Αμερικανική παρέμβαση για τον Έβρο. Σε ανοιχτή γραμμή με Αθήνα και Άγκυρα – Ρώμη: Πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ σε όποιον πετάει μάσκες έξω από τους κάδους

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με την Άγκυρα και την Αθήνα ώστε να εξομαλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο.

Ο Μάθιου Πάλμερ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι τον Μάρτιο είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη με στόχο τη μείωση των εντάσεων. «Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε μιλώντας στο γερμανικό Think Tank «Μarshall Fund».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική και την τουρκική πλευρά, ώστε να αποκλιμακωθούν οι όποιες εντάσεις.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ δηλώνουν δημοσίως ότι έχουν αναλάβει ρόλο… πυροσβέστη, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι… δεν συνέβη τίποτα στον Έβρο.

 

Ρώμη: Πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ σε όποιον πετάει μάσκες έξω από τους κάδους

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, με απόφασή της, όρισε ότι στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο από 250 μέχρι 500 ευρώ στους πολίτες που πετούν μεταχειρισμένες μάσκες σε δρόμους, πάρκα, παραλίες και γενικότερα εκτός των κάδων απορριμμάτων. Το ίδιο θα ισχύει και για τα προστατευτικά γάντια.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα πεζοδρόμια, οι χώροι πράσινου, αλλά ακόμη και πολλοί κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών έχουν γεμίσει με χάρτινες ή και πάνινες μεταχειρισμένες μάσκες.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, παράλληλα, αναφέρει ότι τα αντικείμενα αυτά δεν πρέπει να απορρίπτονται ούτε στους μικρούς κάδους στο εσωτερικό των γραφείων και χώρων εργασίας γενικότερα.

Η κίνηση αυτή της δημάρχου της Αιώνιας Πόλης θεωρείται και συνέπεια των καταγγελιών μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα οποία σε πρόσφατες εκστρατείες καθαρισμού παραθαλάσσιων εκτάσεων -όπως και στις όχθες του Τίβερη και του ποταμού Πάδου- εντόπισαν και μάζεψαν χιλιάδες προστατευτικές μάσκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*