Αιθιοπία: Τα κυβερνητικά στρατεύματα πολιορκούν την αυτόνομη πολιτεία Τιγκρέ – Τελεσίγραφο 3 ημερών στους ηγέτες του Τιγκράι να παραδοθούν

Οι κάτοικοι του Τιγκρέ αναζητούν καταφύγιο στο Νότιο Σουδάν

Οι δυνάμεις του Τιγκρέ που πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα της Αιθιοπίας παραμένουν στις θέσεις τους στο νότιο μέτωπο και αναπτύσσουν στρατιώτες γύρω από την πόλη Αντιγκράτ στον βορρά, δήλωσε ο επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ, μέσω γραπτού μηνύματος.

Οι δυνάμεις του Τιγκρέ έχουν φτιάξει χαρακώματα, καταστρέψει γέφυρες και τοποθετήσει εκρηκτικά σε δρόμους στον νότο, αλλά τα ομοσπονδιακά στρατεύματα προελαύνουν, δήλωσε παράλληλα ο Ρέντουαν Χουσέιν, εκπρόσωπος κυβερνητικής ομάδας δράσης για το Τιγκρέ.

Ο Ρέντουαν πρόσθεσε ότι ορισμένοι πολεμιστές του Τιγκρέ ή μέλη πολιτοφυλακής δραπέτευσαν μετά την κατάληψη χθες Σάββατο της Αντιγκράτ από τους στρατιώτες.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει τις δηλώσεις όσον αφορά την εξέλιξη των μαχών από τα δύο στρατόπεδα. Οι πληροφορίες για τις μάχες είναι αποσπασματικές και είναι δύσκολο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών επειδή το διαδίκτυο και το δίκτυο τηλεπικοινωνιών έχουν κλείσει από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

 

Τελεσίγραφο 3 ημερών στους ηγέτες του Τιγκράι να παραδοθούν

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ εξέδωσε σήμερα τελεσίγραφο 72 ωρών προς τους ηγέτες της περιοχής του Τιγκράι, στόχου στρατιωτικής επίθεσης, τονίζοντας ότι είναι “τελευταία ευκαιρία” για αυτούς να παραδώσουν τα όπλα.

“Ο δρόμος προς την καταστροφή σας πλησιάζει στο τέλος του και σας ζητάμε να παραδοθείτε μέσα μέσα στις επόμενες 72 ώρες”, έγραψε ο Άμπιι Άχμεντ σε ανακοίνωση προς τους ηγέτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) που ελέγχει την περιοχή αυτή. “Σας καλούμε να παραδοθείτε ειρηνικά μέσα σε 72 ώρες, αναγνωρίζοντας ότι είστε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Επωφελείτε από αυτήν την τελευταία ευκαιρία”, έγραψε ο ‘Αμπιι σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

Εκπρόσωπος του στρατού είχε δηλώνει νωρίτερα ότι αιθιοπικά στρατεύματα που προωθούνται σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την περιφερειακή πρωτεύουσα Μέκελε, με άρματα μάχης και να την βομβαρδίσουν για να αναγκαστούν οι δυνάμεις του Τιγκράι να παραδοθούν.