Αμετανόητη και επικίνδυνη: Aνακοίνωση μίσους από Σ. Νικολάου για τον Β. Δημάκη – Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική μίσους της Νικολάου – Δυναμικό παρόν αλληλεγγύης στον Β. Δημάκη

Με αναλυτική ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα, η Γ.Γ Αντεγκληματικής πολιτικής Σ. Νικολάου, φέρεται να επιμένει στην ανάλγητη πολιτική της που ταυτίζει τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη με τις απαράδεκτες απόψεις της για τον νέο σωφρονισμό της καταστολής, της ασφάλειας και της καταπάτησης δικαιωμάτων.

Η κ. Νικολάου, μιλά για εκβιασμό σε βάρος της κυβέρνησης και επιτίθεται στον Βασίλη Δημάκη τον οποίο συνδέει με γεγονότα και εκδηλώσεις στις φυλακές σε σχέση με τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνοντας ότι η μεταγωγή του στα Γρεβενά ήταν εκδικητική και τιμωρητική!

Αμετανόητη και επικίνδυνη θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ενός νέου κρατούμενου που απλώς θέλει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Η κ. Νικολάου δεν ανήκει στο δικαιικό μας σύστημα. Προφανώς ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που της δίνει εξουσία και την καλύπτει.

Η ανακοίνωσή της:

«Ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης, των φορέων της, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, που βρίσκονται υπό την πολιτική της καθοδήγηση, είναι η εφαρμογή της πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό έργο, πάντοτε, όμως, στα πλαίσια της νομιμότητας και υπό την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όταν, δε, της ζητείται να παραβιάσει τον νόμο και τις διαδικασίες, η απάντηση που οφείλει να δίνει είναι αμείλικτη και παραδειγματική. Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε περιπτώσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει αποδεκτό ένα κοινωνικά δίκαιο αίτημα, είναι υποχρεωμένη να το πράττει, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη νομιμότητα και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Σε αδρές γραμμές, αυτές είναι οι πάγιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες πορευόμαστε τους λίγους αυτούς μήνες που προσπαθούμε να αναμορφώσουμε τη σωφρονιστική πολιτική στην χώρα μας. Είναι οι ίδιες ακριβώς αρχές που διαμόρφωσαν το πλαίσιο των αποφάσεων στην περίπτωση Δημάκη. Και είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές που όσοι ασκούν κακοπροαίρετη κριτική, επιθυμούν να παραβιάσουμε, για να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια στην περίπτωση του Δημάκη;

 

Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική μίσους της Νικολάου

Υπόθεση Δημάκη: Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική μίσους της Νικολάου

Με Δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν και επιμένει στις απαγορευτικές πολιτικές περιορισμού του νεαρού κρατούμενου Β. Δημάκη, δεν υιοθετεί τις ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιεί η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Πρόκειται για διαφοροποίηση, που ίσως προοιωνίζεται το άδειασμα της κ. Νικολάου και της σκληρής γραμμής που ακολουθεί σε θέματα δικαιωμάτων κρατουμένων.

Τι λέει το Δελτίο Τύπου

Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα.

Δυναμικό παρόν αλληλεγγύης στον Β. Δημάκη

Δυναμική είναι η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον νεαρό κρατούμενο Β. Δημάκη. Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή και της ομάδας #SupportArtWorkers για τον Βασίλη Δημάκη που βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας.

Η συγκέντρωση στη συμβολή της λεωφόρου Κατεχάκη με την οδό Κανελλοπούλου (μετρό Κατεχάκη) είναι μεγάλη ενώ πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησε η πορεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά: «Ενάντια στο κράτος το εκδικητικό, θέλουμε τον Δημάκη στο Πολιτικό», έδωσε τον παλμό και ακολούθησε το: «Αυτοί που τώρα τρομοκρατούν /με του λαού την πάλη θα λογαριαστούν».

Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες του κρατούμενου-φοιτητή, έφτασαν λίγο πριν την πύλη εισόδου του υπουργείου όπου βρήκαν παρατεταγμένες τρεις κλούβες που δημιουργούσαν φραγμό προκειμένου να αποτρέψουν την προσέγγιση του κτιρίου.

Με κεντρικό σύνθημα της πορείας το: «Δεν είν’ δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία / Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία» και το μήνυμα ξεκάθαρο: ενάντια στην «αδιαφορία της Πολιτείας και την αναλγησία του σωφρονιστικού συστήματος» το συγκεντρωμένο πλήθος βρέθηκε με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε όσους εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε λευκή απεργία τον Β. Δημάκη που μέχρι και σήμερα παλεύει για την εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών.

Kαι στην Θεσσαλονίκη

Chris Avramidis@chris_avramidis
Με ένα βιβλίο και μια φωτογραφία του.

Αλληλεγγύη στον

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*