Ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο το Oruc Reis – Πρόσκληση προς Αθήνα για στρατιωτική συνάντηση στην Αγκυρα – Προκλητικός Ακάρ: Έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί

πολεμικό ναυτικό

Παιχνίδι τακτικής στο Αιγαίο και μάλιστα για πολύ γερά νεύρα

Το γεγονός ότι το Oruc Reis απομακρύνθηκε – επιτέλους – από το Καστελόριζο είναι θετικό, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η ελληνοτουρκική κρίση εκτονώνεταιΤο τουρκικό ερευνητικό μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά και τα πέντε πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται πλέον ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο όπου θα παραμείνει μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει η τελευταία χρονικά παράνομη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα.

Αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο την Αθήνα, ωστόσο, είναι οι προθέσεις των Τούρκων μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Όπως προανήγγειλε ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, το Oruc Reis θα συνεχίσει να… σουλατσάρει στο Αιγαίο για να υλοποιήσει την επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν, να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης.

Σε περίπτωση που το ερευνητικό σκάφος μπει σε διαδικασία ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέσα, δηλαδή, σε περιοχή ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ, βάσει της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τα πράγματα περιπλέκονται και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγηθούν.

Μέχρι να περάσει η 27η Οκτωβρίου και να διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκιάς, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά την πορεία του πλοίου, όπως, άλλωστε, συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Πρόσκληση προς Αθήνα για στρατιωτική συνάντηση στην Αγκυρα με το Oruc Reis στα ανοιχτά

Την ίδια ώρα, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να κινείται κοντά στις ελληνικές ακτές

Η Τουρκία απέστειλε επίσημη πρόσκληση στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 4ης στρατιωτικής συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αρθρογράφου Χαντέ Φιράτ, γνωστή για τις πηγές της μέσα από το προεδρικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, «η Τουρκία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την Ελλάδα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης για τα ΜΟΕ μεταξύ τεχνικών και εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Και αναμένεται απάντηση». Σύμφωνα με τη Χαντέ Φιράτ, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές.

Την ίδια ώρα, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να κινείται κοντά στις ελληνικές ακτές.

«Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται. Από τη μία Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας, από την άλλη πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι υπάρχει επίσης προσπάθεια ενεργοποίησης του τριπλού μηχανισμού των συνομιλιών. Οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν», σημειώνει, αλλά οι στρατιωτικές συνομιλίες συνεχίζονται μεν, με βραδείς ρυθμούς δε λόγω της Ελλάδας, όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές ασφαλείας.

«Μέχρι σήμερα στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στο ΝΑΤΟ, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία έχει λάβει εύσημα από την επιτροπή της ΒΑ Συμμαχίας, από την άλλη η ελληνική αντιπροσωπεία για κάθε κεφάλαιο απαντά ότι “πρέπει να ρωτήσουμε” (την Αθήνα). Πάντως, οι στρατιωτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα συνεχίζονται», αναφέρει.

Προς πλήρη… ενεργοποίηση οι S-400

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει σε λειτουργία τους S-400, παρά την αμερικανική… δαμόκλεια σπάθη των κυρώσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στη «Χουριέτ» ότι επιβάλλεται η θέση σε λειτουργία τους, προκειμένου η Τουρκία να μάθει «δουλεύουν, δεν δουλεύουν…» «Όπως όταν αγοράζεις μία τηλεόραση, την εγκαθιστάς και την τεστάρεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η εγκατάσταση επομένως προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και δεν υπάρχει αλλαγή άξονα από την Τουρκία απέναντι στις άλλες συμμάχους του ΝΑΤΟ, σημειώνεται.

Μαρία Ζαχαράκη

Μαρία Ζαχαράκη

 

Προκλητικός Ακάρ: Έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί

  • A-
  • A+

Σε ομιλία του σήμερα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών δοκιμών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ τόνισε τη σημασία της επίτευξης των στόχων με τον μικρότερο αριθμό πυροβολισμών. «Πρέπει να πετυχαίνουμε αυτό που πυροβολούμε», είπε και συμπλήρωσε: «Φυσικά, λέμε ειρήνη, διάλογο, θέλουμε όλα τα προβλήματά μας να λυθούν μέσω της πολιτικής. Αλλά να είστε έτοιμοι για πόλεμο, αν θέλετε ειρήνη. Και θα είμαστε έτοιμοι για πόλεμο».

Επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν μπορεί να οριοθετείται δικαιοδοσία στη θάλασσα με βάση το Καστελόριζο («ένα νησί 10 τετραγωνικών χλμ. που απέχει 1,9 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, αλλά 580 χλμ. από την ελληνική ενδοχώρα»), ο Ακάρ είπε ότι όταν η Τουρκία «λέει όχι, εν χορώ οι άλλοι απαντούν ότι προκαλεί εντάσεις. Έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί. Και τονίζουμε πάλι και πάλι ότι αφενός δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και παραβίαση των δικαιωμάτων μας και αφετέρου ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής λύσης. Επομένως, προσκαλούμε τους γείτονές μας, τους άλλους θεσμούς και οργανισμούς σε διάλογο. Ας συναντηθούμε, ας συζητήσουμε, ας λύσουμε αυτά τα θέματα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η χώρα του έχει ευθύνες ως εγγυήτρια δύναμη απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, ευθύνες «που μέχρι τώρα εκπληρώνει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει. Το θέμα της Κύπρου είναι εθνικό μας θέμα […] Εάν επιθυμείτε μια πολιτική λύση και ένα κατάλληλο περιβάλλον, θα αποδεχτείτε την ύπαρξη των Κυπρίων αδελφών μας»

Την ίδια ώρα, το Oruc Reis- μετά την ανανέωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες της Navtex, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου- πλέει ανατολικά της Ρόδου με κατεύθυνση προς το Καστελόριζο.