Αθλιότητα δίχως τέλος… Φτου σας! – «Δεν θέλουμε να μας παρασημοφορήσετε. Απαιτούμε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας»

‘Εδειξαν βίντεο από αγώνες τζούντο για να περιγράψουν το είδος της «λαβής» που έκανε ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά! 

Έχει τέλος η αθλιότητα στην μιντιακή κάλυψη της γυναικοκτονίας που έχει συγκλονίσει την χώρα;

Η απάντηση είναι όχι. Μάλιστα, δηλώνουμε ότι εμείς, που καταγράφουμε καθημερινά γεγονότα, είμαστε σοκαρισμένοι με αυτό που εξελίχθηκε στην εκπομπή του Ευαγγελάτου στο Mega σήμερα Πέμπτη 24/6.

Τι συνέβη;

Μετά τον

– Προστάτη του Πολίτη, Μπαλάσκα, που ενημέρωσε στον αέρα πώς θα πέσεις στα μαλακά αν σκοτώσεις την γυναίκα σου.

–  την Ι. Μάνδρου στον ΣΚΑΪ που ισχυρίστηκε ότι ο «φερόμενος ως δράστης»,  ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος, είναι και “συγκροημένος” και «δεν είναι για τα αίματα»,

– την ψυχολόγιο Τ. Μακρή που μίλησε – πάλι στον ΣΚΑΙ για «…γοητευτική προσωπικότητα» της οποίας «θα αρχίσετε κι εσείς να είστε followers»,

ήρθε ο Ευαγγελάτος που έκανε και «αποκάλυψη»!

Ποια είναι αυτή; «Πώς δολοφόνησε ο πιλότος την Καρολάιν – Η λαβή που προκαλεί απώλεια αισθήσεων και εξηγεί γιατί δεν αντέδρασε το θύμα».

Για να απαντήσει, δε, στο φλέγον ερώτημα, που κουβαλάει τόση δημοσιογραφική δεοντολογία όση ευωδία κουβαλάνε τα σκουπίδια που σαπίζουν στην χωματερή, τι έκανε ο τύπος; Εδειξε, προς τέρψη του κοινού, που προφανώς κατά τους Ευαγγελάτους διψάει για αίμα, δύο βίντεο από αγώνες τζούντο γυναικών, ώστε να εξηγήσει – αυτό θα πει «δημοσιογραφική έρευνα»… –  πως μια συγκεκριμένη λαβή φέρνει λιποθυμία.  Μετά, φυσικά, ακολούθησαν τα κανιβαλικά για το πώς η λιποθυμία μπορεί να εξελιχθεί σε θάνατο…

Η πρώτη αντίδραση μας όταν το είδαμε (στο βίντεο μετά το 8ο λεπτό) ήταν αυτή: Φτου σας! Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε αν αξίζουν καν το φτύσιμο. Γνωρίζουμε και επιμένουμε, όμως, αυτό που είπαμε στην αρχή: Η αθλιότητα (τους) δεν έχει τέλος. Και πως οι «αποκαλύψεις» τους είναι πράγματι αποκαλυπτικές για να αντιληφθεί κάθε – μη χαλασμένος – άνθρωπος ότι σε περιπτώσεις σαν τις δικές τους είναι που ντρέπεται ακόμα και η ντροπή, που νιώθει άθλια και αναγουλιάζει ακόμα και η αθλιότητα!

 

«Δεν θέλουμε να μας παρασημοφορήσετε – Απαιτούμε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας»

Υπόμνημά της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν αποδεχόμαστε το χαρακτηρισμό μας ως ”ήρωες”. Δεν θέλουμε να μας παρασημοφορήσετε. Απαιτούμε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ θέτει στο υπόμνημα το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων της και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση, σημειώνοντας:

«Ενάμιση χρόνο τώρα, από 24/3/2020 μετά από αυτήν την πρώτη -τελευταία- μοναδική τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τους υπουργούς Υγείας σε όλη την περίοδο της πανδημίας, αρνείστε να μας συναντήσετε, κρύβεστε, φοβάστε να μας αντιμετωπίσετε κατάματα. Έχετε αγνοήσει όλα τα αιτήματα που έχουμε έκτοτε υποβάλει για νέες συναντήσεις συμπεριλαμβανομένων και δύο ανοικτών επιστολών μας που είχαν στους αποδέκτες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό (Απρίλιος 2020 και Φεβρουάριος 2021).

