Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης – Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Σε αναμονή για το χιλιάρικο πολλές επιχειρήσεις

ΑΚΙΝΗΤΑ

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα επιχειρήσουν να καλύψουν το “χαμένο έδαφος” στις ανακτήσεις οφειλών από το πολύμηνο “πάγωμα” των πλειστηριασμών. Τον Μάιο οι πρώτοι πλειστηριασμοί από Σεπτέμβριο ο μεγάλος όγκος.

Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» προκειμένου να «ηχήσει» εκ νέου από τις 14 Μαΐου το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS24/7 οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Η γενικευμένη ασυλία που χορηγήθηκε οριζόντια στους οφειλέτες λόγω της πανδημικής κρίσης μετράει πλέον αντίστροφα καθώς από 14 Μαΐου «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί, συμπεριλαμβάνοντας από την 1η Ιουνίου και τους κορονόπληκτους οφειλέτες.

Ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι προετοιμασίες τις τελευταίες ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης είναι πυρετώδεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 10.000 επιδόσεις συνολικά σε μηνιαία βάση.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο NEWS24/7 ότι «η επερχόμενη «καταιγίδα» θα είναι αναπόφευκτη, καθώς οι επισπεύδοντες (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύψουν το «χαμένο έδαφος» των απωλειών στις ανακτήσεις οφειλών που επήλθαν από το πολύμηνο γενικευμένο «πάγωμα» των πλειστηριασμών». Πρακτικά, προσθέτουν οι ίδιες πηγές από την 14η Μαΐου θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια διαδικασία πλειστηριασμού ακόμη και 1ης κατοικίας, η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κινήσεις που αφορούν την 1η κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί αναμένονται ήδη από αυτόν τον μήνα. Θα αφορούν όσους οφειλέτες είτε έχουν ασκήσει τα ένδικα μέσα που δικαιούνταν και είχε βγει σχετική απόφαση που δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών στις 6 Νοεμβρίου 2020, είτε δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη είχε δοθεί μία περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία υπερβαίνει τους 6 μήνες, αν υπολογιστεί ότι τα μέτρα αυτά παραμένουν «παγωμένα» από τις 7 Νοεμβρίου 2020, με απόφαση της κυβέρνησης στις 6/11/2020.

Φθινοπωρινή καταιγίδα

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ο μεγάλος όγκος των πλειστηριασμών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά κάποιες χιλιάδες ακινήτων, τα οποία και θα βγουν στο «σφυρί».

Υπενθυμίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, ενώ και ο «νεκρός» Αύγουστος μεταθέτει τις όποιες εξελίξεις για αργότερα.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου με τον οποίο το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τοποθετήθηκε μέχρι τις 13 Μαΐου και τις 31 Μαΐου ειδικά για τους πληττόμενους από την πανδημική κρίση, ορίζουν ότι για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου.

Για αυτό και πολλοί παράγοντες της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων.

Με αγκάθια η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού

Παράλληλα, αρχές καλοκαιριού, θα εφαρμοστεί και ο νέος πτωχευτικός, παύοντας ουσιαστικά την προστασία της κύριας κατοικίας.

Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν να μη χάσουν το σπίτι τους ως εξής: Θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στην κατοχή του οποίου θα περάσει η κατοικία με την διάρκεια της ενοικίασης να είναι 12 έτη.

Μάλιστα, ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να ζητήσει την έξωση του μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές!

Και μάλιστα χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια που κατέβαλε τόσα χρόνια.

Ωστόσο ο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν τις αρχές του 2020 με την κυβέρνηση και τις τράπεζες να αναζητούν λύση έτσι ώστε αφενός να προστατευθούν από τον πλειστηριασμό όσοι δανειολήπτες δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία επιλέξουν την οδό της πτώχευσης, αφετέρου, οι τράπεζες να μη μείνουν ξεκρέμαστες για τα συγκεκριμένα δάνεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα σενάρια για τη στήριξη από το κράτος της ειδικής αυτής κατηγορίας δανείων προβλέπουν είτε το δημόσιο να πληρώσει το σύνολο της μηνιαίας δόσης για τη μεταβατική περίοδο από την ένταξη στον πτωχευτικό μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Φορέα είτε το δημόσιο να πληρώσει ένα ποσοστό της μηνιαίας δόσης από 30% έως 50% και το υπόλοιπο ο δανειολήπτης.

 

Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Σε αναμονή για το χιλιάρικο πολλές επιχειρήσεις

Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Το μέτρο “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικούς σκοπού”  εντάσσεται  στη νέα “γενιά” μέτρων που θα είναι πιο “στοχευμένα” και θα εφαρμοστούν τον Μάιο και θα διαδεχτούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Το ύψος τους εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Μάιο όπως έχει ανακοινωθεί θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το μέτρο της “αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” που αφορά επιδοτήσεις που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 4.000 ανάλογα την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει ήδη από τις 5 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα με εξαίρεση την εστίαση όπου εκεί υα τρέξει άλλο πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται, δε, ότι το μέτρο που εξαγγέλθηκε πριν ένα μήνα,  θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιχορηγήσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμίες για τροποποιήσεις, διορθώσεις στοιχείων κτλ  λήγουν στις 19 Μάιου.

Όπως έχει ανακοινωθεί το ενδιαφέρον στην “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” είναι ότι:

  • είναι μη επιστρεπτέα,

  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Σταϊκούρας το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών.

Να σημειωθεί ότι αυτό το νέο καθεστώς ενίσχυσης εντάσσεται στο πλαίσιο των οριζομένων σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19») και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά με βάση τον Υπ. Οικονομικών η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, όπως είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Δηλαδή θα ξεκινούν από 500 και θα φτάνουν τα 2.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό  «Αποζημίωσης Ειδικούς σκοπού»  εντάσσεται  στη νέα «γενιά» μέτρων που θα εφαρμοστούν το Μάιο και θα διαδεχτούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Το ύψος τους εκτιμάται στα 2 δισεκ. ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται  πέρα από την προαναφερθείσα έκτακτη αποζημίωση για 100.000 επιχειρηματίες τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, της εστίασης, και της «Γέφυρας 2», που είναι πιο στοχευμένα και έρχονται να αντικαταστήσουν τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Γιώργος Αλεξάκης