Αμερικανός δημοσιογράφος «στρίμωξε» τον Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου και έχασε τα λόγια του (Video) — Στην Ουάσινγκτον και ο Νίκος Δένδιας. Θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή «Morning Joe» (Eurokinissi)
Με ιδιαίτερα εμφανή αμηχανία και έναν μικρό πανικό απάντησε σε ερώτηση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έλεγε κανείς, πως είναι λογικό μιας και δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, πάρα μόνο όσες ερωτήσεις αφορούν το αγαπημένο του φαγητό ή το πόσο «άριστος» είναι.

Συγκεκριμένα, κατά την ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον γνωστό δημοσιογράφο David Ignatius, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Georgetown University, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την πρόσφατη έκθεση – κόλαφο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου και έχασε τα λόγια του…

Μάλιστα, η αμηχανία του είναι τόσο εμφανής, που κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να βγει λέξη από το στόμα του. Κομπιάζει, γελάει, κοιτάει δεξιά και αριστερά ψάχνοντας επιβεβαίωση για τα λεγόμενα του, ενώ κουνάει συνεχώς τα χέρια του.

«Ο Παγκόσμιος Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) κατέταξε την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στην ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, παίρνοντας τη θέση της Βουλγαρίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα στοιχεία σας προβληματίζουν. Πείτε μας γιατί συνέβη αυτό και τι θα κάνετε» ήταν η ερώτηση του David Ignatius ο οποίος είναι αρθρογράφος στην Washington Post και επιστημονικός συνεργάτης στο Harvard Kennedy School.

«Πρώτα από όλα αν αναφέρεστε στην έκθεση από μία γαλλική ΜΚΟ, εγώ, εε (σ.σ. κάνει χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια) διαφωνώ με το πιο εμφατικό τρόπο με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε ελεύθερη δημοκρατία και αν δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα θα δείτε ότι οι περισσότερες είναι κριτικές. Είναι μία χώρα που ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει ό,τι θέλει» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίχως βεβαίως να πείσει τον συνομιλητή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από το Georgetown University.

 

Στην Ουάσινγκτον και ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον ΜπλίνκενΣτην Ουάσινγκτον και ο Νίκος Δένδιας

Το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Την Τρίτη 17 Μάϊου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις, στο State Department, διαδοχικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι.

Με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αναμένεται να συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ουκρανία.

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα, αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την προστασία των θαλασσών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα.