Ανατροπή με το Medicane: Πότε θα πλήξει την Ελλάδα και ποιες περιοχές (χάρτες)

 Ανατροπή με το Medicane: Πότε θα πλήξει την Ελλάδα και ποιες περιοχές (χάρτες)

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και άλλα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί προς τη χώρα μας μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες.

Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη 17/09 με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) στις 11:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα και άλλα προγνωστικά μοντέλα αρχίζουν και… συμφωνούν, πως κάτι αρκετά ισχυρό αναμένεται να περάσει πάνω από την Ελλάδα από την Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Η μεσημεριανή ανανέωση του παγκόσμιου προγνωστικού μοντέλου GFS, θέλει το Medicane όχι μόνο να σχηματίζεται νότια της Ιταλίας, αλλά στροβιλίζεται και να ενισχύεται όσο πλησιάζει προς την Ελλάδα, κρατώντας όμως τα περισσότερα φαινόμενα -κυρίως- σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Αττικοβοιωτία, Εύβοια και Κρήτη.

Αλλά και το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο, που συνήθως εμφανίζει πάντα τις πιο μετριοπαθείς και πολύ πιο κοντά στην επαλήθευση προγνώσεις, παρουσιάζει μια πορεία του φαινομένου προς την Ελλάδα: