Αγρια λιτότητα το 2024 αποφασίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ — Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 27% των θέσεων εργασίας κινδυνεύουν από την επέλασή της

Αγρια λιτότητα το 2024 αποφασίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τέλος στα μέτρα για την αντιμετώπιση του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςθα συμφωνήσουν την Πέμπτη να αποσύρουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης στις οικονομίες τους και να χρησιμοποιήσουν τις οικονομίες για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης των υπουργών.

Οι υπουργοί θα πουν επίσης ότι απαιτείται σταδιακή, αποφασιστική και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση για την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας μετά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης των τιμών της ενέργειας. Θα ενημερώσουν επίσης ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ στις τιμές της ενέργειας, στη ζώνη του ευρώ θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης, που θα εγκριθεί από τους υπουργούς την Πέμπτη.

«Θα επιτύχουμε τον απαραίτητο συνολικό περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στη ζώνη του ευρώ για το 2024 με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ», αναφέρεται ακόμη.

Η δήλωση είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να σφίξει τη δημοσιονομική πολιτική του χρόνου περισσότερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος, για να βοηθήσει την ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και αποτρέψει την πολύ υψηλή άνοδο των επιτοκίων.

Ενώ η εξυγίανση έχει ήδη ξεκινήσει, οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη μείωση των ελλειμμάτων και των δεικτών χρέους με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης.

«Μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δικαιολογημένη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «ταυτόχρονα η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων…παραμένει ουσιαστικός στόχος».

 

Αρμαγεδδώνας η Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 27% των θέσεων εργασίας κινδυνεύουν από την επέλασή τηςΑρμαγεδδώνας η Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 27% των θέσεων εργασίας κινδυνεύουν από την επέλασή της

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους λόγω της ΑΙ τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ΟΟΣΑ.

Τεχνητή Νοημοσύνη. Πάνω από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, για την ακρίβεια το 27%, κινδυνεύουν από την επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς αφορούν δεξιότητες που μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν με τη χρήση της ΑΙ, με περισσότερο εκτεθειμένες να είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχει έως τώρα σημαντικός αντίκτυπος

Η έκθεση αναφέρει πάντως ότι δεν υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις πως η ΑΙ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, αλλά σημειώνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η νέα τεχνολογική επανάσταση είναι στα αρχικά στάδιά της.

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους λόγω της ΑΙ τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ΟΟΣΑ πέρυσι, πριν δηλαδή την εκρηκτική πορεία της δημιουργικής ΑΙ και του ChatGPT. Η έρευνα έγινε μεταξύ 5.300 εργαζόμενων σε 2.000 εταιρείες του μεταποιητικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επτά χώρες του Οργανισμού.

Παρά τον φόβο για την ΑΙ, πάντως, δύο στους τρεις εργαζόμενους που ήδη τη χρησιμοποιούν ανέφεραν ότι η αυτοματοποίηση έχει κάνει τις θέσεις τους λιγότερο επικίνδυνες  ή βαρετές.

Κόρμαν: Ανάγκη να υπάρξει πολιτική για την ΑΙ

«Το πώς η ΑΙ θα επηρεάσει τελικά τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και το αν τα οφέλη της είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα πάρουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να ετοιμαστούν για τις αλλαγές και τα οφέλη από τις ευκαιρίες που θα φέρει η ΑΙ», είπε. «Η πρόσφατη επιτάχυνση των εξελίξεων και των εργαλείων  σχετικών με τη δημιουργική ΑΙ σηματοδοτεί έναν τεχνολογικό κατακλυσμό με σημαντικές συνέπειες σε πολλές δουλειές. Υπάρχει πραγματική ανάγκη να εξετασθούν πλαίσια μακροπρόθεσμης πολιτικής για τη χρήση της ΑΙ και για τη συνέχιση της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, με παράλληλη διαχείριση των καθοδικών κινδύνων», πρόσθεσε.