Ανασχηματισμός προ των πυλών… και στο βάθος πρόωρες κάλπες – Οι (γνωστοί) αδύναμοι κρίκοι, καραμπόλες και αμετακίνητοι

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη παιδιά μαθαίνουν ελληνικά διαφορετικές ηπείρους  πλανήτη | ΣΚΑΪ

Επανακάμπτουν τα σενάρια για ανασχηματισμό στα δημοσιογραφικά γραφεία… Σε αναζήτηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ουδέτερου χρόνου» υλοποίησης του ανασχηματισμού, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για τις επιβεβλημένες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, στις οποίες, άλλωστε, έχει ήδη καταλήξει grosso modo.

Οι αδύναμοι κρίκοι γνωστοί, οι αμετακίνητοι επίσης, κι από εκεί και πέρα υπάρχει μια ομάδα υπουργών που είτε θα μπορούσαν να μετακινηθούν για καλύτερες επιδόσεις του συλλογικού σχήματος είτε τελικά να παραμείνουν στο θώκο στον οποίο βρίσκονται.

Η λογική λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει τώρα το μπλοκάκι, τη στιγμή που όλοι στην κυβέρνηση ασχολούνται όλη μέρα  με το τεράστιο project του εμβολιασμού.

Με το δεύτερο κύμα πανδημίας να επιμένει και εν αναμονή του τρίτου, με την επιτροπή των ειδικών και το Μέγαρο Μαξίμου να ανησυχούν σφόδρα για τις επιπτώσεις της ανταλλαγής ευχών στα σπίτια μας, θα ήταν παράλογο να ανοίξει στη συγκυρία αυτή τέτοιο θέμα. Ακόμη και αν οι εμπλεκόμενοι με τα θέματα υγείας, τον εμβολιασμό κ.ο.κ. θεωρηθούν αμετακίνητοι.

Παρά ταύτα οι πληροφορίες, και μάλιστα στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, επιμένουν. Με αξιοσημείωτη βεβαιότητα χθες τα «Παραπολιτικά», σε ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη, επιμένουν πως «οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών (ίσως και ωρών)», συσχετίζουν δε, τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο με την αλλαγή σελίδας γενικώς που θέλει να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης (με μεγαλύτερη ελπίδα στη μάχη κατά του κοροναϊού, με το εμβόλιο κ.ο.κ.).  Ανασχηματισμό βλέπει και η έτερη εφημερίδα του Συγκροτήματος, το «Βήμα», σε ρεπορτάζ του Άγγελου Κωβαίου, παρότι καταγράφει και το ότι «καμία πηγή από το πολιτικό περιβάλλον του Πρωθυπουργού δεν αφήνει ωστόσο κάποια υπόνοια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον».

Γρηγορότερα ή όχι, μία είναι η βεβαιότητα (της στιγμής): ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αξιοποιήσει περισσότερους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσδίδοντας ισχυρότερο πολιτικό άρωμα στην κυβέρνησή του.

Το timing πάντως του ανασχηματισμού δεν είναι άσχετο με την απάντηση στο άλλο κεφαλαιώδες θέμα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός: το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Μετά και τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB και την καταγραφή της πρώτης ουσιαστικής κάμψης για το κυβερνητικό «καράβι», είναι περισσότεροι εκείνοι που νιώθουν, που πιστεύουν, ότι με τη λήξη της πανδημίας -ακριβέστερα την ουσιαστική αντιμετώπισή της μέσω του εκτεταμένου προγράμματος εμβολιασμού- περί τα τέλη της άνοιξης (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, επιπλοκές κ.ο.κ.) ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να δοκιμάσει την… τύχη του πριν ο κόσμος αρχίσει να ασχολείται αποκλειστικώς με την οικονομική στενότητα και τη φτώχεια.

Τα πρώτα κονδύλια, άλλωστε, του Κοινοτικού Ταμείου Ανάκαμψης, ήδη από τον Φεβρουάριο, θα… αυγατίσουν από την κυβερνητική προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια να δοθεί ελπίδα για τη συνέχεια.

Συμπέρασμα; Αν ο Κ. Μητσοτάκης βλέπει εαρινές κάλπες, τότε και οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, σχήμα εκλογικής μάχης εν τέλει, δεν θα πρέπει να αργήσουν…