Σκύδρα Πέλλας: “Ήταν κοινό μυστικό στις τοπικές αρχές και ΕΟΔΥ ότι υπήρχαν κρούσματα εδώ και βδομάδες

Σε σοβαρές καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία, κρατική ολιγωρία και καθυστερήσεις σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων στην κονσερβοποιία «Κρόνος», στη Σκύδρα Πέλλας, όπου βρέθηκαν 114 κρούσματα, προχώρησε ο γγ της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, Κώστας Κατσιμένης.

«Η περίπτωση του Κρόνου ήταν κοινό μυστικό και σε επίπεδο τοπικών αρχών, και για τον ΕΟΔΥ, και στην τοπική κοινωνία. Κρούσματα υπήρχαν εδώ και βδομάδες. Στα μέσα Σεπτέμβρη, είχαμε καταγγείλει με Δελτίο Τύπου το οποίο έχει δημοσιευτεί, ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν τηρούντα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Δεν ενοχλήθηκε κανείς. Χρειάστηκε να βγάλουμε ένα δελτίο Τύπου χτες και να ενημερώσουμε το υπουργείο ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση υπάρχουν δεκάδες κρούσματα. Θεωρώ ότι αν δε γινόταν αυτό η επιχείρηση θα συνέχιζε να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε και τις προηγούμενες ημέρες. Το ξέραμε γιατί μας το έλεγαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αναγκαστήκαμε να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση και να ενημερώσουμε το υπουργείο», αναφέρει ο κ. Κατσιμένης στο atexnos.gr..

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι για την κατάσταση στο εργοστάσιο το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, είχε καταγγείλει, στις 14 Σεπτέμβρη, τις συνθήκες που επικρατούσαν. Περιέγραφε τότε ότι «όταν έφτασε το πρώτο λεωφορείο στις 13.30 για την αλλαγή της βάρδιας, στο οποίο οι εργαζόμενοι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, δεν έγινε καμία θερμομέτρηση στην πύλη της επιχείρησης και απλά οι εργαζόμενοι εισήλθαν για να εργαστούν.

Μόλις η εργοδοσία αντιλήφθηκε την παρουσία των συνδικαλιστών ξαφνικά εμφανίστηκε ένα (!) θερμόμετρο (η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους) το οποίο προφανώς δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν, αφού δεν είδαμε καμία θερμομέτρηση εργαζομένου! Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με τη βάρδια που σχολούσε στις 14.00 όπου προφανώς με εντολές της εργοδοσίας οι συνάδελφοι έψαχναν να βρουν με ποιο λεωφορείο θα φύγουν για τι δεν ήθελαν να τους ανεβάσουν όλους σε ένα όπως πιθανότατα γίνεται συνήθως. Και όλα αυτά συνέβαιναν την επομένη του εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων στο εργοστάσιο του «Παυλίδη», την άλλη μεγάλη κονσερβοποιία της περιοχής».

«Αυτά τα εργοστάσια απασχολούν εργαζόμενους από 4-5 όμορους νομούς, γεγονός που τα καθιστά κέντρα διασποράς του ιού. μιλάμε για 120 επιχειρήσεις, και τουλάχιστον 20 από αυτές απασχολούν από 300 – 1000 άτομα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα – γιατί πολύ προβάλλει η κυβέρνηση τα περί ατομικής ευθύνης – ποια είναι η ευθύνη του εργαζόμενου όταν τον στοιβάζουν στο λεωφορεία για να τον μεταφέρουν στη δουλειά του; Ποια η ευθύνη του εργαζόμενου όταν μέσα στο εργοστάσιο δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο τα τυπικά μέτρα προστασίας; Μιλάμε για εργαζόμενους που πρέπει να συμπληρώσουν 100 ή 150 ένσημα για να πάρει το εποχικό επίδομα του κλάδου».

«Πάρτε υπόψη ότι παρότι έχει τόσος εργασιακούς χώρους με χιλιάδες εργαζόμενους, ο νομός δεν έχει νοσοκομείο αναφοράς. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι εργαζόμενοι έκαναν το τεστ μόνοι τους. Μόνοι τους, όπως και στην περίπτωση του εργοστασίου Παυλίδη, οι εργαζόμενοι έσπευσαν στο νοσοκομείο Κατερίνης, ή σε ιδιωτικά εργαστήρια, να κάνουν το τεστ».

