Αλεξ. Αδαμίδης για την παραγραφή: «Η νοοτροπία κάντε ησυχία για να μην γίνει κακό στο άθλημα» αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος

 Ο  Αλέξανδρος Αδαμίδης, πληρεξούσιος δικηγόρων των αθλητών της γυμναστικής, που συγκλόνισαν με τις αποκαλύψεις τους για την πολλαπλή κακοποίησή τους, διατυπώνει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την απόφαση να παραγραφούν τα αδικήματα.

Την ώρα που συνεχίζονται οι καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, την ίδια στιγμή στο αρχείο λόγω παραγραφής αδικημάτων με τη σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών μπήκε η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες μέσω επιστολών σε θεσμικούς παράγοντες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, που ήρθαν στο «φως» αρχές Απριλίου 2021. Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, αναφέρει ότι  οι πράξεις που καταγγέλθηκε ότι διαπράττονταν σε βάρος των κοριτσιών αφορούν πλημμελήματα και επομένως έχουν υποπέσει σε παραγραφή εδώ και αρκετά χρόνια και έτσι δε θα μπορούσε να γίνει καμία ποινική αξιοποίηση τους.

Μάλιστα η  απόφαση ήρθε λίγες ώρες μετά την εξομολόγηση της αθλήτριας και μέλους της εθνικής ομάδας Μαρίας Παπάκου, η οποία κατήγγειλε πως σε ηλικία 14 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητή της. Η αθλήτρια είναι μία από τις καταγγέλλουσες αθλήτριες.

Η απόφαση αυτή, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ο δικηγόρος  των καταγγελόντων αθλητών/τριών της Γυμναστικής,  Αλέξανδρου  Αδαμίδη, ο οποίος σε δήλωση του επιρρίπτει ευθύνες στις Αθλητικές αρχές, καθώς νίπτουν τας χείρας τους, χλευάζοντας, κάποιοι από αυτούς, τους αθλητές που προχώρησαν σε καταγγελίες! Μάλιστα ο δικηγόρος, προειδοποιεί ότι όσοι ανακουφίστηκαν από την ποινική παραγραφή των καταγγελιών: αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι παρωνυχίδα σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί, τόσο σε γεγονότα όσο και σε πρόσωπα. Θα υπάρχει συνέχεια.

Η δήλωση του Αλ. Αδαμίδη:

«Η απόφαση των δεκάδων αθλητών της γυμναστικής για την κοινοποίηση των πρακτικών κακοποίησής τους από μερίδα προπονητών/τριών πηγάζει κυρίαρχα από την αγάπη τους για το άθλημα και την επιθυμία τους να προφυλάξουν τη νέα γενιά. Γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί καθόσον πέρασαν πολλά χρόνια. Ωστόσο, με ανοιχτή την πειθαρχική διαδικασία, αλλά και για λόγους ηθικής τάξης,  τα ερωτήματα που τέθηκαν μετά τις αποκαλύψεις τους παραμένουν και ζητούν απαντήσεις:

  • ήταν τελικά κοινό μυστικό ή όχι η κακοποίηση στο χώρο της γυμναστικής;
  • γιατί δεν μιλούσαν τότε και ακόμη κρατούν το στόμα τους κλειστό, οι παράγοντες, οι υπόλοιποι συναθλητές/τριες και άλλοι ηθικά ακέραιοι προπονητές/τριες;
  • πώς είναι δυνατόν κάποιοι από τους καταγγελόμενους/ες να ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τον αθλητισμό και μάλιστα σε ακαδημίες ή σχολεία με μικρά παιδιά; Ίσως και σε πανεπιστήμιο;
  • δεν έχει θιγεί κανείς από τις καταγγελίες; Γιατί δεν αντέδρασε ούτε ένας/μία;
  • κάποιοι από αυτούς απασχολούνται ακόμη και σήμερα στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία; Και αν ναι, ποιος ευθύνεται γι΄ αυτό;

Η νοοτροπία «κάντε ησυχία για να μην γίνει κακό στο άθλημα» αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος. Ο κοινός νους θα επέβαλλε αρχικά την κλήση σε παροχή εξηγήσεων των καταγγελόμενων (τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται από τις 28 / 10/ 21 στην διάθεση του Υφυπουργού Αθλητισμού, του ΓΓΑ, της ΕΦΙΠΗΔ ΕΟΕ και της Ομοσπονδίας Γυμναστικής) και την αναστολή ισχύος κάθε σύμβασης εργασίας τους, που έχει σχέση με τον αθλητισμό και παιδιά, τουλάχιστον μέχρι την οριστική πειθαρχική διευθέτηση των καταγγελιών, διότι η παραγραφή δεν σημαίνει ότι αθωώθηκαν οι καταγγελόμενοι/ες. Αντίθετα, οι αρμόδιες Αθλητικές Αρχές νίπτουν τας χείρας τους, χλευάζοντας, κάποιοι από αυτούς, τους αθλητές που προχώρησαν σε καταγγελίες!

Για τους αθλητές αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα όλη η νέα γενιά είναι υποψιασμένη, όλοι οι γονείς ψάχνονται, όλοι οι προπονητές έχουν το νου τους! Και κάτι τελευταίο για όσους ανακουφίστηκαν από την ποινική παραγραφή των καταγγελιών: αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι παρωνυχίδα σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί, τόσο σε γεγονότα όσο και σε πρόσωπα. Θα υπάρχει φυσικά συνέχεια. Δυστυχώς γι΄αυτούς!»