Ανασχηματισμός: Το αποτύπωμα των αποφάσεων Μητσοτάκη και οι εκπλήξεις – Γεννηματά: “Είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική κι όχι κομπάρσοι της Ιστορίας”

Ανασχηματισμός: Το  αποτύπωμα των αποφάσεων Μητσοτάκη και οι εκπλήξεις

Τρεις ημερομηνίες ανακοίνωσης του ανασχηματισμού με αλλαγή δεδομένων – “Ουδείς αμετακίνητος”, διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη

“Δεν θα είναι ένας τιμωρητικός ανασχηματισμός, αλλά η πολιτική επανεκκίνηση της επόμενης διετίας του κυβερνητικού έργου” εξηγούν στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού την φιλοσοφία του επερχόμενου ανασχηματισμού, που έχει καταλήξει. Δεν θα είναι ένας ανασχηματισμός κοντολογίς που θα εξαντληθεί στις μια-δυο καραμπόλες, που θα προκαλέσει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Ούτε ένας ανασχηματισμός που δεν θα ακουμπήσει ακόμη και υπουργούς με θετικό πρόσημο στο έργο τους.

Κάποιοι εξ αυτών θα κληθούν να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ή να αποχωρήσουν όχι ως αποτυχημένοι αλλά γιατί “δεν υπάρχει κριτήριο ισοβιότητας αφενός και αφετέρου στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας αλλαγών” όπως συμπλήρωναν καλά γνωρίζοντες.

Υπό αυτό το σκεπτικό οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία μπαίνουν στη ζώνη πιθανών αλλαγών. Το υπουργείο Εργασίας κατά πολλούς εξαιρείται καθώς θα δοθεί χρόνος στον Κωστή Χατζηδάκη που το ανέλαβε το χειμώνα να τρέξει τις προτεραιότητες σε απονομή συντάξεων και την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση.

  • Αν, δε, ληφθεί υπόψη ότι υπουργοί όπως για παράδειγμα η Νίκη Κεραμεως, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέχουν τα υπουργικά πόστα τους από την ορκωμοσία της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019, για ορισμένους εξ αυτών ο κύκλος που έχουν διαγράψει είναι πλήρης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλερτάρει έντονα με την ιδέα της αλλαγής στη δομή και τις αρμοδιότητες κάποιων υπουργείων. Ως παράδειγμα φέρνουν συνομιλητές του το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δεν αποκλείεται να επιστρέψει στο Υποδομών και να μείνει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο η Ενέργεια.

Παράλληλα, θέλει να μειώσει την απόσταση που αρκετές φορές καταγράφεται μεταξύ υπουργών και στενού επιτελικού πυρήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, αναθερμαίνονται σκέψεις για αναβίωση της κυβερνητικής επιτροπής ή κύκλων υπουργείων που θα συνεδριάζουν υπό τον πρωθυπουργό ώστε να σταματήσει και το φαινόμενο των πολλαπλών γραμμών.

  • Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης είναι με ανεβασμένες μετοχές στο υπουργικό συμβούλιο, άρα αμετακίνητοι ή προς αναβάθμιση στην περίπτωση του κ. Σκυλακάκη.
  • Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται οτι θα αντικατασταθεί. Τσιάρας, Ρουσσόπουλος, Παναγιωτόπουλος ακούγονται εσχάτως πολύ έντονα ως πιθανοί διάδοχοι του.
  • Ο Βασίλης Κικίλιας για πολλούς θα μπορούσε να κατευθυνθεί στο Ναυτιλίας ή στο Τουρισμού.
  • Το υπουργείο Υγείας είναι αναμφίβολα ένα κομβικό υπουργείο εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, και όπως διακινείται έντονα απο χθες το βράδυ δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί μια δυναμική παρουσία όπως ο Μάκης Βορίδης.
  • Ο Νίκος Χαρδαλιάς θεωρείται ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί σε θέση στο Εσωτερικών.
  • Ο Τάκης Θεοδωρικακος αναμένεται να επανακάμψει στο υπουργικό συμβούλιο.

Πολλές αλλαγές και προσθήκες αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών από την δεξαμενή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Η κατεύθυνση της πολιτικής διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά δεν θα ατονήσει, σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού. Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο απομάκρυνσης Χρυσοχοΐδη– Μενδωνη, δεν αποκλείεται προσθήκη- έκπληξη από την κεντροαριστερά.

  • Τους Γιώργο Φλωρίδη και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου δείχνουν κάποιοι για πολιτική προσέγγιση.

