Έτσι διέλυσε η ΕΛ.ΑΣ μια μεγαλειώδη δημοκρατική διαδήλωση – Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμαύρωσε την ιστορική απόφαση

Η σημερινή μέρα ήταν μία μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή ακούμπησε με απόλυτο τρόπο σ’ αυτό που συνηθίζουμε να περιγράφουμε ως κοινό περί δικαίου αίσθημα. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με επίκεντρο την οδό Λουκάρεως όπου βρίσκεται το Εφετείο απ’ όπου εκφωνήθηκε η ιστορική απόφαση για την πολύκροτη δίκη.

Ήταν μία μεγάλη, ειρηνική και ήσυχη συγκέντρωση που έστειλε τα δικά της μηνύματα ενάντια στον φασισμό.

Είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι κι εγώ εκεί περισσότερο ως ενεργός δημοκρατικός πολίτης παρά ως δημοσιογράφος. Οι συγκεντρωμένοι δεν είχαν πρόσβαση στην Λουκάρεως διότι είχε αποκλειστεί από κλούβες των ΜΑΤ. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε καν οπτική επαφή με τον δρόμο που οδηγεί στο Εφετείο. Η μόνη επαφή με την αίθουσα του δικαστηρίου ήταν μέσω των μεγαφώνων που ανακοίνωναν τίς επιμέρους αποφάσεις της έδρας κάνοντας το πλήθος να ξεσπά σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Κάποια στιγμή και πριν από την εκφώνηση της απόφασης που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή μία “Αύρα” της αστυνομίας πήρε θέση ακριβώς πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ χωρίς να φαίνεται στο ευρύ πλήθος.

Λίγο αργότερα άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν παρατεταγμένοι γύρω γύρω από τις κλούβες έλαβαν εντολή να φορέσουν τις γνωστές αντιασφυξιογόνες ειδικές μάσκες και να τις έχουν στην θέση 1. Όλα αυτά προτού το πλήθος πληροφορηθεί την ετυμηγορία για το εάν η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την μετάδοσή της ελάχιστοι μέσα σ’ ένα ενθουσιώδες πλήθος χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών εκσφενδόνισαν μερικά μπουκάλια του νερού προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων. Όμως δεν υπήρξαν κινήσεις εναντίον των ΜΑΤ κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα σε όλα τα πλάνα. Η αντίδραση ήταν ακαριαία.

Μέσα σε δευτερόλεπτα ρίψεις χημικών προς το πλήθος και αποθέωση της ….αύρας. Κάπως έτσι η αστυνομία διέλυσε μέσα σε λίγα λεπτά μία μεγαλειώδη συγκέντρωση όλων εκείνων των δημοκρατικών πολιτών που αψηφώντας τους κινδύνους της πανδημίας συγκεντρώθηκαν για να πανηγυρίσουν μία νίκη της Δημοκρατίας. Μια νίκη που χαιρέτισαν με ανακούφιση θεσμοί, πολιτικά κόμματα, σύλλογοι, σωματεία, φορείς, όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλοι όσοι πιστεύουν στη δύναμη της συμμετοχής στήνοντας μία μεγάλη γιορτή δυστυχώς μικρής διάρκειας.

Βούλα Κεχαγιά

 

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη αμαύρωσε την ιστορική απόφαση με την άσκηση αναίτιας βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμαύρωσε την ιστορική απόφαση με την χρήση βίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής οφείλει να διατρανώσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στη σημερινή δικαστική απόφαση που έγραψε πραγματικά ιστορία” αναφέρει σε δήλωσή της για την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης η Ρένα Δούρου.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

“Σήμερα, κυρίες και κύριοι, δεν είναι μια κανονική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πατρίδα μας αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Γιατί σήμερα από την κοιτίδα της Δημοκρατίας, εκπέμπεται ένα σαφές, καθαρό μήνυμα. Το μήνυμα ότι οι Ναζί δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Το μήνυμα ότι η Δημοκρατία νίκησε. Και το μήνυμα της διαρκούς εγρήγορσης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Εφετείο, διατράνωσαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, ο λαός που πλήρωσε υψηλό τίμημα στον αγώνα κατά του ναζισμού, δεν ξεχνά.

Δεν ξεχνά τους ναζί, δεν ξεχνά τα εγκλήματά τους. Τα εγκλήματα του χθες και του σήμερα. Τις γενοκτονίες της Βιάννου, του Δίστομου. Και τις δολοφονίες του Παύλου και του Λουκμάν. Τα εγκλήματα του 20ού και του 21ου αιώνα.

Και σήμερα, εδώ, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας, οφείλει να διατρανώσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στη σημερινή δικαστική απόφαση που έγραψε πραγματικά ιστορία.

Μια ιστορία που χωρίς αιτία, χωρίς λόγο, η κυβέρνηση της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη, αμαύρωσε με την άσκηση βίας. Αναίτιας βίας των αστυνομικών δυνάμεων λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Αδικαιολόγητης βίας κατά ειρηνικών πολιτών. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη της επίθεσης, όχι απλά σε δημοκράτες, ειρηνικούς διαδηλωτές, αλλά κατά του κράτους δικαίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής οφείλει να πάρει θέση. Υπέρ της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Κατά της βίας. Κατά των Ναζί.

Η Δύναμη Ζωής καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την άσκηση αυτής της απρόκλητης βίας κατά της Δημοκρατίας. Παραμένουμε αλληλέγγυοι γιατί ο αγώνας κατά του ναζισμού, σε όλες τις μορφές του, δεν είναι απλά επίκαιρος αλλά και αναγκαίος. Και απέναντι σε αυτή την ανάγκη οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση, από την Περιφερειακή Αρχή, τον Περιφερειάρχη, ως το σύνολο της αντιπολίτευσης. Δεν είναι θέμα προσώπων ή παρατάξεων. Αλλά δημοκρατικού ήθους”.