ΑΑΔΕ: Περνά από “κόσκινο” ελέγχων τους ελεύθερους επαγγελματίες — Με «μπαλώματα» και ταλαιπωρία γιατρών προσπαθούν να καλύψουν τρύπες στο ΕΣΥ

Ηλεκτρολόγος

Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο “μικροσκόπιο”

Αναμένεται να γίνει και χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου με αξιοποίηση στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών, δαπανών σε κάρτες, στοιχείων διαβίωσης.

Από “κόσκινο” της Εφορίας αναμένεται να περάσουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, και άλλα τεχνικά επαγγέλματα αλλά ειδικότητες όπως π.χ. εκμεταλλευτές ταξί, ώστε να διακριβωθεί εάν δηλώνονται τα δέοντα, εάν ο φόρος που καταβάλλεται είναι αναλογικός με τα έσοδα και βέβαια, εάν υπάρχουν “κρυφά” έσοδα. Ουσιαστικά,  στην προσπάθεια για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, αναμένεται να υπάρξει ένα “κύμα” διασταυρώσεων σε δηλωθέντα εισοδήματα, δηλώσεις ΦΠΑ, εγγραφές εξόδων στο myDATA , περιουσιακά στοιχεία και τεκμαρτές δαπάνες, ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τελικός στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των συναλλαγών “κάτω από το τραπέζι”. Κι αυτό την ώρα, που το όλο πλαίσιο κινήτρων που θεσμοθετήθηκε το 2021 για δήλωση δαπανών από 19 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (με αντάλλαγμα την μείωση του 20% των δαπανών έως και 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα), δεν περπάτησε, μια  οδηγούσε σε σχετικά μικρή μείωση φόρου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.200 ευρώ το χρόνο.

Οι δαπάνες στο επίκεντρο

Ειδικότερα, αναμένεται να ελεγχθούν εξονυχιστικά δαπάνες, μέσω των οποίων μειώνεται το προς φορολόγηση εισόδημα των κλάδων των ελεύθερων επαγγελματιών, που μπαίνουν στο στόχαστρο και άρα ο τελικός φόρος.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές με εγκρίνουν μόνο δαπάνες, που συνδέονται αυστηρά με την επαγγελματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, αναμένεται να γίνει και χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου με αξιοποίηση στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών, δαπανών σε κάρτες, στοιχείων διαβίωσης και άλλων δεδομένων ρευστότητας. Έτσι, τυχόν περιπτώσεις όπου θα καταγράφονται “δυσαρμονίες” μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και συνολικής περιουσιακής κατάστασης θα μπαίνουν “στο στόχαστρο” και στη συνέχεια θα καλείται ο/η υπόχρεος/η για να δώσει εξηγήσεις, και ανάλογα να υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις, επιπλέον φόρους και πρόστιμα. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη υπόθεση με γνωστή influencer.

Εν τω μεταξύ, σταδικά, βασικό ρόλο στους ελέγχους αναμένεται να παίξει η αξιοποίηση των εργαλείων του My DATA. Ουσιαστικά, θα  αναγνωρίζονται μόνο όσες δαπάνες περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Επίσης στο πλαίσιο των καλύτερων διαδικασιών ελέγχων εξετάζεται η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αλλά και η υιοθέτηση του  ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Τα εισοδήματα

Να σημειωθεί ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), όπως τις επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους στην εφορία, με βάση, τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν  το 2022 και αφορούσαν τα εισοδήματα 2021. Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από 6.605.272 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535  δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως  10.000 ευρώ.

Επίσης, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, δύο στους δέκα φορολογούμενους η το 20,4% όσων υπέβαλαν δηλώσεις, είχαν μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 83 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα. Επιπλέον, ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.

Μεταξύ, 20.000 και 50.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης, μόλις 1.004 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των  900.000 ευρώ.

Παράλληλα, 1.662.289 φορολογούμενοι με βάση τα τεκμήρια φάνηκε ότι είχαν περισσότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν κι έτσι  πλήρωσαν έξτρα ποσά φόρων. Από αυτούς οι 377.292 είναι εισοδηματίες, οι 188.889 επιτηδευματίες-επαγγελματίες, οι 547.827 μισθωτοί, οι 465.238 συνταξιούχοι και οι 91.045 αγρότες.

 

Με «μπαλώματα» και ταλαιπωρία γιατρών προσπαθούν να καλύψουν τρύπες στο ΕΣΥ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γιατρούς του Νοσοκομείου Αγρινίου, η απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που τους καλεί να μετακινηθούν ακόμα και 85 χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να καλύψουν εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία. Ειδικότερα, οι ακτινολόγοι του Νοσοκομείου καλούνται να καλύψουν κενά σε μονάδα της Άρτας. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr, η απόφαση της 6ης ΥΠΕ –που αφορά σε διάστημα 3 μηνών– έχει ήδη προκαλέσει μία παραίτηση ακτινολόγου από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου η οποία επίσης έπρεπε να μετακινείται για 85 χλμ προς την Άρτα. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου υπογραμμίζει το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η 3μελής επιτροπή των ιατρών στο ΓΝ Άρτας και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου έχουν καταγγείλει επανειλημμένως πως το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου Άρτας λειτουργεί με μόλις δύο ακτινολόγους, καθώς «καμία προκήρυξη θέσης μόνιμου γιατρού, καμία ουσιαστική ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό δεν έχει γίνει».

Την ίδια στιγμή λοιπόν, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας απαιτεί «να ανακληθεί άμεσα η εντολή μετακίνησης από την 6η ΥΠΕ των ιατρών ακτινολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για την κάλυψη εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και να προκηρύξουν άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του ακτινολογικού τμήματος του ΓΝ Άρτας».

Όπως σημειώνει, «το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του ακτινολογικού τμήματος του ΓΝ Άρτας είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει αναδειχθεί πολλές φορές τόσο από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου όσο και από την ΟΕΝΓΕ, δεν προέκυψε τώρα. Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ γνώριζαν και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αντί να ψάχνουν ιατρούς από άλλα Νοσοκομεία που δουλεύουν στο “κόκκινο” με υπερεφημέρευση και εντατικοποίηση, να πράξουν το αυτονόητο: α) Να προκηρύξουν άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του ακτινολογικού τμήματος του ΓΝ Άρτας, β) Να ανακληθεί άμεσα η εντολή μετακίνησης από την 6η ΥΠΕ των συναδέλφων ιατρών ακτινολόγων από το ΓΝ Αγρινίου».