Ανασφαλής και αλαζόνας – «Σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο» – Αλεξιάδης: Η έκθεση της ΕΚΤ, το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού εκθέτουν την κυβέρνηση

Aπό τη χθεσινή εκδήλωση για την επέτειο 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Δυστυχώς για τη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, νόμιζε ότι απευθύνεται σε ακροατήριο φανατικών του κόμματός του.

Ξέχασε πως είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όπως συχνά διατείνεται, και διάλεξε να ακολουθήσει έναν διχαστικό και ολισθηρό δρόμο, που ντρόπιασε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τη χώρα μπροστά στα μάτια κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε με το δάχτυλο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνηση του 2015 ως «σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων και ταυτίζοντάς τον με τη Χρυσή Αυγή. Μίλησε για περίοδο κατά την οποία επικράτησαν ο «λαϊκισμός» και ο «διχαστικός λόγος», για μια περίοδο «αντιευρωπαϊσμού».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει ασθενή μνήμη. Προφανώς ξεχνάει κορυφαίους υπουργούς του που το 2015 έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα φωνάζοντας «θα έρθουν οι αριστεροί και θα σας πάρουν τα σπίτια». Επίσης, λησμονεί τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα με βασικό σύνθημα το «Βάστα Σόιμπλε».

Δεν θυμάται τις περικεφαλαίες που φόρεσε το κόμμα του και βρέθηκε στους δρόμους παρέα με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ξεχνάει επίσης τις κατηγορίες του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ανταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις», ή τις προτροπές του προς την Ανγκελα Μέρκελ «να μη χαριστεί στον Τσίπρα» το καλοκαίρι του 2018 και να επιμείνει η γερμανική πλευρά στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, πράγμα που τελικά δεν έγινε.

Ο λαός γνωρίζει τις ανασφάλειες του πρωθυπουργού αλλά και την αλαζονεία του. Θα περιμέναμε όμως να μην τις εκφράζει μπροστά σε ξένους προσκεκλημένους. Να μη «φωνάζει» ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι αποκλειστικό προνόμιο της συντηρητικής παράταξης και μόνο, επειδή απλώς δεν είναι.

Εκτός και αν φοβάται ότι το ενδεχόμενο μιας νέας κυβέρνησης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων είναι πιο πιθανό από όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ή αν συνειδητοποιεί τώρα τις συνέπειες της διακυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της οποίας, με πρόσχημα την πανδημία, η δημοκρατία μπήκε σε μεγάλο βαθμό σε αναστολή.

«Σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο»

Απάντηση στο «πολεμικό ανακοινωθέν» που εξέδωσε η κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τις κινητοποιήσεις τους κόμματος ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που στόχο έχει να πλήξει βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι «στον πόλεμο η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να απαντήσει με πόλεμο. Με τα δικά της όπλα: Την πλατιά ενημέρωση, την οργάνωση, τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, τις δίκαιες διεκδικήσεις της, την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης» και τόνισε:
«7ωρο – 5ημερο – 35ωρο. Αυτό είναι σύγχρονο σήμερα» και ζήτησε «κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, μετά από δύο απανωτές οικονομικές κρίσεις και όχι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο».

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, το «Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, ως τερατούργημα, συνεχίζει και βαθαίνει την επίθεση σε κατακτήσεις των εργατοϋπαλλήλων, που επέφεραν οι προηγούμενοι νόμοι, σε μια περίοδο πάνω από 10 χρόνια. Είναι συντριπτικό το χτύπημα που επιφέρει στα εργασιακά δικαιώματα με την «εξαφάνιση» του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή της 10ωρης δουλειάς, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης».

Και τόνισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση «φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920, δείχνει μόνο την ανημπόρια του συστήματος!»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης, το χαρακτήρισε «σούπερ μνημόνιο», εξηγώντας ότι ο πακτωλός των δισ. δεν θα πάει για την υγεία του λαού μας, για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών του, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών», αλλά «θα κατευθυνθεί στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης “Πράσινης” και της “Ψηφιακής” ανάπτυξης, για να ανοίξει νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη τους. Κι όλα αυτά, με πρόσχημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος! Καταρρίπτεται περίτρανα ο ισχυρισμός τους ότι την πρωτοβουλία της ανάπτυξης την έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή το κεφάλαιο».

Εκτός από την κυβέρνηση, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «τώρα που έπαψε να κάθεται στις κυβερνητικές καρέκλες και είναι πλέον στην αντιπολίτευση, λέει ότι δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, γιατί δεν έχει -λέει- “αναπτυξιακό όραμα”, ξεπλένοντας έτσι την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου», ενώ «διαχωρίζει σε “καλή” και “κακή” τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αναλόγως -λέει- αν προέρχεται από ατομική διαπραγμάτευση ή συλλογική!».

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ιστορία του 8ώρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η καθιέρωσή του «ως αποτέλεσμα της ανόδου του κινήματος και της πολιτικής χειραφέτησης του εργατικού κινήματος, ήταν μια σημαντική νίκη που δεν έσβησε φυσικά τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής», αλλά «ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, βρίσκονται στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Σημείωσε ότι η «δεκάωρη καθημερινή εργασία προκαλεί μεγάλη φθορά στην εργατική δύναμη, στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες των εργαζομένων, που δεν μπορεί να αναπληρωθεί μετά» και όταν «στη δεκάωρη εργασία που πολλές φορές γίνεται δωδεκάωρη και ακόμα παραπάνω, προστεθεί ο χρόνος μεταφοράς των εργαζομένων προς και από το χώρο δουλειάς τους προς τον τόπο κατοικίας τους, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο ελεύθερος χρόνος και η αξιοποίησή του, αποτελεί ανέκδοτο».