Ο κ. Κατσιμένης διέψευσε δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει το τεστ. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίνη το τεστ δεν το έχουν κάνει ούτε οι μισοί.

Την ίδια ώρα το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας Πέλλας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι την ενδιαφέρει να προστατέψει τους εργαζόμενους, η πραγματικότητα μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς αποδεικνύει κάτι διαφορετικό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας. Αν τους ενδιέφερε η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων τότε θα φρόντιζαν να τηρούνται μέσα στους χώρους δουλειάς τα πρωτόκολλα που οι ίδιοι έφτιαξαν και όχι να οργιάζει η αυθαιρεσία και η ασυδοσία της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι φοβούνται να πάνε για δουλειά, κάθε μέρα κι ένας συνάδελφος μπαίνει σε καραντίνα, ενώ όσοι αποχωρούν για λόγους ασθενείας δεν έχουν κανένα μισθολογικό και ασφαλιστικό δικαίωμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση
Κανένας συμβιβασμός με την ασυδοσία της εργοδοσίας! Βάζουμε την υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους!

Μετά από τις εξελίξεις με την ραγδαία εξάπλωση κρουσμάτων στην επιχείρηση «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά, τώρα έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο και το εργοστάσιο κονσερβοποιίας «Κρόνος» στην περιοχή της Σκύδρας. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι την ενδιαφέρει να προστατέψει τους εργαζόμενους, η πραγματικότητα μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς αποδεικνύει κάτι διαφορετικό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας. Αν τους ενδιέφερε η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων τότε θα φρόντιζαν να τηρούνται μέσα στους χώρους δουλειάς τα πρωτόκολλα που οι ίδιοι έφτιαξαν και όχι να οργιάζει η αυθαιρεσία και η ασυδοσία της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι φοβούνται να πάνε για δουλειά, κάθε μέρα κι ένας συνάδελφος μπαίνει σε καραντίνα, ενώ όσοι αποχωρούν για λόγους ασθενείας δεν έχουν κανένα μισθολογικό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Όταν ξέσπασε η πανδημία το συνδικάτο ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Έκανε έγκαιρα παραστάσεις σε ΣΕΠΕ και ΕΟΔΥ, απαίτησε την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Γιαννιτσά και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις τους και το επόμενο διάστημα και στους δύο νομούς.

Απαιτούμε άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, γιατί η διασφάλιση της υγείας μας δεν μπαίνει στο ζύγι για τα κέρδη τους!

• Να γίνουν τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας.
• Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Αναρρωτική άδεια σε όλους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.
• Να παρέμβει άμεσα ο ΕΟΔΥ και το ΣΕΠΕ Έδεσσας.
• Να παρασχεθούν στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
• Πλήρης προστασία όλων των ανέργων ένταξη των εργαζομένων του κλάδου στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα.
• Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Κανένας δεν πρέπει να νιώσει μόνος του!

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που θέλει τα κέρδη των λίγων πάνω από όλα, σήμερα ακόμα και πάνω από την υγεία των πολλών.

Κανένας συμβιβασμός με την βάρβαρη πραγματικότητα.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στην μεγαλοεργοδοσία και στους δικούς τους ανθρώπους μέσα στον συμβιβασμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Έλα σε επαφή με το Συνδικάτο σου!

Διεκδίκησε μαζί μας δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία
Η νομική εκπρόσωπος της βιομηχανίας, Ηλιάνα Μέγα, δήλωσε προχθές, Παρασκευή, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αυτόβουλη εξέταση δύο ατόμων από την Έδεσσα στις 28/9 ήταν η αφορμή για να υποβληθούν σε αντίστοιχα τεστ τα συνολικά 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα.

Όπως υποστήριξε η προαναφερόμενη εξέλιξη προέκυψε παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην «Κρόνος» θερμομετριόνταν στη στάση πριν την είσοδό τους στα λεωφορεία και περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου, ενώ «η κονσερβοποιία είχε φροντίσει να απολυμαίνονται μέχρι και τα παπούτσια των εργαζομένων, πέραν των άλλων μέτρων που λαμβάνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους».

Η κονσερβοποιία υποστηρίζει επίσης ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις 20/8 είχαν επιβεβαιωθεί θετικοί στη νόσο του κορoνοϊού δύο εργαζόμενοί της και μετά από επικοινωνία της «Κρόνος» με τον ΕΟΔΥ, υποβλήθηκε σε τεστ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της και λήφθηκαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα.