Ανακοινώνεται κυβερνητικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία – Ανέπαφες συναλλαγές: Αυξάνεται για δύο μήνες το όριο

Ανακοινώνεται κυβερνητικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
Σκοπός να διασφαλιστούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – Τι θα γίνει με τα επιδόματα – Αναμένονται ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα

Ισχυρή παρέμβαση για την τόνωση της Οικονομίας, αλλά και την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων ανακοινώνουν τις επόμενες ώρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε απάντηση των δυσμενέστατων συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Για το ολοκληρωμένο πακέτο, που σκοπεύει να απορροφήσει τους σοβαρούς κραδασμούς στην ελληνική οικονομία τον Απρίλιο και εξειδικεύονταν σε συσκέψεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων έως και πριν από λίγες ώρες, κατευθυντήριες γραμμές εδόθησαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιώργου Γεραπιετρίτη, του Στέλιου Πέτσα, του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Άκη Σκέρτσου και του Άλεξ Πατέλη. Όπως έχει υπογραμμίσει εγκαίρως ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διοχετεύσει στην αγορά ένα πειστικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει πως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βρεθούν κάτω από μία ομπρέλα προστασίας, προκειμένου αφενός να μη χαθούν θέσεις εργασίας και, αφετέρου, να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση της Οικονομίας μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Κυβερνητικά στελέχη περιέγραφαν τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις ως σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου όλων όσοι υπάγονται στις ευνοϊκές διατάξεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί μέσω διαφόρων εργαλείων, όπως αποζημιώσεις, εκπτώσεις από ασφαλιστικές εισφορές κ.α. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διπλασιασμό των δικαιούχων προδίδοντας το μέγεθος της κρατικής ενίσχυσης, που δρομολογείται. Μεταξύ άλλων αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα των επιστημόνων, που απησχόλησε τις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων 24ωρών, μολονότι, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτόν, η παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά σε κάτι πολύ ευρύτερο. Λεπτομέρειες αναμένεται να αποσαφηνιστούν τόσο για το δώρο του Πάσχα, όσο και για το έκτακτο επίδομα σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν επί τάπητος και μακροοικονομικά σενάρια, ανάλογα με τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης, που εκτυλίσσεται από τα μέσα Μαρτίου και εντεύθεν. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει ήδη η πρόνοια το αυριανό πλαίσιο μέτρων είτε να επεκταθεί στο Μάιο και να εμπλουτιστεί, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται, πάντως εντός της ημέρας και στο μέτωπο των περιοριστικών μέτρων, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία προχωρά καθημερινά σε επισκόπηση των μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός της κυκλοφορίας, που ετέθη σε ισχύ τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας πρόκειται να επεκταθεί τουλάχιστον έως το Πάσχα, βάσει και της σχετικής εισήγησης όλων των εμπλεκομένων φορέων. Τούτο καθίσταται επόμενο, καθώς στην κυβέρνηση επιμένουν πως ο Απρίλιος αναδεικνύεται ως ο κρισιμότερος πιθανώς μήνας για την καμπύλη που θα διαγράψει η επιδημία στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις λιγοστές σε κάθε περίπτωση πτήσεις, που καταφθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος των… εισαγόμενων κρουσμάτων. Μένει, επίσης προς αποσαφήνιση το τι πρόκειται να γίνει με τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, καθώς υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση της Ιεράς Συνόδου να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.

 

Ανέπαφες συναλλαγές: Αυξάνεται για δύο μήνες το όριο

Ανέπαφες συναλλαγές: Αυξάνεται για δύο μήνες το όριο
Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS

ΗΕλληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο της διαρκούς συνδρομής τους για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, αυξάνουν από σήμερα Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο – αναφέρεται στην ανακοίνωση – είναι προσωρινής εφαρμογής και συγκεκριμένα για τους επόμενους δυο μήνες και εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ορίου ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, πιστές στη δέσμευσή τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις και επικαιροποιούν συνεχώς τα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πελατών τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.