Αίτημα Τουλουπάκη σε Ελβετία για δικαστική συνδρομή στην υπόθεση Novartis – Novartis: Παραδοχή Βουλκίδη στην Προανακριτική για το σημείωμα με τα 90.000 ευρώ

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία.

Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ήδη αποστείλει την τελευταία εβδομάδα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, που συνολικά φθάνουν τα 28, προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία με αντικείμενο επί το πλείστον την παροχή πληροφοριών μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τραπεζικούς λογαριασμούς που ενδέχεται να διατηρούν πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Επίσης, ζητούν την παροχή στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών που ζητείται η συνδρομής τους, σχετικά με την τιμολόγηση σκευασμάτων της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να συγκρίνουν τα δεδομένα και να αξιολογήσουν αν τελικά στην Ελλάδα τα προϊόντα της Novartis διατίθεντο στην αγορά με σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες. Αν δηλαδή σκευάσματα της πολυεθνικής εταιρίας εμφάνιζαν στην ελληνική αγορά υψηλότερες τιμές από αυτές που κατά μέσο όρο είχαν σε άλλες χώρες.

Κατά τον τελευταίο χρόνο η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει τουλάχιστον 50 αιτήματα δικαστικής συνδρομής, σε Ευρώπη και Αμερική, για την ερευνώμενη υπόθεση.

 

Novartis: Παραδοχή Βουλκίδη στην Προανακριτική για το σημείωμα με τα 90.000 ευρώ

Επιβεβαίωσε ο διωκόμενος διαφημιστής – εκδότης, Μανώλης Βουλκίδης, ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, ότι είναι δικό του το ιδιόχειρο σημείωμα με τις παράνομες δοσοληψίες ύψους 90.000 ευρώ που βρέθηκε και κατασχέθηκε από τις Αρχές στο σπίτι του και το οποίο ταυτίζεται με όσα έχει καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας, Μάξιμος Σαράφης.

«Είναι καταβολές από τιμολόγια που κόπηκαν. Δικό μου είναι το σημείωμα. Τα χρήματα τα έδωσα στον Δεσταμπασίδη» παραδέχτηκε κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική ο εκδότης – διαφημιστής που έχει περιγραφεί επισήμως από το FBI ως κομβικό πρόσωπο στη διαδικασία του ξεπλύματος χρήματος για μίζες που κατέληγαν σε κρατικούς αξιωματούχους. Η παραδοχή αφορά το ιδιόχειρο σημείωμα που κατασχέθηκε μετά από έρευνα των Αρχών στην οικία του στις 23 Ιανουαρίου του 2017. Στο σημείωμα καταγράφονται ημερομηνίες και ποσά, τα οποία ταυτίζονται με όσα είχε καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης».

Ο Μ. Βουλκίδης αρνείται κατά την κατάθεσή του ότι τα χρήματα που επέστρεφε παράνομα ως αντάλλαγμα από τις διαφημίσεις της Novartis που εξασφάλιζε οδηγούνταν στον Κ. Φρουζή, τονίζοντας ότι ο μόνος αποδέκτης ήταν το πρώην στέλεχος της NovartisΦιλίστωρ Δεστεμπασίδης«Έχω δώσει περίπου 400.000€ μέσα σε πέντε έξι χρόνια. Μόνο στον Δεστεμπασίδη και σε κανέναν άλλο» ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, ενώ μετέπειτα αφηγήθηκε ότι «σε καφέ στους Αμπελόκηπους» ο Δεστεμπασίδης του πρότεινε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Εν συνεχεία, συμπλήρωσε: «Δέχτηκα πρόταση από Δεσταμπασίδη να γίνει συνάντηση προκειμένου να ενταχθώ στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Απάντησα θετικά και η συνάντηση έγινε με τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας σε ένα μαγαζί κοντά στη ΓΑΔΑ».

Πέρα από τις αναφορές του FBI στο ρόλο του Βουλκίδη σύμφωνα με το έγγραφο που είχε επανέλθει στη δημοσιότητα κατά την κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Αγγελή, στην Επιτροπή, ο «Μάξιμος Σαράφης» στις καταθέσεις του στην Εισαγγελία Διαφθοράς παρουσίασε τον εκδότη – διαφημιστή ως τον άνθρωπο που αναλάμβανε να ξεπλένει χρήμα για χάρη του Κωνσταντίνου Φρουζή, με το ποσό των 90.000 ευρώ να καταλήγει -κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα- στον διωκόμενο πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

«Το ποσό των 90.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Μανιαδάκη, ήταν δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του GILENYA» κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης» ενώ σε άλλη κατάθεσή του είχε μπει σε λεπτομέρειες που επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το ιδιόχειρο σημείωμα που ο Βουλκίδης παραδέχεται ότι είναι δικό του: «Συγκεκριμένα την 6.12.2010, ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στο Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Novartis, το ποσό των 58.000 ευρώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*