Ανακάλεσε ο Γεωργιάδης για την έκπτωση ενοικίου. Θα ισχύσει μέχρι το τέλος Ιουνίου – ESM: Πατάει… το κουμπί για τον μηχανισμό στήριξης κρατών από την πανδημία – Η ευρωστία του ΑΔΜΗΕ «ακυρώνει» το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ν.Δ. – Προειδοποίηση για σπάνια φλεγμονώδη νόσο στα παιδιά

Ακίνητα

Ανακάλεσε την δήλωσή του για συνέχιση της έκπτωσης ενοικίου ο υπουργός Ανάπτυξης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα ισχύσει το πολύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Την δήλωση του για συνέχιση της έκπτωσης ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους ως το τέλος τους χρόνου, ανακάλεσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/05) ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος, ωστόσο, χθες (13/05) μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είχε δώσει ελπίδες στους ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων καθώς μίλησε για ρύθμιση του θέματος των ενοικίων. Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Λίγες ώρες αργότερα στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε στροφή 180 μοιρών.

«Δεν είναι τόσο απλό» ξεκίνησε να λέει απαντώντας στο σχετικό ερώτημα. Ο Υπουργός ανέφερε πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων, συμπληρώνοντας πως «αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση», καταγράφοντας και τα σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου αλλά και τις αγωνίες των ιδιοκτητών ακινήτων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η έκπτωση του ενοικίου θα ισχύσει το πολύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Τροχάδην για τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών

Μετά από μια οργισμένη ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ που τόνιζε ότι οι ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν εισπράττουν το 60% του ενοικίου δεν είχαν κανένα μέτρο ελάφρυνσης, πλέον το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει την διαδικασία για την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την ελάφρυνση να εμφανίζεται στα φετινά εισοδήματα ως έκπτωση αντί αναλογική μείωση από τα εισοδήματα από ακίνητα το 2021.

Οι λύσεις που εξετάζονται για να ισοσκελίσουν ένα μέρος από την ζημιά των ιδιοκτητών είναι η μείωση του ποσού που προκύπτει από την αυτοτελή φορολόγηση από εκμετάλλευση ακινήτων που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2019.

Ένα ακόμη πιο σταθερό μέτρο είναι να μειωθεί αναλογικά ο ΕΝΦΙΑ του 2020 για το 75% της απώλειας εισοδήματος των ιδιοκτητών. Επίσης στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση της έκπτωσης από το 5% στο 10% για τις δαπάνες που γίνονται για αισθητική ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

 

ESM: Πατάει… το κουμπί για τον μηχανισμό στήριξης κρατών από την πανδημία

ESM

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης από την κρίση της πανδημίας σε προαιρετική βάση.

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σήμερα από το συμβούλιο διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ο μηχανισμός στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας (ESM Pandemic Crisis Support).

Πώς θα δίνονται τα δάνεια του ESM

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης από την κρίση της πανδημίας σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Η χρηματοδότηση που θα εγκρίνεται για κάθε κράτος στη βάση ενός σχεδίου και θα μπορεί να αντληθεί μέσα σε βάθος έως δύο ετών (12 μήνες +6+6).

Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα λαμβάνουν στήριξη από το μηχανισμό στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας θα παραμένουν δεσμευμένα να εφαρμόσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Κατόπιν αιτήματος οι θεσμοί θα προετοιμάζουν μαζί με τις αρχές του κράτους που λαμβάνει στήριξη από τον μηχανισμό ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου. Αυτό δεν θα είναι Μνημόνιο, αλλά θα εμπεριέχει σαφείς κανόνες.

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας.

 

Η ευρωστία του ΑΔΜΗΕ «ακυρώνει» το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ν.Δ.

Μακροπρόθεσμη η δυναμική του σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 – Σημαντικά κέρδη το 2019 και μερίσματα στους μετόχους – Ρεκόρ επενδύσεων και διασφάλιση ισχυρών μελλοντικών επιδόσεων

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ για το 2019, τα οποία αντανακλούν τη δυναμική όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και του σχεδιασμού της νέας δεκαετίας με πλήθος σημαντικών έργων υποδομής σε εξέλιξη, ιδιαίτερα στην ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, καθιστώντας και επίσημα εντελώς άκυρη την πρόθεση της κυβέρνησης Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.

Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι ακόμη και το εμβληματικό έργο υψηλού κόστους, της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθιστώντας προσχηματικά έως και έωλα τα όποια επιχειρήματα περί ανάγκης ενίσχυσης του Διαχειριστή.

