Αλέξης Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης με τυμβωρυχία αναδείχθηκε πρωθυπουργός, με τυμβωρυχίες συνεχίζει και τώρα»

Σκληρή απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αλαζονική τυμβωρυχία για το Μάτι – Σφυροκόπημα για τα «χρωστούμενα» όσων είχαν αποπεμφθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν δίστασε να απαντήσει στις απαράδεκτες αθλιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν δίστασε να επενδύσει ξανά στην τραγωδία στο Μάτι για να διαφύγει των ευθυνών του για τις τεράστιες πυρκαγιές.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του κυνικού τυμβωρύχου» ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «με τυμβωρυχία αναδείχθηκε πρωθυπουργός, με τυμβρωρυχίες συνεχίζει και τώρα». Με αυτόν τον τρόπο, συμπέρανε, «ρίχνει λευκή πετσέτα στα ερωτήματα των πολιτών που ζητούν απαντήσεις» και χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού «αντιπολιτική και ανήθικη».

Διάβασε ένα κείμενο του Λευτέρη Κουσούλη, επικοινωνιολόγου του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που έλεγε ότι «η διαρκής επίκληση μίας προηγούμενης τραγωδίας, όπως το Μάτι, με σκοπό τη δικαίωση των ενεργειών της εξουσίας στο παρόν είναι ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει σε μία καταστροφή να κάνει το καλύτερο προσηλωμένη στην εφικτή λύση».

«Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές και αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και οδύνη» συνέχισε, ενώ θύμισε μια προσωπική συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όταν σας συνάντησα κατ’ ιδίαν, ήταν οι μέρες που ο κ Χρυσοχοΐδης που κάθεται δίπλα σας -έχει ο καιρός γυρίσματα- είχε τολμήσει να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε «αυτό ήταν το πολιτικό σας ήθος και παιδεία».

Συνέχισε λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σας είχα πει, ότι σας εύχομαι όσο θα είστε πρωθυπουργός να μην σας τύχει μια τέτοια ανθρώπινη τραγωδία». Ωστόσο υπενθύμισε ότι τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας «με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό, ζητάγατε όλες τις παραιτήσεις και ήταν σημαία σας προεκλογική». Λίγο μετά, συνέχισε, «πήγατε τον ΟΗΕ και είπατε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης».

«Την επόμενη δραματική μέρα ζήτησα από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης των πυρκαγιών, ως όφειλε να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του, ο ίδιος μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση», σημειώνοντας ότι συμφώνησε με αυτή την επιλογή.

«Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε τη μάνικα και θα τον ανταμείψετε για αυτό;» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι χρωστάτε στους υπευθύνους για το Μάτι;
Υπενθύμισε ότι ο τότε αρχηγός της αστυνομίας αποπέμφθηκε, γιατί είχε την ευθύνη για το σχέδιο κυκλοφορίας της περιοχής «ένα σχέδιο ο θεό σαν το κάνει» είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα είναι γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τι του χρωστάτε; Γιατί τον κάνατε ΓΓ ενώ αποπέμφθηκε; Γιατί τον κρατάτε; Δεν είχατε άλλα στελέχη από την παράταξη σας;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπλήρωσε δε πως ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής σήμερα, «ο άνθρωπος που υποτίθεται συντονίζει, αλλά αγνοούσε τι πετάει πάνω από την Εύβοια γιατί ήταν στην Πάρνηθα, ήταν εκείνες τις ημέρες τις κρίσιμες υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Η ίδια η δικαιοσύνη του επιρρίπτει ευθύνες γιατί άργησε έξι ώρες να μεταφέρει τις δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε με νόηματο ερώτημα «γιατί αναβαθμίστηκε και τι του χρωστάτε;»

Σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δειτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο
«Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητήσατε συγγνώμη από τους πολίτες; Αφού στις ομιλίες σας δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μία συγγνώμη, χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο. Συγγνώμη ενώ τα κάνατε όλα τέλεια; Ποιος έκανε το λάθος, πού ήταν το λάθος; Υποκριτική η συγγνώμη σας.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «εξοργίζει ακόμα περισσότερο η προσπάθεια με απειλές στους πυροσβέστες, για να μη μιλήσουν για τις ελλείψεις. Επικροτείτε την ΕΔΕ που διέταξε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής για τους πυροσβέστες που έκαναν τις καταγγελίες;» αναρωτήθηκε.

«Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Εσείς που σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δειτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας. Εσείς κατηγορείτε τους πολίτες που θέλουν εναέρια μέσα όταν χάνεται η περιουσία τους» είπε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε: «οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, εσείς είστε κ. Μητσοτάκη».

Αναφορικά με τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την εντολή μη κατάσβεσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ίδιες και παρόμοιες δηλώσεις έκανε και στη διάρκεια των πυρκαγιών, όπως και οι γαλάζιοι δήμαρχοι Ιστιαίας και Βιλίων.

Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς,«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς,
«Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Βεβαίως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω» είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε, δε, πως «το 112 δρομολογήθηκε το Μάιο του 2019 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είπατε ψέματα ότι φροντίζατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν αυτά που είχαν προβλεφθεί από το διαγωνισμό του Μαΐου του 2019. Όλα τα μέσα που ανήκουν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτά που είχαμε εξασφαλίσει εμείς. Συγκρίνετε όχι με το τι παραλάβατε το 2019 αλλά με το 2018, και άλλη λαθροχειρία».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τόσο τις δρομολογημένες προσλήψεις 500 δασολόγων όσο και τις προσλήψεις 5000 δασοπυροσβεστών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις πέταξε στα σκουπίδια.

«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς, κατάντησε ανέκδοτο. Μιλάτε για επιτελικό κράτος και δεν μπορείτε να κάνετε ούτε ανασχηματισμό από τις πιέσεις» σημείωσε.