Ανέκρουσε πρύμναν για την πλατφόρμα – Καταθέσεις; Δεν «ψήνονται» οι αποταμιευτές και επενδύουν σε αμοιβαία! – Από το ΤΑΠ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η Αθηνά Χατζηπέτρου – ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα επίδομα παιδιού, στέγασης, ΚΕΑ. Όλα τα επιδόματα

Αποτέλεσμα εικόνας για foto cosco

Πίσω αναγκάστηκε να κάνει η ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) στην απόφασή της να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας της Ελλάδας (Hellenic Port Community System) μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από τον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο του Πειραιά.

Ανέκρουσε πρύμναν για την πλατφόρμα

Το θέμα εξετάζει και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) προκειμένου να διαπιστώσει εάν η υποχρεωτικότητα εγγραφής σε μια ιδιωτική πλατφόρμα –και μάλιστα με αντίτιμο–, για όσους θέλουν να εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά και από την Cosco, είναι συμβατή με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Παράλληλα η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) που απαρτίζουν το «Maritime Hellas» έστειλαν επιστολή για το θέμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε επτά υπουργούς και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Ωστόσο καθοριστικής σημασίας για την απόφαση που έλαβε η ΣΕΠ ήταν η πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων του «Maritime Hellas», στην επιχειρηματική λέσχη του ΕΒΕΠ, με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, την πρέσβη της Κίνας Zhang Qiyue, τον πρόεδρο του ΟΛΠ Yu Zenggang και τον εκπρόσωπο του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Αθανάσιο Λιάγκο.

Στη συνάντηση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ενστάσεις για το νέο λιμενικό προϊόν, τις οποίες έχει εγείρει η πλειονότητα των χρηστών του λιμανιού με σημείο αιχμής την υποχρεωτικότητα εγγραφής όλων των χρηστών.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως όλες οι ενέργειες από όλες τις πλευρές για την εξεύρεση κοινής λύσης, ενώ ο εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ Α.Ε. ανακοίνωσε πως αναστέλλονται μέχρι 30.4.2020 οι ηλεκτρονικές διατακτικές.

Στην επιστολή που έστειλαν οι επιχειρηματίες στον πρωθυπουργό ανάμεσα στα άλλα ζητούν:

■ Την άμεση αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας και, εν όψει ολοκλήρωσης του πορίσματος της ΡΑΛ, την πλήρη επανεξέταση του καθεστώτος λειτουργίας και των υποχρεωτικών όρων.

■ Παραχώρηση της πλατφόρμας και λειτουργία σε ανεξάρτητο διαχειριστή «Administrator» υπό την εποπτεία κάποιου υπουργείου (Ναυτιλίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.λπ.), της ΑΑΔΕ ή άλλου δημόσιου φορέα.

■ Πλήρη έλεγχο των πιστοποιήσεων για τη διασφάλιση της ροής πληροφοριών που κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του και τη διαφύλαξη του απορρήτου.

■ Σύνδεση της πλατφόρμας με οποιοδήποτε «Inhouse Port Information System».

■ Μηδενικό κόστος για τη χρήση από τους πιστοποιημένους χρήστες – εταιρείες – λιμάνια, εάν λειτουργήσει από δημόσιο φορέα.

■ Εκπροσώπηση των χρηστών του λιμένα στον Φορέα Διαχείρισης της Πλατφόρμας.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η ΣΕΠ παρουσίασε στα ΜΜΕ την πλατφόρμα, ενώ αμέσως μετά εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις, με το ΕΒΕΠ να αναρωτιέται εάν η Cosco πάει να δημιουργήσει μονοπωλιακή κατάσταση και να σημειώνει ότι σε κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου δεν έχει στηθεί τέτοια πλατφόρμα και δεν τη διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, παρά μόνο όταν της ανατεθεί και ελέγχεται από δημόσια αρχή.

 

Καταθέσεις; Δεν «ψήνονται» οι αποταμιευτές και επενδύουν σε αμοιβαία!

καταθέσεις

Τα μη ελκυστικά επιτόκια των τραπεζικών προϊόντων που αφορούν στις καταθέσεις, έχουν οδηγήσει τους τελευταίους μήνες τους αποταμιευτές στα αμοιβαία κεφάλαια και στα εταιρικά ομόλογα, επενδύσεις που παρέχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Η εκροή καταθέσεων ήταν ορατή και στα στοιχεία Ιανουαρίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε μηναία βάση τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν μείωση 1,9 δισ. ευρώ περίπου. Αποτέλεσμα ήταν το σύνολο των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να υποχωρήσει από τα 159,06 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, στα 157,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2020.

