Αλ. Τσίπρας: Η πληρωμή εργαζομένων με ρεπό δεν είναι στροφή στο μέλλον * Κάτσης: «Τι σημαίνει η πρόταση Μητσοτάκη για εστίαση μόνο για εμβολιασμένους;»

Με το εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της 24ωρης γενικής απεργίας – Όποιος δουλεύει υπερωρίες, το κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για να παίρνει ρεπό, υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ

Με το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της 24ωρης γενικής απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου». Αναφερόμενος δε στις απλήρωτες υπερωρίες έναντι ρεπό που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά πως «ο κύριος Χατζηδάκης θέλει να μας πείσει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό αποτελεί στροφή προς το μέλλον».

Υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργατικό νόμο. Είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό. Διότι είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «όλα αυτά αφορούν κάθε πολίτη, είτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα», διότι όπως είπε «οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία της εργασίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά στενά τους εργαζόμενους». «Είναι θέμα για το τι κοινωνία θέλουμε, τι δημοκρατία θέλουμε και υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων» είπε.

Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός ότι «οι απορρυθμίσεις αυτές, που είναι βαθιά αντιλαϊκές  και αντεργατικές δεν έχουν τη στήριξη παρά μίας μικρής μειοψηφίας, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις» και δεσμεύθηκε πως «θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό πρόσημο, να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μία κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής».

Δ. Μπράτης: «Σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του αιώνα – Καταργεί δικαιώματα που κατέκτησαν στο Σικάγο»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο επεφύλασσε από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία ευκαιρία να προβάλλουν έστω και λίγο τα κανάλια τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ».

«Οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εργασίας έχουν δική τους πρωινή εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο», σχολίασε σκωπτικά ο Δ. Μπράτης, διαπιστώνοντας «έλλειμμα λειτουργίας των Θεσμών σε σχέση με τη δυνατότητα των συνδικάτων να ενημερώσουν την κοινή γνώμη», καθώς όπως κατήγγειλε «κανένα Μέσο ενημέρωσης, ούτε ιδιωτικό ούτε η δημόσια τηλεόραση, όχι μόνο δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς για να πούμε τις απόψεις μας, αλλά δεν διαθέτει ούτε το στοιχειώδη σε ένα δημοκρατικό κράτος χρόνο για να πούμε τις θέσεις μας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, ο Δ. Μπράτης το χαρακτήρισε ως «τη σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του αιώνα, αφού καταργεί δικαιώματα που κατέκτησαν από τον προηγούμενο αιώνα στο Σικάγο».

Κατηγόρησε τον Υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, πως «δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι δεν καταργεί το 8ωρο» και πως «βγαίνει κάθε εβδομάδα με ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο σενάριο το σενάριο της δήθεν τετραήμερης εργασίας».

«Όποιος δουλεύει υπερωρίες, το κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για να παίρνει ρεπό κάποια στιγμή» επεσήμανε ο Δ. Μπράτης, προεξοφλώντας πως η κινητοποίηση της 10ης Ιούνη θα έχει μεγάλη συμμετοχή. Την χαρακτήρισε «ξέσπασμα του κόσμου απέναντι σε αυτά που νομοθετούνται στην περίοδο της πανδημίας όπου η κυβέρνηση από την μια πλευρά ζητά την συναίνεση του κόσμου από την άλλη νομοθετεί στην Βουλή καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο».

 

Μ. Κάτσης: «Τι σημαίνει η πρόταση Μητσοτάκη για εστίαση μόνο για εμβολιασμένους;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναπάντητους τους πανηγυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντά από το βήμα της Βουλής για τους ρυθμούς εμβολιασμού της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Απευθυνόμενος στον Γ. Γεωργαντά μετά την κάθοδό του από το βήμα, ο Μ. Κάτσης πήρε το λόγο τονίζοντας: «Δεν κατανοώ την επιθετικότητά σας κ. Υφυπουργέ, καλύτερα απευθυνθείτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ακούσατε μήπως ότι ο ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σήμερα σε κανάλι δήλωσε ότι ούτε αρκετά εμβόλια υπάρχουν, ούτε διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό;» ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Ο κ. Πέτσας δεν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν έλεγε για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα;» ασκώντας κριτική για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δήλωση του Κ. Μητσοτάκη  ότι «κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στους επιχειρηματίες της εστίασης να δέχονται μόνο εμβολιασμένους» και απευθυνόμενος προς τον Γ. Γεωργαντά τον ρώτησε: «Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό στους πολίτες και στους εστιάτορες αν το συνδέσετε με την δήλωση του κ. Θεμιστοκλέους;». Τόνισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση κάνει διάκριση στους πολίτες σε «σαν να είναι ατομική η ευθύνη η μη πρόσβαση στους εμβολιασμούς»

Στη συνέχεια επέκρινε το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήρθε στη Βουλή για να πει ότι όλα οδεύουν καλώς αλλά δεν βρήκε λέξη να πει για την 100% θνησιμότητα στις ΜΕΘ της Αιτωλοακαρνανίας και της Έδεσσας, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση αμετανόητα νεοφιλελεύθερη όταν ανασύρει το από το πρόγραμμά της την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του κλεισίματος νοσοκομείων.

«Η Ευρώπη και η Αμερική αλλάζει και εσείς δεν έχετε βγάλει κανένα συμπέρασμα από την πανδημία και την χρησιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας»

Τέλος, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε το γεγονός ότι από τη συζήτηση στη Βουλή λείπουν οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζετε το ζήτημα του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid ως ένα τεχνικό ζήτημα ψηφιακής διακυβέρνησης ενώ είναι πολιτικό και αφορά το συνολικότερο σχέδιο ανοίγματος του Τουρισμού με υγειονομική ασφάλεια».