Ανάλυση: Ο Ερντογάν μετρά απώλειες και ο Πούτιν κέρδη

Το βράδυ της Πέμπτης στην Μόσχα, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και Ρωσίας συμφώνησαν για μια νέα συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας. Η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 00:01 ώρα Συρίας. Η νέα κατάπαυση του πυρός έρχεται να τερματίσει τις εχθροπραξίες μεταξύ της Τουρκίας, των ομάδων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και την συριακή κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν.

Η νέα ρωσοτουρκική συμφωνία ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών. Πριν από την συνέντευξη τύπου, για περίπου 5 ώρες και 40 λεπτά, οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων συζήτησαν και έθεσαν επί τάπητος τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία

Το κείμενο της νέας ρωσοτουρκικής συμφωνίας, το οποίο έδωσαν στην δημοσιότητα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει ως εξής:

«(Ρωσία και Τουρκία συμφωνούν για):

1 – Να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές ενέργειες κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης στην περιοχή μείωσης της έντασης στο Ιντλίμπ, ξεκινώντας από τις 00:01 της 6ης Μαρτίου 2020.

2- Να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας 6 χλμ. βόρεια και 6 χλμ. νότια από τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Οι ειδικές παραμέτρους της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντός 7 ημερών.

3- Στις 15 Μαρτίου 2020, θα ξεκινήσει κοινή τουρκο-ρωσική περιπολία κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4 από τον οικισμό Trumba (2 χλμ. Δυτικά του Saraqib) έως τον οικισμό Ain-Al-Havr».

Τα μηνύματα των δυο Προέδρων

Ανακινώντας την συμφωνία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των επιθέσεων διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της Δαμασκού και των θέσεων του ρωσικού στρατού, από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, Τουρκία και Ρωσία μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία της διαδικασίας Αστάνα, της ενότητας της Συρίας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην προσκόλληση της χώρας του στον διάλογο με την Μόσχα και στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου καθεστώτος για το Ιντλίμπ.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την ρωσική πλευρά να ελέγξει στο μέλλον τις κινήσεις της Δαμασκού και υπογράμμισε ότι η τελική λύση για την κρίση της Συρίας θα έρθει μέσα από την διαδικασία και τις συνομιλίες της Γενεύης.

Τα κέρδη του Πούτιν, οι απώλειες του Ερντογάν

Η νέα συμφωνία ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό την ρωσική πλευρά, η οποία την προηγούμενη περίοδο είχε φέρει στο προσκήνιο μια παρόμοια συμφωνία, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε αρχικά από την Άγκυρα.

Με την συμφωνία η Ρωσία από την μια κατοχυρώνει τα όσα εξασφαλίστηκαν στο πολεμικό πεδίο κατά την προηγούμενη περίοδο, τις περιοχές που ήλεγξαν από κοινού συριακές, ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις και κυρίως τον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος ενώνει την Δαμασκό με το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Από την άλλη, «σπρώχνει» τις ένοπλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο Ιντλίμπ, προς τα σύνορα της Τουρκίας. Η Τουρκία φυσικά για μια ακόμη φορά δεσμεύεται για τον έλεγχο αυτών των ομάδων.

Η Τουρκία λίγο πριν την συνάντηση της Μόσχας ευελπιστούσε για μια ζώνη ασφαλείας στο Ιντλίμπ και την επιστροφή στους αντάρτες εδαφών που κατέλαβε η Δαμασκός κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη σήμερα στην Μόσχα. Απεναντίας, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ πλέον είναι ελεύθερος να φέρει πίσω την κρατική εξουσία σε περιοχές του Ιντλίμπ και να ελέγξει τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Επίσης, πολλά παρατηρητήρια του τουρκικού στρατού παραμένουν σε καθεστώς de facto ομηρίας στο Ιντλίμπ, καθώς στην νέα περίοδο θα παραμείνουν αποκομμένα από τις περιοχές του Ιντλίμπ που ελέγχουν τουρκικός στρατός και συμμαχικές δυνάμεις. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, μια καλά ενημερωμένη πηγή στην Άγκυρα το βράδυ της Πέμπτης σημείωνε χαρακτηριστικά στην Κ ότι «πλέον έχει έρθει η στιγμή για να μετρήσει τις απώλειες και τις πληγές της η Άγκυρα στο Ιντλίμπ και να επιχειρήσει να «προφυλάξει» ότι μπορεί «κρατηθεί» στο κομμάτι που παραμένει υπό τον έλεγχο της».

Για τους κατοίκους της Συρίας το σίγουρο είναι ότι η νέα συμφωνία παρέχει περιθώρια ανάσας καθώς τερματίζονται οι εχθροπραξίες για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές η κατάσταση στο Ιντλίμπ παραμένει «εύθραυστη» και καμία πλευρά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών θα έχει μέλλον και μόνιμη βάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*