Αδιευκρίνιστο επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα — Συνωστισμός… μνηστήρων για τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ρεύματος

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε επεισόδιο στα σύνορα της Αδριανούπολης, όταν ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά ομάδας προσφύγων από το Αφγανιστάν, που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο Uzunkopru της Τουρκία, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, για το συγκεκριμένο συμβάν έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Από ελληνικής πλευράς, το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει πως έλαβε χώρα τέτοιο περιστατικό. Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατηγόρησε την Άγκυρα και έκανε λόγο για fake news.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έγραψε τα εξής: «Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ξένο και εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικό πυροβολισμού σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Συνωστισμός… μνηστήρων για τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ρεύματος

Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι προσφορές θα αποσφραγιστούν την Τρίτη 13 Ιουνίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Ειδικότερα, μετά την αποσφράγιση των προσφορών θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής και στη συνέχεια η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό είναι οι εξής:

  • η ITRON με έδρα στις ΗΠΑ
  • η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία
  • η Elster του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell
  • η PROTASIS, ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τη γαλλική Sagemcom
  • η Iskraemeco με έδρα τη Σλοβενία
  • η Gridspertise που ιδρύθηκε από τον ιταλικό όμιλο Enel
  • η Intrasoft International, μέλος του ομίλου Netcompany με έδρα στη Δανία.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, όπως ότι θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, θα καταργηθούν οι «έναντι» λογαριασμοί, θα γίνονται εξ αποστάσεως οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης κ.ά.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αντικατάστασης των μετρητών κατανάλωσης με «έξυπνους» ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, ωστόσο ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τότε δεν ολοκληρώθηκε λόγω δικαστικών εμπλοκών. Η νέα διαδικασία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους, σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.