Τόνισε δε πως εκσυγχρονισμός «δεν είναι η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του αδηφάγου κεφαλαίου, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση», αλλά «η γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής «ευελιξίας», μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

Τέλος, εν όψει και του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Ιουνίου, απηύθυνε κάλεσμα «αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες σε όλους τους αγωνιστές και όλες τις αγωνίστριες της ζωής» ώστε «το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βίας, του ρατσισμού, της ανασφάλειας, να αποτελέσει παρελθόν».

«Αρνούμαστε να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι τον 21ο αιώνα! Να μην κατατεθεί το αντεργατικό έκτρωμα! Να πληρώσουν και να τιμωρηθούν πολιτικά όλοι οι εμπνευστές του και όσοι συνέβαλαν ως κυβερνήσεις να φτάσουμε έως αυτό το σημείο!» τόνισε, και κάλεσε όλους και όλες σε κινητοποίηση.

 

Τρ. Αλεξιάδης: Η έκθεση της ΕΚΤ και το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού εκθέτουν την κυβέρνηση

«Παρά τις θριαμβολογίες και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι φέτος θα έχουμε κατά 20% αύξηση των λουκέτων»

Οι διαπιστώσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας επιβεβαιώνουν την ορθότητα των διατυπωμένων απόψεων του σε συνεντεύξεις και άρθρα για την οικονομία της χώρας, δήλωσε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ALPHA 98.9.

«Η έκθεση της ΕΚΤ δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, είναι πολλά τα λεφτά για να παίξει στα ΜΜΕ. Παρά τις θριαμβολογίες και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι φέτος θα έχουμε κατά 20% αύξηση των λουκέτων. Παράλληλα η Έκθεση της ΕΚΤ συγκρίνει τη χώρα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τα ίδια προβλήματα και διαπιστώνει ότι εδώ έχουμε μεγαλύτερα. Αυτό να συνδυαστεί με το δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί 6,2 δις έλλειμμα του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο – ενώ τον προηγούμενο χρόνο 2020, είχαμε 1,5 δις – που σημαίνει με αναγωγή, ότι αφού το 2020 είχαμε συνολικό έλλειμμα  που ξεπέρναγε τα 20 δις, το φετινό έλλειμα θα ξεπεράσει πάλι τα 20 δις. Τα συγκεκριμένα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να αλλάξει αυτή την πορεία προς τον κατήφορο και την καταστροφή, και να καλέσει επιτέλους δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς  σε διάλογο ώστε να δει πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις του ζητούσε μεγαλύτερη παρέμβαση του Δημοσίου για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, θέση την οποία διατυπώνει και η ΕΚΤ.

Χαρακτήρισε λανθασμένες εκθέσεις πολιτικών σκοπιμοτήτων, γραμμένες από άγνωστους συμβούλους με παχυλές αμοιβές, κάποια κείμενα τραπεζικών κύκλων που εκθειάζουν την κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστιο ποσοστό κόκκινων δανείων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές  χώρες και μεγάλο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ,  κάτι το οποίο δεν έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ερώτηση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ανέφερε ότι η χώρα τον Ιούλιο του 2019 διέθετε διαπιστωμένο, πιστοποιημένο λογιστικά και ελεγκτικά, ένα τεράστιο αποθεματικό 37 δις, το οποίο σε σχέση με το ΑΕΠ της δεν είχε καμία άλλη χώρα. Υπενθύμισε την αμφισβήτηση αρχικά της ύπαρξης του «μαξιλαριού» εκ μέρους της ΝΔ, την παραδοχή αργότερα, τις διάφορες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ περί «μεγαλύτερου πολιτικού και οικονομικού λάθους», συμπλήρωσε «είμαστε η χώρα που έχει το μεγαλύτερο αποθεματικό και είχαμε προβλέψει αυτό το μεγάλο αποθεματικό – επειδή είπατε για πιστοληπτική δυνατότητα – ακριβώς για να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί τις δανειακές της ανάγκες στο μέλλον. Όχι με μνημόνια, όπως σχεδίασαν και ονειρεύονται κάποιοι να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά με διαφορετικό τρόπο» και απηύθυνε το ερώτημα «Μια χώρα, η οποία είχε το 2020 ένα εκκωφαντικό έλλειμμα πάνω από 20 δις, που απ’ ότι φαίνεται το 2021 θα έχει ξανά ένα τέτοιο έλλειμμα,  που έχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ιδιωτικού χρέους, που έχει ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος, θεωρείτε ότι σε σχέση με άλλες χώρες είναι σε καλύτερη πιστοληπτική θέση;»

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης ανέδειξε την υποκρισία της πολιτικής παροχών της κυβέρνησης, καθότι «σε πρόσφατη τροπολογία σε νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή έδωσαν φοροαπαλλαγές ύψους 2.3 δις ευρώ, εκ των οποίων το 56% του ποσού αφορά μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, το 10% τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό το 34% φοροαπαλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και όχι για τον δημόσιο τομέα. Ακόμα και οι παροχές που δίνουν δυστυχώς εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας. Εμείς δηλαδή με μεγάλη χαρά θα χαιρετούσαμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο τομέα για να πάρουν έστω και ένα ευρώ επιπλέον συμβολικά, οι ένστολοι, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι καθηγητές οι εκπαιδευτικοί κ.λπ. Ακόμα και αυτά τα χρήματα που δίνουν, δυστυχώς δεν τα μοιράζουν σωστά».