Ακίνητα: Τα δύο μέτωπα και το «ζεστό χρήμα» από τη… χασούρα – Διπλό «χτύπημα» από EBA, GRECO σε Ελλάδα για ξέπλυμα χρήματος – Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η πληρωμή του ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ: Πώς θα εξυπηρετούνται άνεργοι και επιχειρήσεις

Η Αθήνα η καλύτερη επιλογή για επενδύσεις σε ακίνητα | Economy Today

Χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα αναμένεται να συναντήσουν τρία μεγάλα «εμπόδια» τα οποία θα πρέπει να περάσουν το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο είναι τα αναδρομικά δημοτικά τέλη που θα προκύψουν από την δήλωση «ξεχασμένων» τετραγωνικών στα ακίνητα. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στις δηλώσεις COVID προκειμένου μετά να γίνει η πίστωση της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες απόλλεσαν εισόδημα από το κούρεμα ενοικίων και το τρίτο εμπόδιο δώρο Χριστουγέννων.

Για τα “κουρέματα” που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο, αντί για έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν μετρητά. Για τον λόγο αυτό, μέσα στο μήνα θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα IBAN αλλά και τα ποσά που προκύπτουν από το κούρεμα ενοικίων προκειμένου τα χρήματα να εμφανιστούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως το τέλος του χρόνου, πιθανότατα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα ακίνητα και τα… τέλη

Τα πρόσθετα δημοτικά τέλη θα έρθουν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος γι’ αυτό και οι δήμοι αναμένεται να εισπράξουν 300-350 εκατ. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του 2021.

Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τη διόρθωση των λαθών, θα αποσταλούν είτε μέσω της πλατφόρμας του Taxis, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα κυριότερα λάθη που θα κληθούν να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες, αφορούν σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αλλά και σε εγγραφή διαφορετικού ποσού ενοικίου στην δήλωση COVID (σ.σ είναι η δήλωση που έκαναν οι ιδιοκτήτες για να γνωστοποιήσουν την μείωση το ενοικίου και στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Η διόρθωση των λαθών είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης της έκπτωσης φόρου.

Το “δώρο Χριστουγέννων” θα είναι το 50% της ζημιάς που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες από το κούρεμα που θα τους γίνει στα ενοίκια του Νοεμβρίου (πιθανότατα και του Δεκεμβρίου αν και αυτό θα γίνει γνωστό προς το τέλος του μήνα καθώς θα εξαρτηθεί και από το αν θα συνεχιστεί το lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου). Πολύ σύντομα, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να κάνουν δηλώσεις αναγράφοντας αυτή τη φορά και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σε ενοίκιο 500 ευρώ –το οποίο θα κουρευτεί κατά 40% δηλαδή κατά 200 ευρώ- το δώρο Χριστουγέννων θα είναι 100 ευρώ.

 

Διπλό «χτύπημα» από EBA και GRECO στην Ελλάδα για ξέπλυμα χρήματος

Από το σημερινό πρόγραμμα των επαφών ξεχωρίζουν οι τηλεδιασκέψεις των Ευρωπαίων αξιολογητών με τους επικεφαλής της Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Eurobank και της Alpha Bank. Το ξέπλυμα χρήματος και ο έλεγχος.

Ένας διπλός έλεγχος ως προς τις επιδόσεις της Ελλάδος στην αντιμετώπιση του ζητήματος με το ξέπλυμα χρήματος θα διενεργηθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα από δύο ομάδες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

Στις επαφές που θα έχουν με υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος, κρατικές υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, τράπεζες, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ιδιώτες και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, τα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θα επιδιώξουν να αξιολογήσουν την εφαρμογή της τέταρτης οδηγίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την Ελλάδα, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην εποπτεία των τραπεζών στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος.

Το ξέπλυμα χρήματος και το πρόγραμμα

Από το σημερινό πρόγραμμα των επαφών ξεχωρίζουν οι τηλεδιασκέψεις των Ευρωπαίων αξιολογητών με τους επικεφαλής της Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Eurobank και της Alpha Bank. Στις εν λόγω τηλεδιασκέψεις θα εξετασθούν οι μέθοδοι εκτίμησης κινδύνου, ο εσωτερικός έλεγχος και οι διαδικασίες που ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα, ζητήματα δέουσας επιμέλειας των πελατών, οι διαδικασίες για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, η συνεργασία με την Αρχή για το Ξέπλυμα, οι αναφορές ύποπτων συναλλαγών που συντάσσουν οι τράπεζες, η προστασία δεδομένων και η διατήρηση αρχείων, η επιμέλεια και η διαφάνεια ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά και θέματα σχετικά με την εποπτεία και τις κυρώσεις.

Για τα ίδια θέματα οι αξιολογητές των Ευρωπαϊκών οργάνων θα έχουν συζητήσεις με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Παράλληλα, εξίσου σημαντική θεωρείται η σημερινή συζήτηση των στελεχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) με στελέχη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος. Στη τηλεδιάσκεψη αυτή αναμένεται ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γιώργος Πάσχας και οι συνεργάτες του να αναλύσουν στους Ευρωπαίους αξιολογητές την προσέγγιση και τις διαδικασίες που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα ως προς την παρακολούθηση των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες – συστημικές και μη – στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

 

Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η πληρωμή του ΟΠΕΚΑ

Η 5η διμηνιαία δόση του 2020 για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ θα καταβληθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων).

