Αλβανία: Κλειστή η κάμερα του αστυνομικού τη στιγμή της δολοφονίας του 25χρονου – Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη

Αλβανία: Κλειστή η κάμερα του αστυνομικού τη στιγμή της δολοφονίας του 25χρονου

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Κλόντιαν Ράσα, την ώρα που η οργή στην Αλβανία ξεχειλίζει, ενώ τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα επεισόδια της Τετάρτης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η κάμερα στη στολή του αστυνομικού ο οποίος ενεπλάκη στον θανάσιμο πυροβολισμό του 25χονου ήταν κλειστή την ώρα του συμβάντος, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα για τον βαθμό της εμπλοκής του στην υπόθεση.

Έμπιστη πηγή κοντά στην αστυνομία δήλωσε στο euronews ότι περίπου 40 με 65 κάμερες αστυνομικών είναι εκτός λειτουργίας ενώ δεν έχουν επιδιορθωθεί επειδή το συμβόλαιο με την εταιρεία προμήθειας έχει τερματιστεί.

Την ίδια ώρα, οι φωνές για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Sander Lleshaj πυκνώνουν.

Η αδελφή του θύματος είπε στην ίδια πηγή ότι ο αδελφός της δεν είχε όπλο μαζί του και είχε βγει για να αγοράσει τσιγάρα λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

«Θέλω να μάθω γιατί σκοτώθηκε ο αδελφός μου. Γιατί τον σκότωσαν αφού δεν είχε όπλο μαζί του», αναρωτήθηκε η Σιμπόρα Ράσα.

Ο αστυνομικός που ενεπλάκη στο συμβάν είναι πλέον αντιμέτωπος με κατηγορίες για «φόνο που υπερβαίνει τα όρια της αναγκαίας προστασίας».

Σύμφωνα με τα αλβανικά Μέσα, η αστυνομία δήλωσε πως «ο νεαρός προσπάθησε να ξεφύγει κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο», ενώ εμφάνισε ως αποδεικτικό στοιχείο ένα πυροβόλο μετά από έρευνα στη γύρω περιοχή.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ShCBA) ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, ενώ ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Rasha συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Ο 31χρονος αξιωματικός έγινε μέλος της Κρατικής Αστυνομίας πριν από πέντε χρόνια και εντάχθηκε στη μονάδα των ειδικών δυνάμεων, γνωστή ως «Οι αετοί», πριν από ένα μήνα περίπου. Αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Πέμπτη όπου θα γίνουν γνωστές και οι κατηγορίες.

Εκατοντάδες πολίτες αψήφησαν την Τετάρτη τη βροχή και την κυβερνητική απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στην Αλβανία, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας.

Τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί, ένας διαδηλωτής και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων, στην προσπάθεια των διαδηλωτών να εισέλθουν στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αλβανικές αρχές έχουν επιβάλει διάφορα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, όπως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, υποχρεωτικής χρήσης μάσκας καθώς και ολονύκτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι η συγκέντρωση δεν ήταν πολιτική, ωστόσο κάποιοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εθεάθησαν ανάμεσά τους. Τον Απρίλιο του 2021 θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Βολές από τον Αλβανό πρόεδρο για αύξηση της αστυνομικής βίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι το περιστατικό «συγκλόνισε βαθιά» όλους στη χώρα, ωστόσο κατηγόρησε τους αξιωματούχους για την αύξηση της αστυνομικής βίας.

Όπως σημείωσε, τα τελευταία δύο χρόνια κλιμακώθηκαν οι πράξεις ακραίας και μη ενδεδειγμένης βίας από την αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η άμεση ευθύνη των ανώτερων αξιωματούχων και των ηγετών της Αστυνομίας της Πολιτείας, καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν είχαν ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για μηδενική ανοχή για τέτοιες ενέργειες».

 

Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη

Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη

Η απόφαση-ορόσημο του ΟΗΕ αφαιρεί την κάνναβη από τον κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών, εκσυγχρονίζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και ανοίγοντας τον δρόμο στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Ενιαία Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά, μετά από 60 χρόνια προχώρησε σε επαναξιολόγηση σχετικά με την επικινδυνότητά της κάνναβης, λαμβάνοντας μία απόφαση ορόσημο.

Σε αυτή την Σύμβαση, η κάνναβη συμπεριλαμβάνεται σε δύο σημεία: στο Παράρτημα 1, όπου καταγράφονται όλα τα διαθέσιμα σκληρά και επικίνδυνα ναρκωτικά και το Παράρτημα 4. Εκεί παρατίθενται ονόματα ουσιών που δεν έχουν καμιά απολύτως χρησιμότητα ή που θεωρούνται ως τα πλέον εξαρτησιογόνα. Ο διεθνής οργανισμός έκανε επαναξιολόγηση ως προς την κάνναβη, διαγράφοντάς την από αυτό το παράρτημα.

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής μιας επιχείρησης που εισάγει, αποθηκεύει και διανέμει φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσουν δύο ακόμη βήματα: μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της χρήσης της και οικονομική στήριξη της έρευνας. Μετά την επαναξιολόγηση από τα Ηνωμένα Έθνη ο κλάδος περιμένει τώρα χαλάρωση των όρων γύρω από τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους.

Γνώστες του κλάδου θεωρούν πάντως ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την κάνναβη, σύμφωνα με την DW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*