Αλλαγές στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο! Τι ισχύει για ταξί και ΙΧ – Αναδρομικά: H πρώτη πληρωμή στους κληρονόμους – Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα οι πληρωμές

ταξί

Προσοχή πόσοι μπαίνετε στα ΙΧ και στα ταξί.

Μεγάλη προσοχή στα SMS στο 13033, στον αριθμό των επιβαινόντων σε αυτοκίνητα και ταξί, στη χρήση της μάσκας εντός των οχημάτων, αλλά και στις απαραίτητες βεβαιώσεις μετακίνησης, καθώς έχει ανακοινωθεί σκληρό lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, οπότε μέχρι τότε, θα παραμείνουν κλειστά καταστήματα και για την μέθοδο του click away.

Ταξί και ΙΧ

Επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και σε ΙΧ αυτοκίνητα.

Εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Γραπτή βεβαίωση και sms στο 13033 για τη μετακίνηση με ΙΧ

Σε ό,τι αφορά στις γραπτές βεβαιώσεις, οδηγοί κι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας τους, τα οποία χορηγεί ο εργοδότης είτε μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πρόκειται για τη Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου.

Προσοχή όμως, αντιστοίχως και οι επιβάτες στα ΙΧ θα πρέπει να έχουν ανάλογες βεβαιώσεις, είτε απεσταλμένα SMS στο 13033 με την αιτιολογία μετακίνησής τους με το ΙΧ.

Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

  • Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό κι επιβάτη
  • Στο ΙΧ η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

 

Αναδρομικά: H πρώτη πληρωμή στους κληρονόμους

Για τις 14 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η πρώτη μεγάλη πληρωμή των αναδρομικών για τους κληρονόμους δικαιούχους

Όπως γράφουν Τα ΝΕΑ σχεδιάζεται και δεύτερη πληρωμή για τα αναδρομικά μέσα στον Ιανουάριο .
Και οι δύο πληρωμές, θα αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν κάνει νωρίς την αίτηση και έχουν υποβάλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας οι θανόντες οι οποίοι ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο – από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 – και συνεπώς και οι κληρονόμοι τους ανέρχονται σε 172.222.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις με περισσότερες από τις μισές να έχουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, δηλαδή:

-Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς
-Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
-Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης
-Υπενθυμίζεται ότι το περιθώριο επισύναψης των πιστοποιητικών που απαιτούνται εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα οι πληρωμές

επιστρεπτέα προκαταβολή

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του πέμπτου κύκλου για την επιστρεπτέα προκαταβολή με στόχο η εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5 θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την 4, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις θα «δανειστεί» χαρακτηριστικά από τους τρεις πρώτους κύκλους.

Μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα δοθεί η υπουργική απόφαση για να νέα φθηνά κρατικά δάνεια. Το συνολικό ύψος του πέμπτου κύκλου θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται εάν παρατηρηθεί μεγάλη συμμετοχή να αυξηθεί το ποσό που τελικά θα δοθεί. Να σημειωθεί ότι το 50% θα είναι επιχορήγηση και δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μείωση του τζίρου κατά την περίοδο των γιορτών.

Αφού εκδοθεί η υπουργική απόφαση θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η διαδικασία πληρωμής των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη όπως συνέβη στον τέταρτο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ύψος του κρατικού δανείου που δικαιούνται οι πληττόμενοι.

Η αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου και τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown. Εκεί θα φανεί η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό που αναλογεί ανά δικαιούχο θα υπολογισθεί με βάση αλγόριθμο που θα οριστικοποιηθεί στη συνέχεια. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι επαγγελματίες στην ΑΑΔΕ να φανεί το πλήγμα που δέχθηκαν το εν λόγω δίμηνο, ούτως ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το ελάχιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή η Επιστρεπτέα 5 είναι συνέχεια της 4 για να βγει το τελικό ποσό χορήγησης θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την επιστρεπτέα 4.

Όπως και στον τέταρτο κύκλο έτσι και στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας θα ισχύει ο όρος επιδότησης του 50% του ποσού

Δηλαδή, τα μισά χρήματα του δανείου που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν στο κράτος. Το υπόλοιπο θα είναι 5ετές χαμηλότοκο δάνειο με περίοδο χάριτος ενός έτους.

Μετά την έκδοση της τελικής απόφασης θα γίνει η καταβολή του ποσού η οποία υπολογίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό.

Σε περίπτωση νέων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα μέσα στο 2020 οι οποίες θα είναι επιλέξιμες σύμφωνα με πληροφορίες και στον επόμενο κύκλο προκήρυξης θα ληφθεί υπόψη η πτώση τζίρου σε σχέση με περίοδο κατά την οποία δεν ισχύουν περιορισμοί. Δηλαδή για επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 θα υπολογιστεί η πτώση τζίρου σε σχέση με την περίοδο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους θα υπολογιστεί αν υπήρχε πτώση τζίρου το Νοέμβριο – Δεκέμβριο σε σχέση με την πορεία πχ τον Ιούλιο Αύγουστο του 2020. Απαιτείται ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστον την περίοδο προ των περιοριστικών μέτρων. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021.