Αθηνά Λινού: Συμφώνησα να αναφερθεί το όνομά μου από τον Τσίπρα – Νομική “βόμβα”: Οι εταιρείες διατηρούν σε αρχεία τα sms στο 13033

Στο παρασκήνιο της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, κάνοντας γνωστό ότι είχε ενημερωθεί ώρες πριν για την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συμφώνησε να γίνει αναφορά στο όνομά της.

«Εγώ το άκουσα λίγες ώρες πριν να το πει δημόσιαΑυτό που ερωτήθηκα ήταν αν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου και είπα βεβαίως όχι», αποκάλυψε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν θα δεχόταν να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Υγείας ως κοινής αποδοχής απάντησε ότι  «αυτό είναι είναι πολύ υποθετικό, είναι απόφαση του πρωθυπουργού».

Οι δημοσιογράφοι επανήλθαν με νέες ερωτήσεις και η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε ότι «η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση δεν έχει νόημα» και υπογράμμισε «δεν εξαρτάται από εμένα» αναφερόμενη στο εάν θα γίνει υπουργός και επεσήμανε ότι σημασία έχει να μπορεί να βοηθήσει και να εφαρμόσει αυτό που κάνει όλη της τη ζωή.

Τι είπε για τον Βασίλη Κικίλια

Αναφερόμενη στον νυν υπουργό Υγείας ανέφερε ότι ο κύριος Κικίλιας είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Αθηνών, και ήταν φοιτητής της και προφανώς την περίοδο που ήταν φοιτητής παρακολούθησε τα μαθήματά της.

Για την πορεία της πανδημίας

Όσον  αφορά τώρα την πανδημία η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι κατάσταση είναι ανησυχητική κι αυτό γιατί είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης  τόνισε ότι «δυστυχώς είχαμε πιστέψει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα επειδή δεν κάναμε τεστ και δεν ξέραμε ότι υπάρχουν κρούσματα κι επομένως να είναι πολύ περισσότερα και  γι’ αυτό να αργούν να πέσουν».

Τα τεστ καθυστέρησαν – Να γίνονται δωρεάν

Επέμεινε για άλλη φορά για την χρησιμότητα των τεστ και για το γεγονός ότι πρέπει να συνταγογραφούνται από τα δημόσια ταμεία.

«Γι’ αυτό χρειάζονται πολλά τεστ. Και καθυστερήσανε τα τεστ και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα δημοτικά σχολεία

Αναφερόμενη στα δημοτικά σχολεία επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες. «Θα ήθελα τυχαιοποιημένη μελέτη, αντιπροσωπευτικό δείγμα και να δω αν νοσούν η όχι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  science  και χρησιμοποίησε στοιχεία από  το αίμα σε παιδάκια και ενήλικες πριν νοσήσουν, βρήκαν ότι  τα παιδιά είχαν αντισώματα στους κορονοιούς. Δηλαδή, μπορεί και να μην χρειάζεται να κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία, αν το 50% είναι άνοσο», ανέφερε.

 

Νομική “βόμβα”: Οι εταιρείες διατηρούν σε αρχεία τα sms στο 13033

Τα sms... ξανάρχονται: Οι κωδικοί για να κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού - Οι  διαφορές από τον Μάρτιο | Pronews

Τεράστιο νομικό ζήτημα φαίνεται ότι προκύπτει με την αρχειοθέτηση ή μη των sms καθώς όπως όλα δείχνουν οι εταιρείες, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, διατηρούν στα αρχεία τους τα sms στο 13033.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα. Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη. […] Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές. «Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*