Έσκασε το μυστικό που έκρινε την Προεδρία της Δημοκρατίας – “Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας η εκλογή Ράντου”!

Μόλις στις 30 Ιανουαρίου το ΑΠ παρουσίασε πληροφορίες που ακύρωναν τις διαρροές ότι τάχα ο Πρωθυπουργός αποφάσισε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του την πρότασΉ του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Και ότι ήλθε σε επαφή με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου-προκειμένου να τη βολιδοσκοπήσει- δέκα μέρες πριν την ανακοίνωση, όταν την κάλεσε στο σπίτι του. Υπήρξαν παραπλανητικές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι και η επαφή με την οποία «κλείδωσε» η υποψηφιότητα, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το φθινόπωρο.

Η πηγή της συγκεκριμένης πληροφορίας, συνήθως έγκυρη, πρόβαλε τον κάπως ασυνήθιστο ισχυρισμό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έψαχνε ακριβώς υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για… Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με άλλα λόγια, ότι κατέληξε στην κυρία Σακελαροπούλου ήταν μονόδρομος: ήθελε να… αδειάσει η θέση.

Ως πειστήριο των ισχυρισμών του πρόβαλε τη βεβαιότητα ότι ο διάδοχος της στο Συμβούλιο θα είναι ΑΘ. Ράντος, γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του. Γι’ αυτόν είχε γίνει θόρυβος την εποχή που κρίνονταν η συνταγματικότητα του νόμου Παππά, σε ό,τι αφορούσε τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και όταν διορίσθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση συγγενής του πρώτου βαθμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ίδια πηγή επέμενε τότε ότι «η Σακελλαροπούλου δεν βόλευε για κάποιες υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα» και η κυβέρνηση επιθυμούσε να καταλάβει άλλος τη θέση της.

Ήταν ένα μυστήριο. Το ΑΠ καταχώρησε τις πληροφορίες και η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για τον ΑΘ. Ράντο μάλλον δίνουν τη λύση του.

Το πρώτο που σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές είναι το παράδοξο να τοποθετείται και μάλιστα εσπευσμένα -αφού προβλέπεται αντικατάσταση- πρόεδρος, ο μόνος εκ των αντιπροέδρων που είναι μεν αρχαιότερος, αλλά θα έπρεπε να παραληφθεί.

Όχι επειδή δεν είναι κατάλληλος, αλλά γιατί τον προσεχή Ιούνιο αποχωρεί από το σώμα λόγω ορίου ηλικίας. Άλλωστε η προηγουμένη κυβέρνηση είχε λάβει υπόψη της αυτό το κριτήριο.

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη οργανώνει δυο τοποθετήσεις στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου μέσα σε τέσσερις μήνες;

Το δεύτερο στοιχείο προς διερεύνηση θα προκύψει από το είδος των υποθέσεων που θα εισαχθούν επί προεδρίας Ράντου στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η έκβασή τους.

Από το anoixtoparathyro.gr:

 

“Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας η εκλογή Ράντου”! Μέλος του Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών κατακεραυνώνει την επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ

Αιχμηρό σχόλιο για τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) Αριστομένη Συγγελάκη.

Τον ρόλο του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανασίου Ράντου στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο Αριστομένης Συγγελάκης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισημαίνει ότι ως σύμβουλος Επικρατείας εισηγήθηκε την απόλυτη υπεράσπιση της ετεροδικίας το 2002, δηλαδή ότι δεν μπορεί να επιδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια η προσφυγή των θυμάτων κατά του γερμανικού κράτους, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Αρείου Πάγου το 2001. Η αρνητική απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (6-5) έπειτα και από πιέσεις και την παρέμβαση της τότε κυβέρνησης.

Η ανάρτηση του κ. Συγγελάκη έχει ως εξής:

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ!”

Κανονικά σήμερα θα ήταν ημέρα συγχαρητηρίων και ευχών προς τον νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ασπίδα του λαού και, κυρίως, των αδύνατων. Δυστυχώς, όμως, η επιλογή του Αθανάσιου Ράντου στην ύψιστη αυτή θέση αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και, φοβάμαι, κακό προηγούμενο για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τον τότε Σύμβουλο Επικρατείας και Εισηγητή προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που εισηγήθηκε εις βάρος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, εμμένοντας ουσιαστικά στην υπεράσπιση της απόλυτης εφαρμογής της ετεροδικίας (κρατικής ασυλίας) ακόμη και για ειδεχθέστατα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως η σφαγή του Διστόμου, σε πλήρη αντίθεση με την ιστορική απόφαση 11/2001 της Ολομελείας του Αρείου Πάγου και πλήθος άλλων σχετικών αποφάσεων διεθνώς.

Θυμίζουμε ότι το ΑΕΔ έλαβε το 2002 αρνητική για τα θύματα απόφαση με οριακή πλειοψηφία (6-5) και μετά από οργιώδες παρασκήνιο με ωμή παρέμβαση της τότε κυβέρνησης, όπως ευρέως ακούστηκε, η οποία σε αντάλλαγμα των “υπηρεσιών” του Προέδρου του ΑΕΔ Ματθία παρέτεινε κατά ένα χρόνο τη συνταξιοδότησή του…

Είχα την τύχη να βρίσκομαι στην αίθουσα του ΑΕΔ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης μαζί με τους αείμνηστους Ιωάννη Σταμούλη και Ευάγγελο Μαχαίρα, τον Καθηγητή Νομικής Κώστα Μπέη, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την ΕΛλάδα Μανώλη Γλέζο, τον Βασίλη Κυριαζή (Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις), τον επίσης αείμνηστο θείο μου Χρύσανθο Συγγελάκη (πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου), το Δήμαρχο Διστόμου και πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και εκπροσώπους Ενώσεων Θυμάτων απ’ όλη την Ελλάδα (Καρκούλιας, Σφουντούρης κ.α.). Θυμάμαι την έντονη απογοήτευση, πικρία και οργή που μας διακατείχε από την εισήγηση του Αθανασίου Ράντου και την τελική απόφαση του Δικαστηρίου.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση αντιπολιτευτικής κριτικής – άλλωστε με αυτό το ζήτημα έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι δεν παίζουμε! – μου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό η σκέψη ότι, με την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα τρίζουν τα κόκαλα των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών!

Ας ελπίσουμε ότι δεν μας περιμένουν νέα δεινά. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της απέναντι στα θύματα της γερμανικής ναζιστικής κτηνωδίας και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, που μάτωσε όσο κανείς άλλος αλλά δεν υποτάχθηκε στο φασισμό!

Καλημέρα σε όλους».