Υπουργοί και βουλευτές είναι πάνω από τα τηλέφωνα καθώς η σημερινή μέρα, η Τετάρτη και προς τα τέλη της εβδομάδας φιγουράρουν ως πιθανές ημερομηνίες ανακοίνωσης της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

Γεννηματά: “Είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική κι όχι κομπάρσοι της Ιστορίας”

Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φτιάχνει την Ελλάδα για τους λίγους σε βάρος των πολλών

«O κ. Μητσοτάκης και οι πολιτικές του δεν έχουν σχέση με το Κέντρο», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες αναζητούν προοδευτική εναλλακτική λύση. Προσβλέπουν σε έναν πολιτικό χώρο που θα δίνει ξανά ελπίδα και προοπτική, με πατριωτισμό και κοινωνική ευαισθησία, στο Κίνημα Αλλαγής».

Όπως αναφέρει η κυρία Γεννηματά δεν είναι “κεντρώο” να φτιάχνεις την Ελλάδα για τους λίγους εις βάρος των πολλών με αλλαγές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. «Καταλαβαίνω το άγχος του κ. Μητσοτάκη να βρει ψήφους στον κεντρώο χώρο και στελέχη στην πολιτική αγορά, αλλά ας θυμάται ότι αντίστοιχη προσπάθεια έκανε και ο κ. Τσίπρας, χωρίς αποτέλεσμα. Οι “διευρύνσεις” ή οι “αξιοποιήσιμοι” σύντομα χάνουν την ταυτότητά τους όταν μπαίνουν κάτω από τη νέα ταμπέλα», επισημαίνει με νόημα και υπογραμμίζει ότι οι σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές στις οποίες πρεσβεύει το Κίνημα Αλλαγής κερδίζουν έδαφος.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο, ικανότητα και αποφασιστικότητα, να γίνει πράξη. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα συνεκτικό αφήγημα με επίκεντρο τις αρχές της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Με ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με παραγωγή στον τόπο μας, με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς εργαζόμενους, προτεραιότητα τις σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και αντιμετώπιση των ανισοτήτων που μεγάλωσαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Είναι η ώρα να νοιαστούμε και να δουλέψουμε για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κόντρα στην πορεία που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης που οδηγεί σε μια Ελλάδα για λίγους και ισχυρούς», υποστηρίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά καθιστά σαφές ότι η αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη και δίνει το στίγμα της δικής της ηγεσίας. «Είμαστε κόμμα με ταυτότητα και προοπτική, όχι κομπάρσοι της ιστορίας ή συμπλήρωμα στα σχέδια κάποιων. Αυτήν την προοπτική αυτονομίας, ελπίδας και νίκης θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω στις 3 του Σεπτέμβρη, για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας, το Κίνημα Αλλαγής, την αυθεντική δύναμη Αλλαγής για την πατρίδα μας. Με αυτή τη σημαία διεκδικώ ξανά την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο οδηγεί η πολιτική ενότητα, η αυτόνομη πορεία και η προοδευτική ταυτότητα. Αυτό το τρίπτυχο υπηρετώ και για αυτά μάχομαι με πίστη, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών» αναφέρει και συμπληρώνει πώς έτσι μέχρι τώρα «σταθήκαμε απέναντι στη Συντήρηση – γαλάζια και κόκκινη – χωρίς υποδεκάμετρο, ορθώσαμε λόγο προοδευτικό και πατριωτικό, αποφύγαμε τις συγκολλήσεις που κάποια συστήματα θέλουν να μας επιβάλλουν». Δεσμεύεται και πάλι πως εντός του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η ΚΕ για να αποφασίσει όλες τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές εκλογές της ηγεσίας.

Για τη αυστηρή κριτική που ασκεί στα ΜΜΕ πως ευνοούν την κυβέρνηση κι επικρίνουν το ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά εξηγεί πώς δεν ζητάει προνομιακή μεταχείριση ούτε υπερπροβολή. «Ζητάμε το αυτονόητο και συνταγματικά επιβαλλόμενο, να ακούγονται όλες οι απόψεις, να λειτουργεί ομαλά ο δημόσιος διάλογος, να γίνεται σεβαστή η λαϊκή εντολή», λέει.

Σχετικά με τις πυρκαγιές και την πανδημία , η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδράνησε στην πρόληψη και απέτυχε παταγωδώς στην καταστολή, επικρίνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματική συγγνώμη ενώ επιμένει να ζητάει τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών.

«Το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Αντί να αποδοθούν ευθύνες, ο πρωθυπουργός προσήλθε προχθές στη Βουλή να μας εξηγήσει ότι τα έκανε όλα σωστά. Η πολιτική ευθιξία είναι άγνωστη στην κυβέρνηση. Μαζί με τη συγγνώμη χάθηκε και το φιλότιμο.

Εμείς επιμένουμε ότι οι ευθύνες και τα λάθη δεν μπορεί να είναι “ορφανά”, πάντα αναφέρονται σε πρόσωπα, καταλογίζονται σε αυτούς που έχουν την υποχρέωση, είναι αρμόδιοι να μας προστατεύουν την ώρα της κρίσης.

Τα νέα μέτρα θα κριθούν στην πράξη από την ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχου από τους μηχανισμούς τους κράτους», υποστηρίζει η κ. Γεννηματά.