Αλ. Τσίπρας με εργαζόμενους ΕΥΔΑΠ: Το νερό δεν πωλείται (βίντεο) – ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από τον “Μπίμπι” υπάρχει και η Παλαιστίνη

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη 30/6 με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης»

«Θα πούμε το νερό-νεράκι;», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Ηλία Κορλό, να απαντά: «Έτσι φαίνεται, γι’ αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να μη συμβεί αυτό».

«Ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κορονοϊό εποχή και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης δεν είναι κάτι καινούριο, ότι «κι άλλες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έναν βαθμό, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε και δεν τα κατάφερε».

Πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε πολύ μεγάλες πιέσεις από την τρόικα: «γιατί η βασική λογική είναι η λογική ότι όλα πωλούνται και αγοράζονται και ρυθμίζονται από την αγορά».

Είπε ότι «η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι γνωστή, είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά». Όμως, υπογράμμισε, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο

όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής πια επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν όρο δραματικό κι αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν ακόμα κι αυτοί που έλεγαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι όλα ιδιωτικά και δεν χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία, ότι στη δύσκολη στιγμή όλοι προστρέχουν στο δημόσιο νοσοκομείο». «Μιλάνε τώρα για ένα νέο ΕΣΥ ποιοι; Αυτοί που σνόμπαραν το ΕΣΥ», σχολίασε, για να σημειώσει πως «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών», όπως είναι το νερό.

Τόνισε ότι «ορισμένα αγαθά κρίσιμα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν μπορούν να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμα αγαθά». Εξήγησε ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε στη συνταγματική αναθεώρηση να εντάξει το νερό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως «δεν έγινε δεκτό γιατί δεν ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση».

Προσπάθησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «να υπάρχει στο Σύνταγμα μας ως δεδομένο ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, προς το αγαθό που λέγεται νερό, θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη». Είπε ότι για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους, επειδή το νερό δεν βρίσκεται εν αφθονία στη φύση, το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης όλων στο νερό δεν μπορεί να μην έχει ένα εύλογο τίμημα. Όμως, τόνισε, «πρέπει να είναι δίκαιο αυτό το τίμημα και οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην το στερούνται».

Υπογράμμισε ότι «μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να την κάνει μονάχα το κράτος, η Πολιτεία, στην οποία σήμερα
μετά την πανδημία όλοι προστρέχουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σήμερα όχι έξι μήνες πριν- είναι τελείως εκτός πλαισίου και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει ξανά μια μεγάλη καμπάνια για την αξία του δημόσιου αγαθού του νερού «και θα βρεθούμε απέναντι στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΕΥΔΑΠ παγίων όπου το 1999 όταν έγινε μερική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έμεινε έξω και σωστά». Σημείωσε ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αποτιμηθούν, αλλά και ότι τα δίκτυα και τα πάγια δεν μπορούν να πουληθούν.

Τόνισε ότι ακόμα και σε χώρες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αυτό δεν έχει γίνει, «δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμηση τους είναι τόσο εξευτελιστική όπως προτείνεται εδώ». «Η στάση η δική μας είναι στάση αρχής ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης», υπογράμμισε.

Ο Ηλίας Κορλός είπε ότι φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και για όλη την περιοχή, δηλαδή για περίπου 5 εκατ. ανθρώπων, ένας ιδιώτης «και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα». Τόνισε ότι «σε όποια χώρα του κόσμου, ευρωπαϊκή ή αλλού, ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας», καθώς «ακόμα κι αν δεν διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και για τους πολίτες και για τους αγρότες, που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή το νερό.

Ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και δεν θα αυξηθεί η τιμή, «γιατί ανταγωνιστικό είναι το πλαίσιο όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά», όμως «θα φύγει η ΕΥΔΑΠ, θα έρθει ένα μονοπώλιο ιδιωτικό, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και θέματα εθνικής ασφάλειας», καθώς «σήμερα η ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού» και πως «όλα αυτά θα περάσουν ως σχεδιασμός στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας σε έναν ιδιώτη, θα γνωρίζει πράγματα που δεν πρέπει να τα γνωρίζει ένας ιδιώτης». Είπε επίσης ότι υπάρχει το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων «που το χειριζόταν η ΕΥΔΑΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι», όμως «φοβόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ιδιώτη».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από τον “Μπίμπι” υπάρχει και η Παλαιστίνη

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από τον "Μπίμπι" υπάρχει και η Παλαιστίνη

Κίνηση με πολιτικό και εσωκομματικό μήνυμα από τον Πάνο Σκουρλέτη που συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Κουμουνδούρου

Σε μία κίνηση που σαφώς σχετίζεται με τις εντυπώσεις που δρομολόγησε η δημοσιοποίηση του ηχητικού με τους διαλόγους του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως όμως και με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ,προχώρησε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Πραγματοποίησε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, επίσημη συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης.

Η συνάντηση

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Μαργουάν Τουμπάσι στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Ράνια Σβίγκου και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αρμόδιες για ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα αντίστοιχα, όπως και οι Συντονιστές του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάνος Τριγάζης και Νεκτάριος Μπουγδάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση «επιβεβαιώθηκαν οι μακρόχρονες και αδιάρρηκτες, αμοιβαίες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και η αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης». Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό. Σε μία περίοδο μάλιστα που τίθεται θέμα προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης αφού σε ανάλογη λογική κινείται η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης «υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη του για την προσάρτηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, από την κυβέρνηση του Ισραήλ», και ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη κίνηση παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, σειρά Ψηφισμάτων και Αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δυναμιτίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλή συνύπαρξη των λαών της περιοχής».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από τον
Από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.Α του ΣΥΡΙΖΑ  

Σχέσεις με το Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των προνομιακών σχέσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το Ισραήλ, έθιξε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και ο Νίκος Φίλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας έτσι εμμέσως το θέμα της παρέμβασης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε δικαστικές υποθέσεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Παρεμβάσεις που -σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Νίκος Παππάς- έγιναν μετά από σχετική έκκληση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου. Μάλιστα στο ηχητικό που καταγράφει τον διάλογο, ο Μ.Νετανιάχου αποακαλείται από τον Σ.Μιωνή με το παρωνύμιο «Μπίμπι».

Διαψεύδει ο Σάκης Παπαδόπουλος

Να σημειωθεί ότι σε διευκρινιστική δήλωση προέβη σήμερα ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος. Δημοσιεύματα σε ιστότοπους τον ήθελαν να έχει παραδεχθεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά ο ίδιος επισήμανε ότι στην επίμαχη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε την φράση «κάποιοι από εμάς» εννοώντας όμως τους πολιτικούς γενικά. Το έκανε μάλιστα με αφορμή μάλιστα τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.