Έφοδος των Funds στην πρώτη κατοικία: Τι θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ αθηνα"

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έστειλε την πρώτη προειδοποίηση περίπου πριν από 20 ημέρες: «Το τονίζω ότι πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου. Εγώ το λέω από σήμερα γιατί δεν θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας μετά τις 30 Απριλίου», είπε τότε.

Έφοδος των Funds στην πρώτη κατοικία: Τι θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Το δεύτερο μήνυμα εστάλη χθες, με τρόπο ανατριχιαστικά κυνικό«Προστασία απόλυτη πρώτης κατοικίας», είπε, «δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη οικονομία. Ούτε πρέπει να υπάρχει. Κι είναι και ζημία για την οικονομία να υπάρχει». Ενδεχομένως το επόμενο βήμα, όπως επεσήμανε και το Κίνημα Αλλαγής, θα είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης «να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds».

Το βέβαιο όμως είναι πως, στην πράξη, ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να λειτουργήσει ως «λαγός» της κυβέρνησης, των τραπεζών και των funds μεταφέροντας κατά γράμμα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – εντολές, στις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ενυπόγραφα από το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου και που προβλέπουν μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών μετά την 1η Μαίου.

Και επ’ αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακριβώς μία ημέρα μετά τις νέες προειδοποιητικές βολές Αδωνι την σκυτάλη πήραν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουις ντε Γκίντος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, και παρόντος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο Λουίς ντε Γκίντος – ο ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που είναι αρμόδιος για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος – κατέθεσε ευθέως και κατηγορηματικά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα μέτρα που είχαν ληφθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν ήταν εν μέρει δικαιολογημένες από την οικονομική κρίση», είπε για να προσθέσει: «Όμως κατέληξαν να αυξήσουν πολύ γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επηρεάζοντας αρνητικά τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία». Σ’ αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων είναι η αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών τραπεζών, ζήτησε την άμεση και ταχεία μείωσή τους με κάθε δυνατό τρόπο, και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αμέσως μετά, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν «ριζικές και συστημικές λύσεις» για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τι θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Ουδείς εκ των δύο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει με αίμα την τελευταία δεκαετία δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Το μήνυμα και των δύο όμως ήταν καθαρό – όπως και εκείνο του Αδωνι Γεωργιάδη – για τοτι πρόκειται να συμβεί μετά την 1η Μαίου. Όπως επισημαίνουν στο Tvxs.gr νομικοί με γνώση του ζητήματος, η «αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» που ζητά ο κ. ντε Γκίντος και οι «ριζικές λύσεις» του κ. Στουρνάρα είναι οι μαζικές και συνοπτικές εκποιήσεις σπιτιών, είτε αποτελούν πρώτη είτε δεύτερη κατοικία, στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου.

Καμία δυνατότητα προσφυγής δεν θα υπάρχει, νόμος Κατσέλη δεν θα υφίσταται και όσο για το νέο «πλέγμα προστασίας» των πλέον αδύναμων στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης ελάχιστη ανακούφιση θα μπορεί να παράσχει. Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, το συγκεκριμένο «πλέγμα» δεν θα είναι άλλο από το νέο πτωχευτικό κώδικα των ιδιωτών. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες ο κώδικας θα προβλέπει πως όταν ένας ιδιώτης ή ένα νοικοκυριό δηλώνουν πτώχευση όλη η περιουσία του – ακίνητη και κινητή – θα ρευστοποιείται για να αποπληρωθούν τα χρέη του στους πιστωτές, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για την Εφορία.

Οποιος, δηλαδή, δηλώσει πτώχευση θα πρέπει να πουλήσει το σπίτι του, ακόμη κι εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία, και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει. Εάν μάλιστα απ’ όσα πωληθούν δεν καλυφθεί και πάλι το σύνολο των χρεών, τότε θα μπορεί να μπει σε… ρύθμιση για να αποπληρώνει το την υπόλοιπη οφειλή, ακόμη κι εάν έχει μείνει χωρίς σπίτι…

 

Μαρίνα Αλεξανδρή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*