Φοβάστε να μας αντιμετωπίσετε κατάματα γιατί θα αναγκαστείτε να μας απαντήσετε:

 • Πόσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών έγιναν την περίοδο της πανδημίας; Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης οι κρίσεις για αυτές τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, οι οποίες καρκινοβατούν τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα ΚΥ κυριολεκτικά στενάζουν από προσωπικό.
 • Ποιο είναι το ισοζύγιο μόνιμων προσλήψεων – αποχωρήσεων γιατρών από το δημόσιο σύστημα Υγείας;
 • Πόσοι από τους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πάνω από 67 ετών και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα;
 • Θα μονιμοποιήσετε τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις το σύνολο των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών, όλων των συμβασιούχων υγειονομικών που δώσανε στο πλευρό των μόνιμων συναδέλφων τους τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως είχε δεσμευθεί δημόσια ο πρωθυπουργός ήδη από τον Μάρτιο του 2020 ή θα τους εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας, σε όσους από αυτούς δεν συνεχίσετε να κρατάτε ομήρους, απολύοντάς τους;
 • Θα εφαρμόσετε επιτέλους την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 27/2/2018 επαναφέροντας τους μισθούς μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012; Θα καταβάλετε το σύνολο των αναδρομικών που μας οφείλετε; Θα αυξήσετε την εξευτελιστική αμοιβή της εφημερίας;
 • Θα εντάξετε τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ όπως επίσης είχε δεσμευθεί δημόσια ο πρωθυπουργός; Θα καταβάλετε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους γιατρούς;
 • Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παραιτήσεων των νεοπροσλαμβανόμενων συναδέλφων ειδικά από τα νοσοκομεία της περιφέρειας, που τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας;
 • Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την αιμορραγία σε νέο έμπειρο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας και τη φυγή τους στο εξωτερικό;
 • Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών;
 • Θα υλοποιήσετε επιτέλους τη δέσμευσή σας για την κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη όπως είχατε επίσημα δεσμευθεί από τον Δεκέμβριο 2019; Θα καλύψετε με ευθύνη του κράτους την αστική ευθύνη των γιατρών;

Ενάμιση χρόνο τώρα όχι μόνο επιμένετε να κωφεύετε, να αγνοείτε τα αιτήματα και τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει επανειλημμένως, αλλά και προσπαθείτε να μας φιμώσετε. Ενάμιση χρόνο τώρα αντί για διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς έχετε αναλωθεί σε μια συστηματική και ύπουλη εκστρατεία συκοφαντίας και διώξεων εναντίον μας με fake news, εισαγγελικές διώξεις, πειθαρχικές διώξεις και εκδικητικές απολύσεις.

Ενάμιση χρόνο τώρα δίνετε ρεσιτάλ υποκρισίας. Υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, κροκοδείλια δάκρυα στις τηλεοράσεις, δημόσιες δηλώσεις για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας και στο βάθος ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στα όρια της κατάρρευσης, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με εξουθενωμένους υγειονομικούς με καθηλωμένους μισθούς, εξαντλητικές εφημερίες με εξευτελιστική αμοιβή, εντατικοποίηση.

Είναι πρόκληση να μιλάτε για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ακόμα και σήμερα εκατοντάδες διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας αποκλείστηκαν από το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της μετατροπής του σε σύστημα μιας νόσου με αποτέλεσμα την εκτίναξη της λοιπής, πλην κορονοϊού, νοσηρότητας και θνητότητας.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε απλώς τη δουλειά μας. Την κάναμε έχοντας να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον κορονοϊό, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, την παντελή απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των ασθενών μας, όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τις πολιτικές που εφαρμόζετε εσείς, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Τις πολιτικές που άφησαν το δημόσιο σύστημα Υγείας αθωράκιστο, το λαό μας εκτεθειμένο και απροστάτευτο. Γιατί λογαριάζετε την υγεία και τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας σαν “κόστος” που πρέπει να μειωθεί, “σπατάλη” που πρέπει να εξορθολογιστεί.