Οι καταθέσεις και η μείωση κατά 880 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2020 μείωση κατά 880 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,745 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Μείωση κατά 1,094 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1,801 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Είναι αξιοσημείωτο πως ασφαλιστικές  επιχειρήσεις και Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) σημείωσαν αύξηση καταθέσεων κατά 222 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση, στο 1,3 δισ. ευρώ.

Το ότι μέρος των χρημάτων που έφυγαν από τις τράπεζες κατέληξε τον Ιανουάριο σε επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια, προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων από τα 7,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, ανήλθε στο τέλος Ιανουαρίου 2020 στα 8,1 δισ. ευρώ, ήτοι αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου. Σε σύγκριση δε με το τέλος Ιανουαρίου 2019, το συνολικό ενεργητικό της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου 2020 κατά 1,9 δισ. ευρώ περίπου.

 

Από το ΤΑΠ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η Αθηνά Χατζηπέτρου

Τίτλοι τέλους, οριστικού αυτή τη φορά, για την Αθηνά Χατζηπέτρου από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). Η τέως πρόεδρός του ανέλαβε από χθες τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και υπέβαλε την παραίτησή της στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας η γενική συνέλευσή της επέλεξε «…το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, για τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου τής -υπό πλήρη αναμόρφωση- Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. που αποτελεί κεντρικό μοχλό στην εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Η οικονομολόγος με ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Ερευνα και την Πολιτιστική Διαχείριση διετέλεσε τους τελευταίους μήνες πρόεδρος του ΤΑΠ. Η τοποθέτησή της στο τέλος του Ιουλίου 2019 έγινε απευθείας από το Μαξίμου και αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η Αθηνά Χατζηπέτρου είχε βρεθεί στην ίδια θέση και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Νοέμβριος 2017-Νοέμβριος 2018).

Δυναμική προσωπικότητα, είχε εξασφαλίσει απόλυτη αυτονομία κινήσεων για την αναμόρφωση του ΤΑΠ που καρκινοβατεί εδώ και δεκαετίες. Θεωρούσε επιβεβλημένη τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, την εξυγίανσή του με απόλυτη διαφάνεια και τη διακοπή των σχέσεων με την Μπουμπουλίνας.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αυτή ακριβώς η αυτονομία των κινήσεων της κ. Χατζηπέτρου ενοχλούσε την κ. Μενδώνη. Ποιος δεν θυμάται τη θεαματική «έφοδο» της υπουργού τον Αύγουστο του 2019 στα γραφεία του ΤΑΠ; Τις δηλώσεις για επανεκκίνηση; Επί εφτά μήνες στη συνέχεια σιωπή. Ούτε μία συνέντευξη Τύπου, αν και υπήρχαν ανακοινώσιμα γεγονότα. Θα τα μάθουμε αύριο στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ όπου θα ανακοινωθεί ο νέος πρόεδρος του ΤΑΠ. Πρόσωπο εμπιστοσύνης της υπουργού αυτή τη φορά, συνεργάτης και στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού με αρμοδιότητα σε προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως έχει διαρρεύσει.

Εναν μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχουμε πάλι αλλαγή στην ηλεκτρική καρέκλα του Ταμείου που, ενώ διαχειρίζεται περισσότερα από 130 εκατομμύρια ετησίως, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο και χωρίς οργανόγραμμα.

Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2018 η κ. Χατζηπέτρου εντόπισε παραποιημένα παραστατικά μεταφορικής εταιρείας που είχε χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο πάνω από μισό εκατομμύριο. Ο φάκελος είχε σταλεί από τον τ. υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠ τον Οκτώβριο 2019, είκοσι υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

 

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα επίδομα παιδιού, στέγασης, ΚΕΑ – Όλα τα επιδόματα

Αποτέλεσμα εικόνας για foto ΟΠΕΚΑ
Αναλυτικά, όλοι όσοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Πριν απο λίγες ημέρες, σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚΑ είχε ενημερώσει τους πολίτες ότι στο εξής η καταβολή των επιδομάτων, παροχών, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα δουν από σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 27/2, στον λογαριασμό τους τα ποσά που τους αναλογούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου (απόγευμα Πέμπτης) θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Παιδιού, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Διευκρινίζεται ότι, η καταβολή του Επιδόματος Παιδιού αφορά στην πληρωμή της συμπληρωματικής 6ης δόσης του 2019.