Ακρίβεια: Καύσωνας και στις τιμές ρεύματος. Δοκιμάζονται τα όρια του συστήματος ενέργειας —

Πρωταθλήτρια είναι ξανά η Ελλάδα σήμερα με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ και τα υγρά καύσιμα έχουν πάρει την ανηφόρα, μεσούντος του καύσωνα που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα και τις καταναλώσεις.

Αναφορικά με το κόστος της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς, συνεχίζει και σήμερα την ανοδική του πορεία αφού φτάνει στα 139,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιστρέφοντας στα επίπεδα του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου. Παράλληλα, με αυτή τη χονδρεμπορική τιμή σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από την Πολωνία (με 136,07 ευρώ) και τις Βουλγαρία και Ρουμανία (με 135,88 ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έξι ημέρες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει κάνει άλμα της τάξης του 37% περίπου.

Την ίδια στιγμή, δοκιμάζονται τα όρια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ζήτηση πλέον από χθες να ξεπερνά το όριο των 10.000 μεγαβάτ (10.059 μεγαβάτ στις 3 μ.μ.), κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. Οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες αναφέρονται και σε ζήτηση άνω των 10.200 μεγαβάτ, καθώς ο καύσωνας παραμένει και εντείνεται, και η τουριστική περίοδος πλησιάζει στην αιχμή της.

Σε άνοδο και οι τιμές των καυσίμων

Παράλληλα, σταθερά ανοδικά κινούνται και οι τιμές των πετρελαιοειδών τις τελευταίες ημέρες.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες ανέρχεται σε 1,887 ευρώ το λίτρο, έχοντας «κερδίσει» 4,6 λεπτά/λίτρο το τελευταίο περίπου δίμηνο, ενώ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα η μέση τιμή έφτασε στα 2,138 και 2,043 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Και στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) η τιμή έχει εκτοξευτεί σε 1,604 ευρώ/λίτρο, αυξημένη κατά 5,4 λεπτά το τελευταίο δίμηνο.

Για σήμερα αναμένεται περαιτέρω αύξηση στις χονδρικές τιμές της αμόλυβδης και του diesel, που θα αποτυπωθεί στις νέες παραγγελίες των καυσίμων.

Πάντως, η αύξηση αυτή αποτυπώνεται και στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Ε.Ε. (DG Energy) με τις μέσες τιμές της 17ης Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα με 1,883 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη αναρριχάται στην τρίτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες τιμές μεταξύ των 27. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας ξεπερνά ακόμα και την «παραδοσιακά» ακριβότερη Φινλανδία (1,856 ευρώ), ενώ βρίσκεται πίσω από την Ολλανδία (1,984 ευρώ) και τη Δανία (1,923 ευρώ).

Οι Έλληνες καταναλωτές

Πάντως, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας οι 6 στους 10 Έλληνες (61%) ζητούν οικονομικά μέτρα ώστε να περιοριστεί το ύψος των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, όπως φορολόγηση κερδών των εταιρειών ενέργειας και επιβολή ανώτατων τιμών στην ενέργεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.-27 ανέρχεται στο 51%, σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Συγχρόνως, πάνω από τους μισούς Έλληνες (53%) ζητούν την παροχή άμεσης χρηματοοικονομικής στήριξης στα πιο ευάλωτα οικονομικά μέλη της κοινωνίας, έναντι 35% στην Ε.Ε.-27.

Επιπλέον, στη χώρα μας 76% των πολιτών θεωρεί ανεπαρκείς τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα σοβαρότερα προβλήματα στην ανθρωπότητα για το 70% είναι φτώχεια-πείνα-έλλειψη πόσιμου νερού, αλλά και η οικονομική κατάσταση για περισσότερους από 6 στους 10 Έλληνες (64%).

Εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Πάντως, καμία αναφορά στο κόστος ενέργειας δεν έγινε χθες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ. Ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα ενεργειακά εξαντλήθηκε σε δηλώσεις για «το στοίχημα» της πράσινης μετάβασης, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη «μέριμνα» της κυβέρνησης για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών… Επανέλαβε τα περί απόκρουσης των μεγάλων διακυμάνσεων τιμών στο ρεύμα από την κυβέρνησή του, κάτι που, όπως ανέφερε, «θέλουμε να εξακολουθήσουμε να κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα». Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο πότε και στο πώς, αλλά παρέπεμψε σε πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.