Εσείς από την άλλη με το βλέμμα στραμμένο στη “μετα-covid” εποχή εργαζόσασταν πυρετωδώς για την υλοποίηση του σχεδίου σας για το “νέο ΕΣΥ”. Ένα “νέο ΕΣΥ” φτιαγμένο με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα ίδια μπαγιάτικα υλικά της εμπορευματοποίησης που το οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πριν καλά καλά υφεθεί η πανδημία, θέτετε σε εφαρμογή το σχέδιό σας για να δώσετε τη χαριστική βολή. Έχοντας προνομιακό σας συνομιλητή αυτούς που λιποτάκτησαν από τη μάχη, που κρατούσαν ερμητικά κλειστές τις ΜΕΘ την ώρα που ασθενείς ξεψυχούσαν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων. Τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία που ελέω κυβέρνησης και πάντα με το αζημίωτο αξιοποίησαν την πανδημία και τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών.

Είσαστε τόσο απορροφημένοι από το σχέδιό σας που δεν βρήκατε χρόνο να ασχοληθείτε με το έμψυχο δυναμικό και τους μισθούς των γιατρών. Το ομολογήσατε εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη: ”Το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθολογικής ανταμοιβής των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει…”. Πότε;

Και επειδή ακούσαμε ότι βρίσκετε πολύ ενδιαφέρουσες τις ιδέες μεγαλόσχημων καθηγητών, όπως η βελτίωση των αποδοχών και η δυνατότητα άσκησης αμειβόμενου ιδιωτικού έργου εντός του νοσοκομείου για τους συντονιστές – διευθυντές, η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ και η δυνατότητα «σύναψης επιμέρους συμβολαίων με δύο ή περισσότερα νοσοκομεία», σας υπενθυμίζουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί τις έχουμε ήδη απορρίψει στο σύνολό τους. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή των προτάσεων της ηγεσίας του ΠΙΣ που όχι μόνο δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά προμηνύουν κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Κικίλια, κύριε Κοντοζαμάνη, δεν αποδεχόμαστε το χαρακτηρισμό μας ως ”ήρωες”. Δεν θέλουμε να μας παρασημοφορήσετε. Απαιτούμε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας.

Απαιτούμε:

 • Προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων των προσλήψεων για τις θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, συμπεριλαμβανομένων και των επιλαχόντων.
 • Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, οι θέσεις να επαναπροκηρύσσονται με ειδικά μισθολογικά, οικονομικά, θεσμικά κίνητρα.
 • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών γιατρών.
 • Θέσπιση πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.
 • Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
 • Κάλυψη των θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών) με μόνιμους γιατρούς, με ειδικότητα γενικής ιατρικής.
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών.
 • Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας που είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών ξεχωριστά από τον μισθό. Θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
 • Άμεση πρόσληψη του συνόλου των ειδικευόμενων γιατρών που είναι στην αναμονή για την έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητάς τους. Τοποθέτηση για την έναρξη ειδικότητας ως υπεράριθμων όλων των πτυχιούχων γιατρών χωρίς ειδικότητα που εργάζονται με σύμβαση Covid.
 • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος.
 • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια και με οποιοδήποτε τρόπο παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου, που δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 18) παράτασης του χρόνου παραμονής στο ΕΣΥ μέχρι 31/12/2021 γιατρών που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στις 31/12/2020 λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους. Αντί για μόνιμες μαζικές προσλήψεις ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με νέο αίμα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας και με τη μέθοδο της διολίσθησης, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ενισχύεται η αιμορραγία προς το εξωτερικό νέου ηλικιακά αξιόλογου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού».