινωνικής απελπισίας λόγω της κρίσης διαβίωσης. Κάποιοι από τους πολίτες μάλιστα τους ρωτούν για τους λόγους που δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Τα κομματικά στελέχη αρκούνται προσώρας να επενδύουν στα μέτρα του Ιουλίου «που θα εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

(ΣΣ: Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Κυράκος Μητσοάκης βάζει ως μοναδική “προυπόθεση” στους επιχειρηματικούς κύκλους που τον πιέζουν να ορίσει ημερομηνία εκλογών για να ξεμπλοκαριστεί η αγορά, την πάση θυσία παραμονή του στο Μαξίμου και για νέα θητεία. Υπό οιοδήποτε κυβερνητικό μόρφωμα…)