Ανατροπή με τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ. Αναμένεται η εγκύκλιος. Επιμένουν οι ειδικοί — Ελληνικό Κτηματολόγιο: 20ήμερη ενημερωτική καμπάνια στην Κρήτη

Και με τη ....σφραγίδα του Κράτους υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ  μάρκετ

Οι ανακοινώσεις για άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στο λιανεμπόριο, «έκρυβαν» και το τέλος της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, ένας από τους χώρους που αναμενόταν να μην καταργηθεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς»

Ο ίδιος είπε ότι δεν καταργείται η μάσκα μόνο στους εξής χώρους:

  • Νοσοκομεία
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ)

Δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσης τι θα γίνει με τα φαρμακεία, ή με τα κομμωτήρια, ή με τα κέντρα αισθητικής. Η άρση μέτρων, πάντως, θα αποσαφηνιστεί με ΚΥΑ προς τα τέλη του μήνα, ενώ ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

Πιο αναλυτικά, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, και αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την έκδοση της ΚΥΑ στα τέλη του μήνα, είναι εάν θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής ή μάσκας υψηλής προστασίας για τις μετακινήσεις με μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία.

Για τα ταξίδια, τα δεδομένα αλλάζουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και η μάσκα γίνεται υποχρεωτική, όπου οι θέσεις είναι αριθμημένες, δηλαδή σε ΚΤΕΛ, τρένα και αεροπλάνα. Ωστόσο, για τα πλοία, ενόψει και του καλοκαιριού, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως αυτό θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους.

  • Εν τω μεταξύ επιμένει ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε την μάσκα και μετά την 1η Ιουνίου για να αποφευχθεί έξαρση της πανδημίας.

Άλλο η άρση της υποχρεωτικότητας και άλλο η ισχυρή σύσταση να φοράμε μάσκα. Οι γιατροί επιμένουμε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αγνοήσουμε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο έχουμε 600.000 κρούσματα και 2.000 θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εδώ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζοντας ότι ο ιός «είναι μεταδοτικός και καταστροφικός».

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι ανησυχητικές.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτικότητα και η επιβολή μέτρων μετά το καλοκαίρι «ώστε να έχουμε μια συμμόρφωση και να αποτρέψουμε κύμα που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία».

 

Ελληνικό Κτηματολόγιο: 20ήμερη ενημερωτική καμπάνια στην ΚρήτηΕλληνικό Κτηματολόγιο: 20ήμερη ενημερωτική καμπάνια στην Κρήτη - Fimotro

Ξεκίνησε, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, η 20ήμερη ενημερωτική καμπάνια στην Κρήτη, η οποία περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε περιοχές του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων που είναι σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων,   από το κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή, Στέφανο Κοτσώλη, τη Διευθύντρια Έργων Κτηματογράφησης, Άρια Ιωαννίδη και άλλα επιστημονικά στελέχη.

Σε συνέχεια της συνάντησης με τους βουλευτές Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Κατά την επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου οι εκπρόσωποι του Κτηματολογίου συναντήθηκαν με τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (Ρεθύμνου, Αγ .Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων), ενώ νωρίτερα συνομίλησαν με τη διοίκηση του Δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου και στην συνέχεια με τη διεύθυνση Δασών, την Κτηματική Υπηρεσία και το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων

Το κλιμάκιο του Κτηματολογίου, συναντήθηκε και θα συναντηθεί τις επόμενες εβδομάδες με θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα όπως είναι οι Δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες, δικηγορικοί σύλλογοι, οι συμβολαιογράφοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο, με όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο αντικείμενο και με τις κρατικές υπηρεσίες.

Βασικός σκοπός των επισκέψεων και της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η κινητοποίηση των ιδιοκτητών σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά, καθώς μετά από αρκετούς μήνες από την έναρξη συλλογής  η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει τους αρμόδιους του Κτηματολογίου και η συνδρομή των τοπικών αρχών είναι πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση των πολιτών.

Ταυτόχρονα,  οι επαφές περιλαμβάνουν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν στην δήλωση ιδιοκτησίας του κάθε Δήμου και των κρατικών υπηρεσιών  καθώς και ειδικότερα ιδιοκτησιακά θέματα της κάθε περιοχής.

Ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης μιλώντας σε εκπροσώπους των Κρητικών ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, θέλοντας να αφυπνίσει όσες και όσους παραμένουν δύσπιστοι ή απλά ολιγωρούν.

«Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μία συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με όλους τους βουλευτές του νησιού και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Περιφερειάρχη και όλους τους φορείς του Ρεθύμνου.

Έχουμε τρεις κύκλους ενημέρωσης: ο πρώτος ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαϊου και αφορά το Ρέθυμνο. Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαϊου θα επισκεφθούμε για τρεις μέρες το Ηράκλειο και ακολουθούν τα Χανιά στις 30 Μαϊου.

Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις.

Οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης, που έχουν να κάνουν με χρησικτησίες, με τα βοσκοτόπια κλπ δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»

Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ.              Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση».

Η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι» και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει εν τέλει τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές .

Στα Γραφεία Κτηµατογράφησης κάθε περιοχής, έμπειροι μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά.

Η έγκαιρη  υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κλπ) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.

Μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.

Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου ή οποία (επιβολή προστίμου) δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Γενικές Πληροφορίες:

Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-6505600 (08:30 έως 15:30)  και στο www.ktimatologio.gov.gr