Έρχεται ο «Ιανός»: Σε συναγερμό η Δυτική Ελλάδα [Βίντεο]

ΖΕΙΔΩΡΟΝ: Κακοκαιρία: Στο Ιόνιο ενισχυμένος ο «Ιανός» - Δείτε live εικόνα  από το Αργοστόλι (φωτο & βίντεο)

Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και σε επαγρύπνηση καλούνται πολίτες και τοπικές Αρχές, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» έφτασε ήδη στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο και έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τη Δυτική Ελλάδα.

Έρχεται ο «Ιανός»: Σε συναγερμό η Δυτική Ελλάδα [Βίντεο]

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας με εντολή Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του ΓΓ Βασίλη Παπαγεωργίου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, αλλά και στη Ζάκυνθο.

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Δείτε Live πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Ζωντανή εικόνα από τις περιοχές που χτυπάει ο «Ιανός»

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες, αφού – εφόσον επιβεβαιωθούν τα μοντέλα – δεν αποκλείεται τοπικά να δούμε ακόμα και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα.

Για σπάνιο, ακραίο καιρικό φαινόμενο, έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως είπε ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων, πρόωρες διακοπές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Οι πολίτες των περιοχών που αναμένεται να πληγούν και ιδιαίτερα όσοι κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι επιστήμονες της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Μην μας φανεί περίεργο να δούμε και βάρκες να ανεβαίνουν στη στεριά, μη μας φανεί περίεργο να δούμε δέντρα να ξεριζώνονται και φεύγουν πολλά μέτρα μακριά» είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για το πόσο σφοδρή αναμένεται η κακοκαιρία.

Ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, υποστήριξε ότι «υπάρχουν διάφορα σενάρια που ανανεώνονται κάθε 6 ώρες και δίνουν μέχρι και 50 χιλιόμετρα απόκλιση.  Η τροχιά είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δούμε τα πιο έντονα φαινόμενα στη δυτική, κεντρική -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και νότια χώρα. Ομως υπάρχει και σενάριο που δείχνει τη βόρεια Ελλάδα να πλήττεται πιο σοβαρά. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία σήμερα το βράδυ και κυρίως αύριο το πρωί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*