Στις 11-11-2020 και ώρα 00.01 (Μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη 11-11) κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Κατόπιν αυτού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της πέμπτης διμηνιαίας δόσης για το 2020. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Πώς… βγαίνει το επίδομα παιδιού

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνον όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η 5η διμηνιαία δόση του 2020 θα καταβληθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ και να διαβάσουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

 

ΟΑΕΔ: Πώς θα εξυπηρετούνται άνεργοι και επιχειρήσεις! Ο απόλυτος οδηγός

ΟΑΕΔ

Ο οδηγός του ΟΑΕΔ για το Lockdown 2: Πώς θα εξυπηρετούνται άνεργοι και επιχειρήσεις μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ΚΠΑ2 του οργανισμού.

Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση του κοινού στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Κατόπιν έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄4899) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020», η εξυπηρέτηση του κοινού στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ πραγματοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για επείγοντα λόγο και μόνο για υπηρεσίες που δεν παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα για ραντεβού στην διεύθυνση www.oaed.gr/menoumespiti επιλέγοντας το αρμόδιο ΚΠΑ2.

Όσοι πολίτες προσέρχονται χωρίς ραντεβού δεν θα εξυπηρετούνται

Μετά την υποβολή αιτήματος για ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται για προσέλευση σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Η εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΚΠΑ2 θα γίνεται με αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών και η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες και πιο δημοφιλείς υπηρεσίες του ΟΑΕΔ παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Για όσες υπηρεσίες δεν παρέχονται ηλεκτρονικά, τα αιτήματα ή τα δικαιολογητικά των συναλλασσομένων θα γίνονται δεκτά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), εφόσον έχει τηρηθεί η διαδικασία πιστοποίησης μέσω www.gov.gr ή έχει επισυναφθεί

Υπεύθυνη Δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται είτε μέσω www.gov.gr με τους κωδικούς του TAXISnet, είτε μέσω των e-Υπηρεσιών ΟΑΕΔ www.oaed.gr/eyperesies με τους κωδικούς TAXISnet, ή με τους κωδικούς πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι αποφάσεις όλων των αιτήσεων ανεξαρτήτως τρόπου υποβολής (ηλεκτρονικά ή μη), θα κοινοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στους ενδιαφερόμενους.

Οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους διεξάγονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή τηλεδιάσκεψης και όχι δια ζώσης.
Η υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 11320 (αστική χρονοχρέωση) λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 08:30 έως 14:30, εκτός εορτών και αργιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Οι παρακάτω υπηρεσίες του ΟΑΕΔ παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά:

Προς Φυσικά Πρόσωπα
• Εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
• Έκδοση Δελτίου Ανεργίας
• Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας
• Αναζήτηση θέσης εργασίας σε εσωτερικό & εξωτερικό (Δίκτυο EURES)
• Υποβολή Βιογραφικού Σημειώματος
• Αίτηση για Τακτική επιδότηση ανεργίας
• Αίτηση για Επίδομα μακροχρονίως ανέργων
• Αίτηση για Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων
• Καταγραφή υποχρεωτικής δήλωσης παρουσίας μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
(τακτικώς επιδοτούμενων, μακροχρονίως ανέργων, αυτοτελώς απασχολούμενων)
• Αίτηση για Ειδικό εποχικό βοήθημα
• Αίτηση για Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας
• Αίτηση για Ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο
• Αίτηση για Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
• Αίτηση για Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
• Αίτηση για Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
• Αίτηση για Συμπληρωματική παροχή μητρότητας
• Αίτηση και Ένσταση για τα προγράμματα Κοινωνικών Παροχών (Κοινωνικός Τουρισμός, Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, Επιταγές Αγοράς Βιβλίων, Επιταγές Θεάματος)
• Αίτηση σε Ειδικά Προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) στον Δημόσιο Τομέα και Υποβολή Ένστασης
• Αίτηση σε Προγράμματα Αυταπασχόλησης (ΝΕΕ)
• Αίτηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα & Υποβολή Ένστασης
• Βεβαίωση χρόνου Ανεργίας
• Βεβαίωση ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους
• Βεβαίωση λήψης Τακτικής Επιδότησης Ανεργίας, από το έτος 2009 κ. εξ. (χορήγηση της επιδότησης μέσω ΟΠΣ)
• Βεβαίωση εξατομικευμένης προσέγγισης
• Βεβαίωση προαιρετικής ασφάλισης μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος
• Βεβαίωση αυτασφάλισης
• Αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ.ΟΕΚ
• Αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τ.ΟΕΚ.

Προς Εργοδότες/Επιχειρήσεις

• Εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με χρήση κωδικών TAXISnet (εκτός ατομικής επιχείρησης ήδη εγγεγραμμένων φυσικών προσώπων και υποκαταστημάτων επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής)
• Υποβολή Αγγελίας Θέσεων Εργασίας
• Αναζήτηση βιογραφικών αναζητούντων εργασία
• Αίτηση Υπαγωγής σε Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ)
• Αίτηση σε Προγράμματα Αυταπασχόλησης (ΝΕΕ)
• Υποβολή ενστάσεων με συνημμένα δικαιολογητικά, σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης (ΝΘΕ – ΝΕΕ)
• Αίτηση Συμμετοχής και Ένσταση Παρόχων Κοινωνικών Προγραμμάτων -Υποβολή δικαιολογητικών στο πλαίσιο των αιτήσεων συμμετοχής και ενστάσεων
• Αναζήτηση προσωπικού μέσω του Δικτύου EURES
• Συμμετοχή σε Προγράμματα Κατάρτισης ΛΑΕΚ
• Υποβολή αιτήσεων με συνημμένα δικαιολογητικά από εργοδότες για καταβολή επιχορήγησης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης (ΝΘΕ – ΝΕΕ)
• Υποβολή Αγγελίας Θέσεων Μαθητείας.