Η δε κρίση της πανδημίας αφήνει μάλλον αλώβητο τον ΑΔΜΗΕ, που συντεταγμένα και έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων και στο πλαίσιο του νέου δεκαετούς πλάνου του, χωρίς ουσιαστικές καθυστερήσεις επί των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει. Αναδεικνύεται πλέον με κραυγαλέο τρόπο η σημασία της διατήρησης του δημοσίου ελέγχου στις εθνικές υποδομές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν:

* Αύξηση καθαρών κερδών έναντι του 2018 κατά 25,6% (σε προσαρμοσμένη βάση), ήτοι 102,9 εκατ. ευρώ.

* Ρεκόρ επενδύσεων στα 249 εκατ. ευρώ (+40% έναντι του 2018).

* Καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών 53,7 εκατ. (ήτοι αύξηση 28,4%), καθώς αποτελούν το 51% των κερδών του ΑΔΜΗΕ.

* Διανομή μερίσματος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στους μετόχους 0,118 ευρώ / μετοχή (+31%).

Συγχρόνως νέες πηγές εσόδων αποτελούν οι θυγατρικές του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection (εταιρεία ειδικού σκοπού για το έργο διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής) αλλά και Grid Telecom (τομέας τηλεπικοινωνιών), που ήδη συνεισέφεραν με 78,7 εκατ. και αναμένεται μεγιστοποίηση της συμβολής τους τα επόμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διαχειριστή Μ. Μανουσάκης, τα αποτελέσματα 2019 επιβεβαιώνουν την ευρωστία του ομίλου και την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

“Κλείδωσε” η χρηματοδότηση διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής
Ως προς τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς, αναφέρθηκε σε τηλε-συνέντευξη Τύπου ότι έχει “κλειδώσει” η χρηματοδότησή του: επί συνόλου κόστους 1 δισ. υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας Αριάδνη, 200 εκατ., εξασφαλίστηκαν 300-400 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και χρηματοδότηση του υπολοίπου μέσω δανειακής σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα, που θα ανακοινωθεί επισήμως περί τα τέλη του μήνα και πάντως συνάπτεται με προνομιακό επιτόκιο αρκετά κάτω και του 2,5%, λόγω των έγκαιρων χειρισμών της διοίκησης.

Η δε είσοδος μειοψηφικού επενδυτή στην Αριάδνη αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερους δείκτες μόχλευσης για τη διευκόλυνση των έργων του ΑΔΜΗΕ.

 

Προειδοποίηση για σπάνια φλεγμονώδη νόσο στα παιδιά – Ποια η σχέση με τον κοροναϊό

Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες Πέμπτη προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με την covid-19.

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονωδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία. Έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 18 πολιτείες ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα και τουλάχιστον τρεις θάνατοι, σε παιδιά ηλικίας 5, 7 και 18 ετών. Παρόμοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία και την Ιταλία.

«Οι επαγγελματίες υγείας που έχουν θεραπεύσει ή θεραπεύουν ασθενείς κάτω των 21 ετών που πληρούν τα κριτήρια της MIS-C πρέπει να ενημερώνουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές», ανακοίνωσε το CDC.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην covid-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Kawasaki, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, τα αίτια του οποίου δεν είναι γνωστά. Όμως τα κρούσματα της νέας νόσου είναι πολλά για να πρόκειται για Kawasaki κι έτσι οι γιατροί συμφώνησαν ότι πρόκειται για κάποια άλλη φλεγμονώδη πάθηση.

Σύμφωνα με το CDC, «κάθε θάνατος παιδιού που προσεβλήθη από τον ιό SARS-CoV-2», που προκαλεί την covid-19, θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι οφείλεται σε αυτό το φλεγμονώδες σύνδρομο.

Όμως οι γιατροί καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, σύμφωνα με τον παιδίατρο Σουνίλ Σουντ του ιατρικού κέντρου παιδιών Cohen στη Νέα Υόρκη.

«Είχαν τον ιό, το σώμα τους τον πολέμησε. Όμως τώρα παρουσιάζεται αυτή η διαφορετική και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος», εξήγησε.

Ενισχύοντας το μυστήριο γύρω από το σύνδρομο αυτό, κανένα κρούσμα δεν φαίνεται να έχει εμφανιστεί στα παιδιά στην Ασία, περιλαμβανομένης της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός.

Σύμφωνα με τον Σουντ, αυτό ίσως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*